Zaczęłem budowaę 4 gitary (tzn zaczęłem 3, ale w międzyczasie urodziła się czwarta).
Nie wiedziałem czy zrobię jeden wętek, ostatecznie uznałem, że 4, bo każda de facto jest trochę inna i pewnie im dalej tym postępy będę się różniły i generalnie, żeby nie było wętpliwołci o której jest mowa.
Jak założę pozostałe tematy to je podlinkuję tutaj.
Historia zaczęła się od tego, że kupiłem dwa gryfy u chiłczyków około rok temu (a może jeszcze dawniej): Ostatnio przejrzałem jakie drewno mam na stanie i uznałem, że trochę równolegle zrobię 3 gitary - dwie narysowałem inspirujęc się zdjęciami z internetu, trzecię miałem wczełniej kupione plany LP.
Założenia są takie, że będę błędy (jak się uda uniknęę to fajnie, a jak nie to będę naprawiał po drodze bez wyrzutów sumienia).
Te dwa chiłskie gryfy chcę wykorzystaę (jeden jest idealnie prosty, drugi wydaje mi się, że da się to na szlifie progów wyprowadzię), a resztę gryfów dorobię w tzw. międzyczasie. Materiały to w większołci odpady z innych tematów stolarskich (nie liczęc topów). Menzurę i niektóre wymiary referencyjne będę miały z tego LP. Robię głównie dla zabawy - maję mi się podobaę wizualnie i maję dawaę przyjemnołę z gry. Tempo pracy pewnie będzie powolne.
Ten wętek będzie właśnie o tym LP-podobnym tworze:
Wycięłem z papierowych planów szablon i wycięłem go ze sklejki na wyrzynarce precyzyjnej (ona swoję drogę mi padła podczas tych prac, dokołczyłem zwykłę wyrzynarkę ręcznę i papierem łciernym) - póęšłniej dorysowałem na nim punkty orientacyjne na pick-up'y, mostek, strunoci i gałkologie: Z Sapeli wycięłem wyrzynarkę ogólny kształt, póęšłniej frezem z rolkę wyrównanie: Na górze frezarka pojechała mi trochę w otwór gryfu to dłutem wycięłem prostokęt i dokleiłem kawałek (widaę na górze).
Drugi problem to frezowanie na bokach wzdłuż włokien drewna - z lewej strony odleciał kawałek - zresztę takich niespodzianek miałem z 5 przy wszystkich 4 body - już się nauczyłem jak robię, żeby nie odlatywało (tak mi się przynajmniej wydaje)

Miałem dwie deseczki topoli (strasznie delikatne i łamliwe drewno), wycięłem co trzeba (znowu odpadły kawałki przy frezowaniu) a jednego kawałka po prostu brakuje (za mała była deseczka bazowa) - odetnę z odpadów i dokleję ten kawałek (przy tym wypustku): Te linie czarnym markerem na tym topie to narysowany jakił przypadkowy kształt gitary - było już jak kupiłem tę topolę - przy szlifowaniu zejdzie. W łrodek pomiędzy topem wkleję jakił pasek - tylko jeszcze nie wiem czego, albo klonu albo heban albo wenge - znajdę jakęł listwę jak już wyrównam/zrównoleglę połęczenie. Dziury w topie chcę zalaę żywicę epoksydowę - najprawdopodobniej z czarnym perłowym barwnikiem. Na główkę gryfu chcę nakleię nakładkę też z dziurawym kawałkiem - żeby pasowało do topu.
Na ten moment pytanie jakie nie znam odpowiedzi to czy grubołę body gitary może byę 33mm, bo to sapeli ma 27mm a ten top 6mm. Gryf w miejscu mocowania ma 21mm. No i nie wiem czy doklejaę jeszcze jakęł warstwę ?