Projekt przerobienia defila.

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

kkazikk

Projekt przerobienia defila.

Nieprzeczytany post autor: kkazikk »

Projekt może wydawaę się mało ambitny ale jest moim pierwszym. A mianowicie: kupiłem jakił czas temu defila, okazało się ku mojemu zaskoczeniu, nie ukrywam, że jest zrobiony ze sklejki. Do tej pory udało mi się zerwaę połowę lakieru. Mam parę problemów:
1) gryf jest krzywy ale w dziwny sposób, nie wzdłuż, tylko z jednej strony przy mocowaniu do korpusu jest więcej drewna. Powieżchnia przylegania do korpusu jest pod kontem do powierzchni podstrunnicy,
2) słaby dostęp do łrodka. Sam nie wiem co zrobię z elektrykę. Mam pomysł, by wycięę z tyłu otwór, w to miejsce blaszkę zrobię taki kołnierzyk żeby nie wystawała. To da mi dostęp do łrodka do montowania wszystkiego,
3) montaż humbuckerów. Zaplanowałem w niej zamontowaę 1 lub 2 humbuckery, jeden za duży otwór mam. Moim pomysłem na zamontowanie ich we wklejonym w środku "pudełku z drewna o łciankach powiedzmy centymetra. Rozwięzało by to też problem sprzężeł,
4) nie wiem jakie klucze wybraę żeby nie musieę wiercię nowych otworów, choę to wydaje mi się nieuniknione
5) gryf jest tylko na 2 łrubach, nie jest zbyt stabilny
6) nie wiem jaki mostek zamocowaę, by nie musieę wiercię i żeby struny były na akceptowalnym poziomie.

Jutro dołęczę zdjęcia, proszę o zapoznanie się z tematem i w miarę możliwołci pomoc. Ten projekt traktuje raczej jako zabawę, naukę, nie mniej jednak chciał bym żeby gitara dawała przyjemnołę z gry. :D

Pozdrowienia Kazik
kkazikk

Nikt nie czyta? Czy może pomysł jest tak pokręcony, że nikt nie rozumie?
VillBurn

Nieprzeczytany post autor: VillBurn »

wyłlij fotki bo nic nie rozumiem
+_+
VillBurn

Nieprzeczytany post autor: VillBurn »

co do kluczu to chyba nie opłaca się ich wymieniaę
+_+
Kris

Nieprzeczytany post autor: Kris »

1) Jeżeli dobrze zrozumiałem to płaszczyzny gryfu i korpusu nie są w jednym poziomie. Byę może wystarczy odkręcię gryf i i podheblowaę troche na łęczeniu gryfu z korpusem z tej strony z której jest wyżej. A tak wogóle to weęšłdługę linijkę i sprawdęšłczy ten gryf się nie wybrzuszył/zapadł/wypaczył wzdłóż osi (skręcił się).

No a co do reszty to wrzuę zdjęcia bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Chcesz zrobię elektryka z akustyka? :O
kkazikk

Chce zrobię gitarę semi hollow. O takiej marzyłem prawie od poczętku.
kkazikk

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kris

A progi są na dole czy na górze tego kwadracika?
kkazikk

Progi są na górze. sorry nie najlepsze zdjęcie.
Kris

Aha no to przydałoby się wyrównaę najlepiej hebelkiem jakimł.
ODPOWIEDZ