Wykrzywiony gryf przy mocowaniu/gnieąšłdzie
Moderator: poco
Wykrzywiony gryf przy mocowaniu/gnieęšłdzie
moje pytanie odnosze do problemu z jakim mam okazje się zmierzyę.otóż gryf w moim les-paulu jest nietypowo wykrzywiony bo przy samym mocowaniu powstał niewielki kont. regulacja gryfu nie pomaga.da się z tym coś zrobię pomijajęc wymianę gryfu??
Ostatnio zmieniony 2012-01-14, 19:32 przez razze146, łącznie zmieniany 1 raz.
Old school's rulez;]
Przychodzę mi do głowy dwa pomysły.
Pierwszy to podłożenie pod gryf cienkiej podkładki klinowej z twardego drewna będęšłdwóch podkładek (mniejszych, mogę byę metalowe) na zewnętrzne łruby (między gryfem a korpusem). To ostatnie ma jednak tę wadę, że ęšłle wpłynie na sustain.
Drugi to podfrezowanie albo samego gryfu albo kieszeni na gryf w taki sposób, żeby zniwelowaę kęt. Jełli gryf po takim zabiegu będzie za nisko, wtedy powinna pomóc znowu podkładka, ale już płaska.
Pierwszy to podłożenie pod gryf cienkiej podkładki klinowej z twardego drewna będęšłdwóch podkładek (mniejszych, mogę byę metalowe) na zewnętrzne łruby (między gryfem a korpusem). To ostatnie ma jednak tę wadę, że ęšłle wpłynie na sustain.
Drugi to podfrezowanie albo samego gryfu albo kieszeni na gryf w taki sposób, żeby zniwelowaę kęt. Jełli gryf po takim zabiegu będzie za nisko, wtedy powinna pomóc znowu podkładka, ale już płaska.
Re: prostowanie gryfu
witamrazze146 pisze:.otóż gryf w moim les-paulu jest nietypowo wykrzywiony bo przy samym mocowaniu powstał niewielki kont. regulacja gryfu nie pomaga
co znaczy kęt przy mocowaniu gryfu?
czy podstrunnica schodzi w dol ( w kierunku body) od ktoregos progu?
czy podstrunnica sie "podniosla" ?
czy gryf jest wklejany?
pozdrawiam
mirzar