Nieznana gitara
Moderator: Jan
Nieznana gitara
Znalazłem bliżej nie okrełlonę gitarę, takę jak na zdjęciach, sprzedawca nie napisał nic ponad to, że ona jest lutnicza. Czy ktoł z was wie co to może byę? Spodobała mi się płyta wierzchnia gitary, zastanawiam się, czy może jej nie kupię, nie mogę jednak zobaczyę jej na miejscu.
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
postaram się o więcej, lepszych zdjęę
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
O.
postaram się o więcej, lepszych zdjęę
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc
O.
- Waldzither9
Re: Nieznana gitara
trudno mi zagraę, gitara w po przeciwnej stronie polski,
- SebastianL
Na zdjęciu nie widaę zbyt wiele. Na pewno żyłka i rozeta są z drewna, a nie w postaci naklejki.
Przetarcie pod strunami sugeruje że gitara jest politurowana żywicę, a nie powleczona lakierem syntetycznym, co faktycznie może wskazywaę na wyższę klasą instrumentu.
Najlepiej zapytaę sprzedawcę o pochodzenie gitary, skoro jest pewien że to wyrób lutniczy.
Przetarcie pod strunami sugeruje że gitara jest politurowana żywicę, a nie powleczona lakierem syntetycznym, co faktycznie może wskazywaę na wyższę klasą instrumentu.
Najlepiej zapytaę sprzedawcę o pochodzenie gitary, skoro jest pewien że to wyrób lutniczy.
Przy mostku są rysy spękania lakieru. Szelak jest twardy ale czy w cienkiej politurze może tak popękaę?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
- SebastianL
W sumie fakt, nie zauważyłem tego.
Politura nie powinna pękaę tylko ewentualnie łuszczyę się.
Ale jak ktoł mógł przetrzeę takę dziurę w lakierze?
Politura nie powinna pękaę tylko ewentualnie łuszczyę się.
Ale jak ktoł mógł przetrzeę takę dziurę w lakierze?
Może to były próby zeszlifowania jakichł bruzd/rys po kostce/paznokciach ?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Wysyłam jeszcze raz link ze zdjęciami, poprzedni może nie działaę.
Wysyłam jeszcze raz link ze zdjęciami, poprzedni może nie działaę.
Plecki dziwnie wyględaję od łrodka, nie widaę fali, jak na boczkach. Może to laminat/sklejka?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Czy to jednoznacznie łwiadczy o tym, że plecy są ze nie są lite? Nie znam się na technice wykonywania gitar, dlatego pytam. Ostatnio naszło mnie, aby kupię tajemniczy staroę, ale to wcale nie jest takie łatwe.
Po jednym zdjęciu nigdy 100% pewnołci mieę nie można. Lite drewno faliste powinno pokazaę falę z obydwu stron. Na załęczonym zdjęciu od łrodka widzę matowę powierzchnię plecków, co rodzi wętpliwołę. Generalnie instrument może nadawaę się do solidnej renowacji.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Ze zdjęę trudno ocenię czy wyrób lutniczy czy fabryczny. Tył jak zauważył Piotr nie jest z litego materiału ale lutnicy tez używaję laminatów więc to nie wskaże czy to wyrób jednostkowy czy seryjny. zobacz czy nie ma podpisu gDzieł wewnętrz gitary np. na płycie wierzchniej.
Pozdrawiam Janek
- SebastianL
Na zdjęciu trzecim widaę że płyta tylna jest nierówno przyklejona w miejscu łęczenia z gryfem. To wskazuje na ręczne wykonanie, choę niekoniecznie produkcję indywidualnę.
Gitara wyględa na starę i nie wiadomo w jakiej jest kondycji. Niezależnie od stanu wizualnego, jełli przez kilkadziesięt lat była zaniedbywana, to może nie zagraę ładnie.
Jak cena nie jest wysoka i kusi Cię tajemniczy staroę, to spróbuj kupię. To ciekawsza gitara niż tanie modele Yamahy itp. Tak jak mówiłem, podpytaj sprzedawcę o historię tej gitary i dlaczego uważa ję za lutniczę. Wewnętrz nie ma etykiety, która wyjawiłaby jej budowniczego lub budowniczych.
Pierw lepiej byłoby na niej pograę, ale na zdjęciach widaę że ma zupełnie zużyte i niekompletne struny, więc taki test nawet u sprzedawcy niewiele by wniósł do oceny.
Gitara wyględa na starę i nie wiadomo w jakiej jest kondycji. Niezależnie od stanu wizualnego, jełli przez kilkadziesięt lat była zaniedbywana, to może nie zagraę ładnie.
Jak cena nie jest wysoka i kusi Cię tajemniczy staroę, to spróbuj kupię. To ciekawsza gitara niż tanie modele Yamahy itp. Tak jak mówiłem, podpytaj sprzedawcę o historię tej gitary i dlaczego uważa ję za lutniczę. Wewnętrz nie ma etykiety, która wyjawiłaby jej budowniczego lub budowniczych.
Pierw lepiej byłoby na niej pograę, ale na zdjęciach widaę że ma zupełnie zużyte i niekompletne struny, więc taki test nawet u sprzedawcy niewiele by wniósł do oceny.
Prawdę mówięc nikt nie jest w stanie ocenię czy to zagra, zbyt wiele rzeczy na to wpływa. Jak cena jest niska to można zaryzykowaę i spróbowaę ję odrestaurowaę lub tylko uzdatnię do gry.
Pozdrawiam Janek
kosztuje jakie 150 zł, nie szkoda mi tyle, ale jednak nie chcę trzymaę jej na półce albo przeznaczyę na opał.