Wymiary wiolonczeli
Moderator: poco
Wymiary wiolonczeli
Witam serdecznie, czy posiada ktoł plany wiolonczeli/wiolonczeli elektrycznej ? Ewentualnie wymiary elementów. Pozdrawiam.
Powiem tak.
Amator za wiollę, się nie weęšłmie bo materiał drogi straszliwie.
Stęd nie ma takich prób nawet zbyt wiele w internecie.
A zawodowiec nie zdradzi grama informacji bo to jego chleb.
Przeszedłem to jak szukałem info o kontrabasach.
Mogę wam pomóc panowie tylko tym co znam - a mianowicie jakimił tam planami dostępnymi o tu>
Będzie mi miło jak będę przydatne.
Pozdrawiam
Stęd nie ma takich prób nawet zbyt wiele w internecie.
A zawodowiec nie zdradzi grama informacji bo to jego chleb.
Przeszedłem to jak szukałem info o kontrabasach.
Mogę wam pomóc panowie tylko tym co znam - a mianowicie jakimił tam planami dostępnymi o tu>
Będzie mi miło jak będę przydatne.
Pozdrawiam
Jeżeli koledzy są poważnie zainteresowani własnoręcznę budowę wioli, to polecam wizytę u ęšłródeł, czyli Akademia Muzyczna w Poznaniu, wydział Instrumentów smyczkowych, Harfy, Gitary i Lutnictwa. Tam też maję bibliotekę, gdzie zapewne podstawowe dane znaleźć można.
Dodatkowo polecam lekturę cen materiałów wyjłciowych i koniecznych narzędzi do wykonania takowej. O dołwiadczeniu nie wspomnę.
A tak na marginesie wizyty kol. terkotyla i draqa, to jeżeli jest to Wasz akces do udziału w forum, to wypadało by się przedstawię ogółowi, aby ogół wiedział z kim zacz ma przyjemnołę, a dokonujemy tego w stosownym miejscu.
Kultura bycia, kindersztuba jest Wam tuszę nieobca.
Wszyscy tutaj udzielajęcy się połwięcaję swój prywatny czas, a jego ilołę i jakołę zależy od tego komu i w jakim zakresie maję pomóc w rozwięzywaniu problemów lutniczych.
ęšłĽyczę owocnego uczestnictwa i udanych konstrukcji.
Pozdrawiam, Ryszard
PS
http://lutnictwo.peterwebs.pl/viewtopic.php?t=806
Lookajęc w google natknęłem się na takę informację
słynny Antonio Stradivari, stworzył obowięzujęcy do dzisiaj standard instrumentu; ustalił między innymi jej długołę na 29,5 cala (75 cm), o dwa cale mniej niż długołę wiolonczeli Amatiego (80 cm).
Znajęc podstawowy wymiar można ze zdjęcia łcięgnęę pozostałe wymiary, a z rysunku Popika wycięgnęę pozostałe detale konstrukcji, łęcznie z topografię płyty górnej i dolnej w kierunku podłużnym i poprzecznym. Sę też tam podane grubołci płyty w różnych miejscach, do pomiarów czego potrzeba będzie kupię/wykonaę sobie cytomierz wiolonczelowy.
Polecam także lekturę tej strony, może coś wyjałni
https://www.google.pl/search?q=budowa+w ... 67&bih=543
Jeszcze coś znalazłem, ale należy wzięę poprawkę na tłumaczenie z j.ang., bo niektóre słowa pasuja jak bat do ....., po prostu należy per analogia usystematyzowaę słownictwo do j. polskiego. Ważne, że są podane wymiary całego sprzęcicha w wersji 4/4
http://translate.google.pl/translate?hl ... tAb-_4HgBw
Dodatkowo polecam lekturę cen materiałów wyjłciowych i koniecznych narzędzi do wykonania takowej. O dołwiadczeniu nie wspomnę.
A tak na marginesie wizyty kol. terkotyla i draqa, to jeżeli jest to Wasz akces do udziału w forum, to wypadało by się przedstawię ogółowi, aby ogół wiedział z kim zacz ma przyjemnołę, a dokonujemy tego w stosownym miejscu.
Kultura bycia, kindersztuba jest Wam tuszę nieobca.
Wszyscy tutaj udzielajęcy się połwięcaję swój prywatny czas, a jego ilołę i jakołę zależy od tego komu i w jakim zakresie maję pomóc w rozwięzywaniu problemów lutniczych.
ęšłĽyczę owocnego uczestnictwa i udanych konstrukcji.
Pozdrawiam, Ryszard
PS
http://lutnictwo.peterwebs.pl/viewtopic.php?t=806
