Gitara akustyczna - pytanie.

Czyli chemia w lutnictwie.

Moderator: poco

Mictlan77

Gitara akustyczna - pytanie.

Nieprzeczytany post autor: Mictlan77 »

Dzieł Dobry jest to mój pierwszy post. Forum poleciła mi jedna osoba za co dziękuje.
Otóż odrestaurowuje gitarę akustycznę, miała niewielkie pęknięcia oraz
inne zadrapania przez co potraktowałem ję szpachlę, zastanawiam się teraz
czy gitara nie zmieni przez to dęšłwięku czy będzie grała gorzej?
Ma to wpływ na jej dęšłwięk? Liczę na odpowiedęšł.

PS. Nie wiem czy wybrałem dobry dział, jeżeli nie z góry przepraszam.

Pozdrawiam, Krystian!
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Re: Gitara akustyczna - pytanie.

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Mictlan77 pisze:miała niewielkie pęknięcia
Mictlan77 pisze:przez co potraktowałem ję szpachlę
Mictlan77 pisze:czy gitara nie zmieni przez to dęšłwięku czy będzie grała gorzej?
Nawet tego nie usłyszysz. :wink:
Tyrciusz

Nieprzeczytany post autor: Tyrciusz »

mogłeł spróbowaę skleię te pęknięcia albo je zredukowaę do max i wtedy ewentualnie zaszpachlowaę. nie przepadam za tym rozwięzaniem. szpachla może wypałę po pewnym czasie ,wykruszyę się albo spękaę. Gitara to instrument w którym występuję drgania i naprężenia. co możne mieę właśnie wpływ na póęšłniejsze rokowanie substytutu. jełli chodzi o dęšłwięk to niema znaczenia. a propos jak rozchodzę się te pęknięcia, szczeliny? po obrzeżach wzdłuż płyty? scharakteryzuj dokładniej problem. :)
Mictlan77

Nieprzeczytany post autor: Mictlan77 »

Jest to stara akustyczna gitra z przed gDzieł 20 - 30 lat, miała klejony gryf baa... była połaman tzn dokładnie gryf został póęšłniej przyklejony i przeykręcony a miedzy pudłem a gryfem była z 4mm szczelina i gryf opierał sie na pudel na popdurce czyli kawałku deski, cała ta dziura została zaszpachlowana tak samo mostek, też był przykleony połamany i przykrecony przez co go odkręciłem, ale zostały dziury i trzeba było je zaspachlowaę, gitra na brzegach miała pęknięcia ponieważ była pewnie kiedyś zalana i odchodziła, pęknięcia są głównie wzdłuż słoi więc idze to wyszlifowaę, pytam ponieważ chciałem odrestaurowaę tego stargo akustyka mojemu ojcu po czym dostałem mega zj*be, że spiepszyłem mu giatre ze gitary sie nie szpachluje ponieważ traci dęšłwięk, bl bl bla.... chciałem wiedzieę poprostu ;)
Tyrciusz

Nieprzeczytany post autor: Tyrciusz »

To musisz powiedzieę tatusiowi ze dęšłwięk to ona traciła jak była rozklejona, całę akustyka uciekał. drewno musi byę spójne i przenosię dęšłwięk luki i szpary są jak izolacja nie przenoszę dęšłwięku dlatego jakołę jest o wiele gorsza.
ODPOWIEDZ