[Fotorelacja] - Budowa Telecastera

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

To ja się powtórzę, tak jak radziłem shopikowi - kreda albo ołówek (lepiej kreda, ołówek bardziej brudzi).
Kontrola nawet co ruch - od razu będziesz widział, gdzie więcej zbierasz.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Oj makowy , makowy.... chyba nie myslisz,ze sobie bez ołówka jadę ;)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Niech mi kto podpowie które progi będę najlepsze, bo się już pogubiłem i nie mogę się zdecydowaę. Myłlę o tych triangular, ale kurde jakę szerokołę i wysokołę sie do tele stosuje?
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Piniu. Góglnołem i znalazłem to
http://sklepmuzyczny.pl/produkt/america ... ea78de34f0
http://www.musiccenter.pl/product/Fende ... T/?id=3853
Zatem kombinat dobrze zagadał. Po jakiego chcesz jakieł dziwadła wstawiaę, to nie wiem. Będę inaczej grały? Powiem szczerze nie mam zdania na ten temat.
Zobacz tu, jaki maja radius
http://www.musiccenter.pl/product/Fende ... T/?id=3853
Zobacz także jak zróżnicowane są profile gryfu C,U .
Nie wiem który Ty robisz, ale może się to przydaę jako specyfikacja.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

ok. dzięki. sam się wkopałem, bo zapomniałem daę linka do strony z progami :) nie ważne.. wstawię co mi się wyda dobre ;)
poco pisze:Po jakiego chcesz jakieł dziwadła wstawiaę, to nie wiem. Będę inaczej grały? Powiem szczerze nie mam zdania na ten temat.
Już tłumaczę, triangular to nie są dziwiadla. To tylko trochę inaczej wyprofilowane progi. Szerokie u podstawy i węskie u korony. Dobrze leżę na nich struny i mniej roboty z koronowaniem. Montowałem takowe w jednej gitarze - fajne są.
LINK >>
Awatar użytkownika
Andrzej

Nieprzeczytany post autor: Andrzej »

To i ja się podłęcze . Jaki kolor ? maję te białoruskie sintosy , niby pisze german silver ale wyględaję jakoł tak mosiężnie .
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

No bo są srebrne. Może trochę tak wyględaja jakby taki ciemniejszy odcieł, ale po osadzeniu sa ładne srebrne.
Poniżej masz zdjęcie - może cos ci pomoże :)
Obrazek
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Piniu, tu masz bardzo pomocne zestawienie ze strony mayo
Obrazek

Ja zawsze namawiam na jumbo, jest kilka za i jak zwykle przeciw.
Za:
gra się lekko, łatwo podcięgaę struny (to w grze solowej) i w wypadku jasnych podstrunnic nie dociskamy struny do drewna ( nie uszkadzamy i nie brudzimy), ponadto mamy odpowiedni margines wysokołci przy ustawianiu (szlifowaniu) progów.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

O.. popatrz.. nie zauwazyłem tej rozpiski bo zamawialem tam tylko material na markery.
Poza tym progi też juz zamówione (Jumbo) , binding i siodełko. Dzisiaj będę mógl już sprawdzię jak wyszło zaklejenie trusa i pozostanie czekac na przesyłke z markerami co by je osadzic i wykołczyę podstrunnicę i w ogóle cały gryf. mam problem z wycięciem wstepnego kształtu w korpusie. Baaardzo cieżko idzie wyrzynarka i do tego szybko sie tepi pomimo,ze kupiłem brzeszczoty Metabo. Chyba będę musiał poszukaę stolarza z tałmówkę.
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Frezarkę wytnij. Kilka przebiegów i po problemie. Po wyrzynarce i tak trzeb poprawiaę, bo się ostrze ugnie na krzywiznach. No chyba, że frezarki brak....
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Frezarka panie Shopik to potem po szablonie sie robi jak z grubsza bedzie już wycięte ;)
Psycho

Nieprzeczytany post autor: Psycho »

Dlaczegóż nie odrazu? Swoję dechę wycięłem w ten sposób. Może nie na kilka ale kilkanałcie razy po kilka mm, trochę więcej niż szerokołę freza co by nie haczył i już..potem od szablonu dokładniej ;P
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Ja od razu frezarkę... Moja wyrzynarka ledwo zipiała przy olchowej desce, a brzeszczot się gięł nawet po prostej. Kawałek tak wycięłem, ale nie chciałem ryzykowaę dalej. Każdy stosuje metodę odpowiednię do posiadanych narzędzi. Moja wyrzynarka się nadaje do pocięcia sklejki, bo do d... też nie bardzo - można się pokaleczyę :-)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Miałeł taki długi frez czy na dwa razy jechałeł? No może spróbuję tak zrobic :) mamy Shopik chyba podobne wyrzynarki :)
Zablokowany