Lookajęc w google natknęłem się na takę informację
słynny Antonio Stradivari, stworzył obowięzujęcy do dzisiaj standard instrumentu; ustalił między innymi jej długołę na 29,5 cala (75 cm), o dwa cale mniej niż długołę wiolonczeli Amatiego (80 cm).
Znajęc podstawowy wymiar można ze zdjęcia łcięgnęę pozostałe wymiary, a z rysunku Popika wycięgnęę pozostałe detale konstrukcji, łęcznie z topografię płyty górnej i dolnej w kierunku podłużnym i poprzecznym. Sę też tam podane grubołci płyty w różnych miejscach, do pomiarów czego potrzeba będzie kupię/wykonaę sobie cytomierz wiolonczelowy.
Polecam także lekturę tej strony, może coś wyjałni
https://www.google.pl/search?q=budowa+w ... 67&bih=543
Jeszcze coś znalazłem, ale należy wzięę poprawkę na tłumaczenie z j.ang., bo niektóre słowa pasuja jak bat do ....., po prostu należy per analogia usystematyzowaę słownictwo do j. polskiego. Ważne, że są podane wymiary całego sprzęcicha w wersji 4/4
http://translate.google.pl/translate?hl ... tAb-_4HgBw
via vita curva est
dobre poczędki
Super o takie info właśnie mi chodziło
Co do amatorów...chciałem zauważyę iż w/w instrument jest wytwarzany od XVI wieku, a każdy z lutników który stworzył wiolonczelę nie urodził się z tymi umiejętnołciami tylko je nabył (z wielu ęšłródeł). Chyba że lutnicy są hodowani w jakił specjalnych laboratoriach ale wętpliwa jest to sprawa.
Niech kolega popik10 ma troszkę więcej pozytywnej energii, bo jeżeli jego zamierzeniem jest zniechęcenie mnie do tego projektu to się ciężko myli. Chyba, że się czuje już teraz zagrożony o swój rynek zbytu; spokojnie "Dobry produkt broni się sam". A ja i tak zamierzam zrobię to jako hobby.
Jestem przekonany,iż pierwszy egzemplarz będzie łredniej jakołci.
Tak czy inaczej bardzo dziękuję za obecne informację; będę się starał informowaę o postępach mojej łcieżki cierpienia i bólu. Peace
Wolny rynek ma to do siebie, że ten sam produkt może kupię w różnych cenach. Finansami nich się kolega nie martwi bo nie stanowię one problemu, pieniędze rzecz nabyta.popik10 pisze:Powiem tak.
Co do amatorów...chciałem zauważyę iż w/w instrument jest wytwarzany od XVI wieku, a każdy z lutników który stworzył wiolonczelę nie urodził się z tymi umiejętnołciami tylko je nabył (z wielu ęšłródeł). Chyba że lutnicy są hodowani w jakił specjalnych laboratoriach ale wętpliwa jest to sprawa.
Niech kolega popik10 ma troszkę więcej pozytywnej energii, bo jeżeli jego zamierzeniem jest zniechęcenie mnie do tego projektu to się ciężko myli. Chyba, że się czuje już teraz zagrożony o swój rynek zbytu; spokojnie "Dobry produkt broni się sam". A ja i tak zamierzam zrobię to jako hobby.
Jestem przekonany,iż pierwszy egzemplarz będzie łredniej jakołci.
Tak czy inaczej bardzo dziękuję za obecne informację; będę się starał informowaę o postępach mojej łcieżki cierpienia i bólu. Peace
Broł Boże
W żaden sposób nie chcę ograniczaę ani zniechęcaę
Tłumaczę tylko czemu taki smutny stan, gdzie jakichkolwiek informacji na lekarstwo.
Wręcz namawiam. Jak robisz to dziel się wszystkimi informacjami.
To co zrobisz będzie naukę dla innych i trochę "odgruzuje" ten wspaniały zawód.
Wspieram Cię w tym projekcie całym sercem
Pozdrawiam

W żaden sposób nie chcę ograniczaę ani zniechęcaę

Tłumaczę tylko czemu taki smutny stan, gdzie jakichkolwiek informacji na lekarstwo.
Wręcz namawiam. Jak robisz to dziel się wszystkimi informacjami.
To co zrobisz będzie naukę dla innych i trochę "odgruzuje" ten wspaniały zawód.
Wspieram Cię w tym projekcie całym sercem

Pozdrawiam