Grusza i co dalej?
Moderator: poco
Grusza i co dalej?
Ostatnim czasem odkryłem posiadacza i uzyskałem promesą bezpłatnego
zawłaszczenia kilkuletniego pnia drzewa gruszy. Poważny kloc o wymiarach -na oko, bo nie było miarki
łrednicy 60 i wysokołci 70-80 cm ma mi posłużyę...... No właśnie i jest problem do czego lub lepiej na co, jak go poszatkowaę na przydatne detale. Nie wiem w jakim jest stanie w zwięzku z korozja biologicznę, ale jak się okaże całkiem, całkiem to co? Potrzebuję zdania forumowiczów, albowiem pomimo wiedzy na te tematy potrzebne jest doświadczenie tych, którzy walczyli z tym gatunkiem drewna. Zatem na jakie "wiosła" i/lub ich częłci będzie się nadawało i jak je podzielię - przetrzeę, łupaę i dopiero przecieraę , łupaę i szykowaę kliny. Gromadzę drewno na wiosełka, sezonuję- suszyę/dosuszaę będę zał i dlatego proszę o porady. Dzieki . Pozdrawiam, Ryszard

via vita curva est
Weissberger uzywal gruszy do mostkow w gitarach klasycznych. Europejska grusza byla uzywana do budowy lutni , a niektorzy buduja z tego drewna , boczki i tyl gitar klasycznych - akustycznych. Slyszalem o podstrunnicach z gruszki i korpusach gitar elektrycznych.
Tutaj fota gitary z tylem wykonanym z wzorzystej gruszy:

Tutaj fota gitary z tylem wykonanym z wzorzystej gruszy: