a'la PRS

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

donkirk24

a'la PRS

Nieprzeczytany post autor: donkirk24 »

Witam serdecznie.
Chciałbym się pochwalię projektem gitary, którę już zaczęłem strugaę. Mianowicie chodzi o gitarkę PRS, a raczej kopie, mam dostęp do oryginalnych planów ale sobie pomyłlałem że się trochę po wzoruje na nim i oto takie cacko
http://imageshack.us/g/593/110919174759.jpg/

Plan narysowałem od poczętku, pojechałem sobie kreskę:)
Moje założenia konstrukcyjne:
Korpus-jesion top-klon falisty(niestety nie zrobiłem zdjęcia)
Gryf-jesion
Podstrunnica-merbau(też nie zrobiłem zdjęcia, klepka z castoramy za 10 zł)
Skala-24.75
progów 22
Mam zamiar wiercię komory rezonansowe, lecz nie będzie żadnych takich efów skrzypcowych:) Będę one zamknięte.
Reszta wyjdzie w praniu, kolorek nie ma znaczenia
Co sądzicie?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Zapowiada się ciekawie. Działaj i pokazuj. Na razie nie wiele widaę.
Układ pickupów jak mniemam 2xH, a most tremolo czy stały??
Gryf będziesz wklejał??, bo oryginał ma wklejany.
Pozdrawiam
donkirk24

No to tak. Robota jest czystę przyjemnołcię i naukę więc nie spieszę się z wykonaniem.

Sprawa mostu wyględa tak:
na pewno bedzie to most stały, tylko nie wiem czy taki typu hardtail czy Tune o matic, raczej ten 1...:)
Rysunek pod picki zrobiłem po potrzebowałem ustawię gryf na 19 progu, ale chciałbym zeby był on wklejony bez nachylenia o te 3 stopnie czy ileł tam, po prostu na moje warunki warsztatowe to trochę "gruby" plan. Chociaż jeżeli podsuniecie mi jakis pomysł na proste rozwięzanie to będę wdzięczny. gryf oczywiłcie wkleje:D, Muszę nan poczatku troche poeksperymentowaę na gitarach, stęda ta skala 24 3/4:)
a i jeszcze mam pytanie. Mianowicie jak mam zabezpieczyę podstrunnicę z merbau?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Sam robię teraz podstrunnicę z merbau, planuję wypolerowaę i to wszystko bo to w kołcu mahoł. Ew. będę zabezpieczał łrodkiem do konserwacji podstrunnic.
Pozdrawiam
donkirk24

Aha, no trochę sobie poęwiczę na zrzynkach jak bede miał, ostatnio nacierałem merbau orzechami laskowymi:D całbkiem fajnie wyszło, bo to przeciez zwykłe naoliwienie:D
A jełli chodzi o mostek to nie hard czy tam stop tail tylko zwyky przykręcany do cechy jak w tele tylko bez tego otworu na singla:)
no tylko jeszcze bede musiał zamówię klejonkę jesionowę na body, wyrównaę sobie klon na top i go skleię i to chyba na tyle jeżli chodzi o te takie przyjemnie sprawy:D
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Te 3 stopnie możesz sobie łatwo ustawię, a mianowicie weęšłmiarę dowolnego rodzaju o długołci 1m, która będzie przeciwprostokętnę i z sinusa kęta 3 deg z tablic trygonometrycznych wyliczysz wysokołę na jakiej będzie usytuowana ta listwa. Teraz wystarczy zrobię takę równię pochyłę i frezarkę wycięę wejłcie na wklejany gryf. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
donkirk24

To jeszcze sie spytam: czy do mostka stałego typu np tele/strat trzeba robię tek kęt? Bo w tym przypadku wydaje mi sie to zbędne, moge ustawic dowolnie menzurę
poco
Moderator

Donkirk. To nie ma nic wspólnego z menzurę. Menzura, to jest odległołę od siodełka do mostka, a czy jest pod kętem, czy płasko, to jest to ta sama odległołę. Ten kęt jest zwięzany z geometrię topu i usytuowania osprzętu ,ograniczajęc wywód tylko do tych elementów. Ponadto ma on wpływaę na wygodę grajęcego. Popatrz na LP, semi hollow, hollow i podobne, a znajdziesz tam odpowiedęšłna pytania, które zadałeł, Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Co do kata wstawienia gryfu , nie mam z tym zaawansowanych doswiadczen ale kilku znanych lutnikow przysiega , ze minimalna zmiana tegoz kata ma nieslychane znaczenie dla brzmienia (np niemiecki specjalista od kopii Les pauli - Kortmann)
poco
Moderator

Wobec argumentu Przedstawionego przez Zenka ja nie mam nic więcej do dodania. Trzeba tak zrobię, aby mieę efekty. :D Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
donkirk24

Poco. chodziło mi o to, że takim mostkiem można ustawię łatwiej menzurę, bo to tak jak w les paulach, jest kęt nachylenia dla łatwiejszego ustawienia menzury za pomocę tail piece, tych kostek od strojenia... ale dobra, spróbuje zrobię ten kęt:) tylko bede musiał zrobię małę do-klejkę:)
Dzięki i Pozdrawiam
donkirk24

http://imageshack.us/photo/my-images/84 ... k.jpg/[img]

Chodzi mi o dokładnie taki mostek. Czy jest wskazanie zrobienia w tym przypadku nachylenia w gryfie?
Pozdrawiam[/img]
poco
Moderator

obacz sobie jeszcze temat w 'Plany i projekty' jeden z pierwszych mówi o PRS, Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
donkirk24

Tak, widziałem tamten temat nie raz:)
Włałnie się będę na nim wzorował.....4 stopnie:)
Dla niejasnołci, główka nie będzie odchylona o te kilkanałcie stopni, u mnie będzie równoległa
poco
Moderator

Oj leniuszek, leniuszek. :D a jak pięknie by to wyględało z tę główkę. Może przemyłl jeszcze ten temat, a efekt będzie nie z tej ziemi. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