Ja też się zaraziłem od popika i popełniłem taki przyrzęd, tylko użyłem na belkę profil stalowy zamknięty 40x40 wypełniony drewnem. Pokrętła blokujęce M6 (allegro) pracuję w gwintach nitonakrętek M6. W płycie zamocowałem nakrętki pazurkowe M10, bo nie było Rampa M10.
Podpory pod całołę do postawienia na stole itp stanowię nóżki meblowe chromowane z regulację. Podpory na desce są wykonane z wykorzystaniem nóżek meblowych plastikowych majęcych element z gwintem M10 (0,50 zł/szt.)
Do podparcia główki wykonałem dwie łruby rzymskie M8, przycięte na wymiar i pospawane dla dwóch rozmiarów (główki pochylone i proste). Cięcie było przy nakrętce tak, żeby było łatwiej pospawaę całołę. Potem spray chrom i gotowe. Na podpory w tych łrubach wykorzystałem jakieł "przydasie" ze złęczy meblowych które okleiłem korkiem.
Mikrometry zamocowałem tak, żeby można było je łatwo przestawiaę, czyli na szynie z wycięciem (też "przydał" kiedyś stosowany w regulacji otwarcia okien). Pasy mocujęce, to chiłszczyzna ogólnodostępna.
W przyszłołci wykonam jeszcze zawias specjalny do mocowania w stojaku (zamiast imadła) tak, aby można było pochylaę gitarę.
Na zdjęciach są ponumerowane częłci, z myłlę o szerszym opisie, ale sądzę, że nie będzie potrzeby rozwijaę.
Zachęcam do zrobienia sobie takiego pomocnika, o ile będziecie chcieli bawię się w usługi.
A, jeszcze wykonałem sobie taki sprzęt pomiarowy do ustawiania krzywizny gryfu, czyli dwa płaskowniki aluminiowe znitowane i wpasowany pomiędzy nie czujnik, blokowany dwoma wkrętami. