Plan całego kontrabasu.

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

maslownica

Plan całego kontrabasu.

Nieprzeczytany post autor: maslownica »

Witam. Krótko i zwięęšłle - poszukuję planu kontrabasu 4/4 albo w skali 1:1, albo z podanymi wymiarami.

Szukałem w googlach, niestety znalazłem dosłownie dwa plany, malutkie i bez wymiarów.

A po co mi to? Mam mnóstwo sklejki 3 mm, którę chciałbym w jakił sposób wykorzystaę. Zawsze marzyłem o posiadaniu kontrabasu, a te chiłskie za 2000 złotych pewnie i tak robię z ruskiej sklejki. Nie no, żartuję. Chcę się po prostu pobawię, i tak mi nie wyjdzie. Odrysowałbym kształt od prawdziwego kontrabasu, ale nie mam nawet pomysłu gdzie taki znaleźć w dziurze w której mieszkam.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Sugeruję skalowanie w komputerze na podstawie znanej wczełniej menzury.
Planów raczej nie znajdziesz, takie rzeczy lutnicy trzymaję w najgłębszych szufladach.
Natomiast co do budowy możesz tutaj dużo podpatrzeę:
http://www.stringrepair.com/Double_Bass ... ration.htm
Pozdrawiam
maslownica

Dzięki, naprawdę łwietna strona. Oczywiłcie mój materiał to tylko stara, wilgotna sklejka - traktuję wszystko jako zabawę, bo nawet jełli zagra to i tak beznadziejnie. Gryf zrobię z klonu, bo akurat mam takie kawałki. Umieszczę pręt stały.

Mam jeszcze jedno pytanie - czy dusza znajduje się dokładnie pod mostkiem? Oględałem skrzypce, ale niewiele zobaczyłem.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Dusza jest w środku :D :D :D :wink: , a najlepiej ja zobaczyę przy pomocy lusterka włożonego w esa, a wnętrze ołwietlię dowolnym ęšłródłem łwiatła. Wymiary kontrabasu mozesz znaleźć wpisujęc w google "wymiary kontrabasu" Pozdrawiam, Ryszard :D
via vita curva est
maslownica

To nie jest taki proste, bo zasoby lutnicze w google są bardzo niewielkie, a po polskiemu już prawie nie istnieję. Proszę, nie mów, że wszystko jest podane jak na tacy, bo nie jest. Wiem, że przy banalnym pytaniu można odesłaę do gogli, ale przy takim już chyba nie. W kołcu łrodowisko kontrabasistów-lutników nie jest chyba zbyt liczne... Zresztę nie pytałbym na forum gdybym znalazł odpowiedęšł.

Akurat z wymiarami sobie poradzę, będę działał na logikę... Ożebrowanie też jakoł się zrobi. Zadałem tylko jedno pytanie - czy dusza znajduje się bezpołrednio pod mostkiem? To, że jest w środku wiem, nie jestem aż takim idiotę.
poco
Moderator

Oprócz wiedzy i zaangażowania w rozwięzywaniu problemów lutniczych przydaje się czasami odrobina dystansu i wyczucia żartu wynikajęcego z trełci postu. Nie samym mięsem człowiek żyje, czasami i kapusty dobrze posmakowaę. Co do wskazówek jakich Ci udzieliłem, to miałem łwiadomołę, że nie stanowię podstawy do budowy kontrabasu, natomiast daję wyobrażenie co do skali wielkołci podanej w cm. Jest tez w kolejnych wpisach informacja co do wielkołci podstrunnicy i innych potrzebnych wymiarach i teraz należy przełożyę siły na zamiary i działaę. Byę może trzeba będzie dla zasięgnięcia języka udaę się do ęšłródeł, czyli Poznania. Wilk swoja lirę korbowę tez buduje w oparciu o dokumentację dostępna w internecie plus udział własny. Co do duszy, to rozwięzywanie tego zagadnienia jest jak łowienie ryb przed siecię Należy poczekaę na kolegów z forum, może coś dołożę co rozjałni sprawę. Pytanie retorycznym pozostaje, czy temat i zamiar jest rzeczywistym, czy offtopic, albowiem przedsięwzięcie arcytrudne, kosztowne i bez dokumentacji. Będę orędownikiem realizacji projektu z sukcesem. Jako bonus podaję odczytane z podanej strony wymiary kontrabasu /są różnice tak jak i w gitarach/ wysokołę bez stopki 1950-2000;wysokołę pudła 1100/1150/1160;menzura 1070/1100;szerokołę dołu 640/705;szerokołę góry 530; szerokołę w talii 380; odległołę mostek-mocowanie gryfu 590; grubołę 230; długołę podstrunnicy hebanowej 860-szerokołę góra 40/dół 88; dusza 4/4 fi19 -gdzie dokładnie umiejscowiona nie wiem, ale pewnie analogicznie jak w skrzypcach, wiolonczeli itd; płyta górna sklejka klonowa laminowana lub lity łwierk; boki i tył laminat-sklejka klonowa. Tyle tak na biegu. :D Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
maslownica

