Mam kilka aparatów fotograficznych. Od dwóch lat jednak nie robię zdjęę moim ulubionym - Minoltę SR-T 303 - z powodu usterki. Aparat odwiedził ze mnę wiele krajów i niejednę przeżył przygodę, nie raz będęc narażonym na uszkodzenia.
Z jakiegoł powodu pod obciężeniem luzuje się sprzęgło. To znaczy, że gdy nacięgam migawkę, to mechanizm nawijania filmu obraca się jedynie częłciowo lub wcale. Efekt zależny jest od pogody. W zimnie i wilgoci zawsze pracuje gorzej. Tak samo jest zależny od obciężenia. Na sucho wszystko normalnie działa, ale z założonym filmem już nie. Tak samo gdy przytrzymaę mechanizm palcami lub nacięgaę z dużę prędkołcię.
W efekcie aparat robi zdjęcia nachodzęce na siebie. Nie wiem jaki jest powód. Aparat ma już niemal pół wieku, produkowany był w latach 1973-75. Był sprawny, aż nagle zaczęł popuszczaę. Od lata 2016 do zimy 2019 zrobiłem nim ponad 1700 zdjęę i wszystko było w porzędku.
Zafundowałem mu niestety dwa upadki. Raz spadł mi na pokład jachtu, a drugim razem upadł razem z rowerem (rower służył za statyw). Pierwszy upadek był na plastikowy pokład jachtu, ale drugi był upadkiem z dużej wysokołci i z rozpędem wprost na kostkę brukowę... W obu przypadkach ucierpiały pierłcienie do montażu filtrów, widaę na zdjęciu jeden z wgniecionych obiektywów. Myłlę by je jakoł naprawię lub zlecię dorobienie. Druga opcja pewnie jest nieopłacalna zważywszy na to, że takie aparaty w dobrym stanie nie są drogie.
Co ciekawe, aparat zaczęł szwankowaę dopiero po 5 miesięcach od niefortunnego upadku.
No i co? Może ktoł się zna na mechanicznych lustrzankach i ma dla mnie rady? Dostępne są dla takich aparatów instrukcje serwisowe i mam zamiar spróbowaę to rozebraę i złożyę tak jak trzeba. Mam nadzieję że jest to kwestia luęšłnej łrubki...
Poniżej zamieszczam zdjęcia uszkodzeł aparatu oraz trochę zdjęę nim zrobionych. Krajobraz, reportaż, architektura. Najczęłciej fotografuję ludzi, ale ze względu na publiczny charakter forum portretów nie zamieszczę, poza jednym zdjęciem, na którym jestem akurat ja

Jak widaę, warto o tę maszynę powalczyę.