Inne, nietypowe materiały na mostki, siodełka

Mosty , klucze , progi , trussrody etc.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

Faktycznie można by było sztancę odciskaę takie gitary jak gofry z maszynki :) i wszystkie były by powtarzalne . malowaę nie trzeba wystarczy wybraę kolor masy , oszlifowaę nadlewki i zamontowaę osprzęt . Jednak bioręc pod uwagę dosyę duży ciężar włałciwy materiału jest to nierealne . No chyba żeby robię pustaki :-D ale dobrze że ludzie szukaję . A to co napisałeł , to łw prawda !
jazzgott

Nieprzeczytany post autor: jazzgott »

poco - dzięki za uwagi, faktycznie struna morze szlifowaę kamieł - nie pomyłlałem. Jednak mastek z marmuru brzmiał nieęšłle - jestem na chorobowym to wymyłlam. Co do sztancowania gitar to dobry pomysł wchodzę w interes z gofrownicę Andrzeju. Pozdrawiam
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Takie modele juz istnieja... pierwsze gitary poliestrowe produkowala amerykanska firma "Nacional" juz w latach 60-tych

Obrazek

teraz robi takie basy niemiecka firma BassLab

Obrazek
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Na takiej plastikowej gitarze gra Jack White z White Stripes. Trzeba przyznaę, że nie kieruje się krystalicznie czystym brzmieniem przy doborze instrumentów a wręcz przeciwnie :-P Poza tym traktuje je wyjętkowo "roboczo", więc dobrze, że takie gitary też są ;-)
Obrazek
Gitara marki Airline ale chyba ma coś wspólnego z tym Nationalem.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Palisander dobrze to okrełlił-plastikowe pokolenie. Niestety trendy mody i nachalny marketing powoduję, że ulegamy im w bardzo wielu dziedzinach życia. O ile mogę przyjęę za pożyteczne w technice, to niestety nie za bardzo czuję w miejscu, gdzie wrażenia zmysłowe są najważniejsze. Potem po latach wracamy do tego co zniszczyliłmy i na nowo odkrywamy proch. Tak się dzieje w nołnikach muzycznych - powrót i gloryfikacja winyli, tak w muzyce - młodzież odkrywa na nowo muzykę lat 60-80, wytwórnie wracaję do produkcji aparatury lampowej do od- i prze- twarzania muzyki. A przecież nie od dzisiaj wiadomo, że dla gitary lampa, to lampa i fertig.
Pewnie, że poszukujęc nowych łrodków wyrazu i brzmieł używa się różnistych przeszkadzajek, ale klasyczny , pierwotny instrument zawsze najlepiej odda bogactwo naturalnego brzmienia z niego płynęcego.
Niestety, zanikajęce zawody rzemiełlnicze, techniki i tajniki mistrzów, brak uczniów, utrudnienia ze strony pałstwa i komercjalizacja rynku powoduję, że produkuje się ersatz zbliżony do oryginału i to wcale nie tałszy niż oryginał - marketing znowu w akcji.
To samo się dzieje w przypadku oceny gitar! Dlaczego starym egzemplarzom Gibsonów i Fenderów nadaje się cech nadinstrumentów? Co, lepiej graja niż obecnie produkowane?
Do instrumentu musi byę muzyk! Musi byę słuchacz, dla którego gra i który chce go słuchaę! A na czym gra?, to najczęłciej g...o obchodzi słuchacza i spirale mitów i cen nakręcaję producenci przy pomocy wykonawców i marketingu.
Gitara akustyczna nie oszukuje, bo to jest dęšłwięk "z pudła" i łapy muzyka, ale elektryki graja tak, jak się gałami pokręci i jakie efekty dopakuje w tor dęšłwiękowy.
Każda gitara elektryczna dla mnie jest dobra i ma porównywalne cechy, a indywidualne jakieł - oczywiłcie dla samego wykonawcy cechy, są tylko jego tworem. Pewnie i dlatego, jak już pisałem wyszukuje się włród egzemplarzy tego samego producenta, tej samej marki instrumentu o cechach , jakich potrzebuje muzyk. Nie ma bowiem dwóch takich samych gitar! Dlaczego? Ano przemyłlcie ten temat. Ja już przemyłlałem i dlatego to piszę. Reszta desygnatów gitary, to wymysły ich posiadaczy. Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Witam.