To zabawa... Co to za problem wycięę ze sklejki dwie identyczne powierzchnie, przykleię do nich ożebrowanie, łciany boczne zrobię z giętej sklejki, wstawię duszę i zakleię? Pudło gotowe. Oczywiłcie na dole i na górze warto wkleię grube kloce z drewna by mieę podstawę na mocowanie gryfu i strunocięgu. Jełli dobrze rozumiem, to siła docisku mostka opiera się na duszy bezpołrednio lub połrednio przez ożebrowanie. Nad gryfem zastanowię się póęšłniej, w każdym razie nie będę bawił się w łlimaki. Zrobię najprostszę główkę w stylu gitary klasycznej i wstawie kołki jako klucze, no ewentualnie jakieł vintage ze złomu.

W cięgu kilku dni zrobię plan w skali 1:1. Nie zachowam proporcji, bo nie ma takiej potrzeby. Na klika dni zniknę, bo gram koncert.

Aha, i nie traktujcie tego poważnie. Chcę nabraę doświadczenia, ponieważ utknęłem przy budowie innego instrumentu. Brakuje mi po prostu wyczucia. Od pewnego czasu ęwiczę robięc plany różnych dziwadeł i wykonujęc jest póęšłniej w drewnie. Do budowania basu na poważnie wrócę wtedy, kiedy nauczę się sprawniej posługiwaę dłutem. Nudzi mnie już robienie pierdółek z sosny, więc postanowiłem zabraę się za kontrabas ze starej sklejki :)

Mam tylko jedno spostrzeżenie - przy planowaniu kontrabasu pojawiła się jedna niewiadoma - położenie duszy. W czasie budowy basu nie podołałem kilkunastu czynnołciom (w każdym razie nie zamierzam się poddaę). To może i jest dziwne, ale wydaje mi się, że łatwiej przyjdzie mi robienie kontrasklejki, ponieważ w tym przypadku wiem, co mam robię. Zresztę wyjdzie w praniu - i tak wętpię czy w ogóle to coś zagra. Najwyżej całołę wysmaruję czarnym lakierem i powieszę na łcianie...
poco
Moderator

Na takie dictum acerbum ja mówię pas i nie podejmuję dalszej dyskusji na ten temat Forum lutnicze traktuję jako miejsce poważnych rozważał i pomocy w realizacji zadał lutniczych. Zabawy drewnem i jego przetworami nie służęce celom dla których powołano to forum uważam za pomyłkę i próbę sprowadzenia forum na drogę łmiesznołci. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
maslownica

Tak, bo oczywiłcie wszyscy oprócz mnie maję wiedzę od urodzenia. Mam budowaę nieznany instrument. Sugerujesz, że na durny prototyp powinienem używaę profesjonalnych materiałów? To daj mi na to pieniędze.

Jełli rzeczywiłcie sprowadzam forum na drogę łmiesznołci to chętnie przestanę tutaj pisaę. Mam szczerze dosyę cięgłego odsyłania do "wiedzy jak na tacy". Jełli to jest miejsce tylko dla geniuszy i mistrzów rzemiosła to niech takim pozostanie. W każdym razie radzę powspominaę czasy własnej nauki i wycięgnęę pewne wnioski.
maslownica

Spróbuję zbudowaę kontrabas tworzęc własny plan. Znam ogólne wymiary i proporcje, potrafię zrobię dobre ożebrowanie. To chyba wystarczy - różnica kilku centymetrów w jakęł stronę nic nie popsuje, w kołcu to instrument bezprogowy i umiejscowienie dęšłwięków wyjdzie w praniu. Nie znam tylko dokładnego położenia duszy i tylko o to pytam. Zresztę, nie musi byę dokładne. Wystarczy stwierdzenie - pod mostkiem albo nie pod mostkiem.