ęšłĽeby przerwaę trochę te rozmowy o ,,plastikach " i nie zagłębiaę się już zbytnio w filozofię podrzucę coś bardziej naturalnego i pięknego. Można też inkrustowaę bo barwę i rysunek ma fantastyczny... Niestety jest jeden poważny problem... hehehe.... Mianowicie od roku 1973 handel tym materiałem został zakazany na całym łwiecie.

Mowa tu o naturalnym szylkrecie pozyskiwanym ze skorup ęšłĽółwi Szylkretowych.
Dawniej wykonywano z niego biżuterię, grzebienie i inne drobne przedmioty codziennego użytku.
Dził dostępny tylko w formie ,,syntetycznej" .
Jednak czasem gDzieł w jakichł spadkowych bibelotach przedwojennych można coś odszukaę.... Wyględa to następujęco :

http://pielegnacjabizuterii.pl/2011/07/ ... szylkretu/

Kolejnym ciekawym materiałem ale to już raczej na inkrustację bo na mostki i siodełka raczej się nie nadaje jest naturalny róg... Oto co robi z niego firma która się zajmuje produkcję przeróżnych przedmiotów z kołci i rogu.

http://wojmir.pl/kosc.htm
podstawa to dokładność
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

witam.
może prołciej i chyba lepiej - zamiast szukaę dziwnych materiałów - robię to z kołci ?
kupię kołę wołowę - odpowiednio spreparowaę i już .
kamieł raczej się nie nadaje - tłumi drgania i to bardzo .
zcego przykładem może byę to że , podstawy i różne inne elementy do maszyn cnc ( profesjonalnych ) robi się z granitu - właśnie dlatego że tłumi drgania .
można zrobię eksperyment - udajemy się na cmentarz z małym młoteczkiem i robimy - puk - w nagrobek .
pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
bartek529

Nieprzeczytany post autor: bartek529 »

Pamiętajcie o większym młotku jakby ktoł się odezwał i postanowił nas gonię. :lol:

Jak jest z włałciwołciami grafitu? Czy rzeczywiłcie dobrze przenosi drgania?
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Niektore inkrustacje i wkladki mozna zrobic z polerowanego orzecha kokosowego...
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

szlifek pisze: kamieł raczej się nie nadaje - tłumi drgania i to bardzo .
Widzę że nie mieszkałeł w domu z wielkiej płyty ,Ja tam spędziłem 30 lat i nawet jak sąsiad wiercił dziurę w łcianie dziesięę pięter wyżej i w dodatku w klatke obok , to efekt zawsze był taki sam . Wszystko drżało , i trudno było ustalię kto to sobie wierci i spaę nie daje :-D W drewnianym domu takich drgał by nie było ,nawet gdyby był wykonany z jesionowego drewna . Pewnie właśnie dlatego Nexus robi kamienne podstrunnice .

http://www.nexus-guitars.com/news.html#3
Załączniki
200px-Stone.jpg
200px-Stone.jpg (14.21 KiB) Przejrzano 9890 razy
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Zenek_Spawacz pisze:Niektore inkrustacje i wkladki mozna zrobic z polerowanego orzecha kokosowego...
Zenek ... pamiętam, że już kiedyś chyba o tym pisałeł i jakoł wyleciało mi to całkiem z głowy...

Muszę kiedyś wypróbowaę ten kokos bo jełli się nada, to można by z niego porobię fajne, mozaikowe rozety... Układajęc docięte trapeziki z przekładkami i żyłkami kontrastowego forniru...

Tylko żeby mi czasu starczyło na takie eksperymenty....
podstawa to dokładność
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Bardzo ciekawy temat ,ciekawi mnie czy w basie zaczep z hebanu wytrzymał by siłe nacięgu strun .Zenku dał był jakieł fotki :) ? .
Ostatnio troche robie z bambusa w wersji plecionej made in castorama jasny był za 13 zł klepka a ciemny 16 .Bardzo twardy ale za to ładnie sie szlifuje na podstrunnice jest ekstra ciekawe jak by zrobię mostek i zaczep ?
ODPOWIEDZ