Też szukałem i wszystkie drogi prowadzę do pewnej księżki, a następnie tej strony z planami za pieniędze. Kiedyś może kupię, ale mój aktualny projekt jest po prostu ęwiczeniem... I uważam, że nie ma w tym nic łmiesznego. Moję pierwszę gitarę zrobiłem ze sklejki i płyty wiórowej - co w tym złego? Nabrałem doświadczenia, wyęwiczyłem obsługę narzędzi, a na całołę wydałem może 30 złotych. Popełniłem wtedy masą błędów których nigdy więcej nie powtórzę. Mogłem kupię klocek mahoniu, ale po co? ęšłĽeby po wszystkim wrzucię go do pieca?
popik10

O ile o duszę chodzi mogę Ci powiedzieę tyle.
Miałem okazje remontowaę kiedyś kontrabas w zasadzie z kawałków.
Obrazek na tym zdjęciu widaę dekę tylnę i na niej wzmocnienie to najszersze.
Wypada ono na wysokołci podstawy mostka.
Teraz dalej:
Deka wierzchnia w tym akurat egzemplarzu była profilowana.
na tym zdjęciu
Obrazek
Widaę wklejone wzdłużnie wzmocnienie. To wzmocnienie jest przesunięte względem osi basu o tyle, żeby jedna noga mostka wspierała się właśnie na nim. Druga noga zał spoczywa na dece wierzchniej która dokładnie w tym miejscu jest podpierana duszę. Dusza z kolei opiera się o wzmocnienie które widziałeł na pierwszym zdjęciu.
Reasumujęc można by powiedzieę jedna noga wspiera się na płycie wierzchniej, a druga poprzez dusze przekazuje drgania na płytę spodnię.
Mam nadzieje że jasno wyjałniłem, jak by co to pytaj.

Może w jakił sposób pomogę Ci zdjęcia z mojego remontu

https://picasaweb.google.com/pms2222/Kontrabas#
Pozdrawiam
poco
Moderator

Szacun Popik za dobrę robotę, a jednoczełnie zdjęcia daję obraz stopnia skomplikowania konstrukcji i przede wszystkim wielkołci elementów. Dzieki jednoczełnie za sesję zdjęciowę z naprawy "bambaryły". Ile czasu zajęła Ci cała operacja? Pozdrawiam Ryszard.
via vita curva est
popik10

I znowu offtopic :D
Powiem krótko. Bawiłem się chyba ze 4 miesięce.
Niestety ograniczenia przede wszystkim w ilołci łcisków. :D
Niektóre to musiałem specjalnie robię :lol:
A do tego jeszcze proces technologiczny i normalna praca.
Ale dało mi to dużo doświadczenia i mam zamiar zrobię za jakił czas elektryka. Najpierw jednak cnc, bo elementy będę wycinał na niej.

Maslownica - a co do twojego basa, Przy tej grubołci i małej długołci gryfu nie potrzebny jest pręt napinajęcy. Ja w tym egzemplarzu miałem gryf jaworowy i takęż podstrunnicę. Zastanawiałem się nad wymianę na heban, ale taki fryz to koło 800 zł kosztuje. Ten "mój" bas był przedwojenny i cały z drewna, teraz jednak wykonuje się budżetowe sztuki ze sklejki.
Nie jest to jednak sklejka marketowa.

Napisz coś na temat swojej a jeszcze lepiej pokaż foto

I trochę prywaty:
Robię koledze taki instrumencik perkusyjny Cajon.
Obrazek
To w sumie też lutnicza sprawa, i nie mogę nigdzie dostaę właśnie sklejki 3-jki na płytę przednia, chętnie odkupię kawałek, wszyscy chcę mi sprzedaę cały arkusz a nie tyle ile potrzebuję.

Pozdrawiam
maslownica

Bardzo mi pomogłeł, naprawdę bardzo dziękuję. Teraz praktycznie mogę zabraę się za budowę...

Grube jest to podłużne wzmocnienie?

Co do planu - wezmę sobie Twoje zdjęcie i na jego podstawie stworzę plan w małej skali. Póęšłniej wystarczy tylko powiększyę.

Ta sklejka jest przegniła więc i tak kupię nowę. Trudno mi cokolwiek o niej powiedzieę, bo spędziła lata leżęc pod stosem łmieci w garażu. Pochodzi z castoramy, bo zachował się kod kreskowy. Raczej nie nada się do niczego. Teraz wypadałoby kupię nowę - wybraę 2 mm czy 4 mm?

Co do podstrunnicy - użyję jakiejkolwiek twardej deseczki, wyprofiluję radius i gotowe. To jest tylko prototyp.
ODPOWIEDZ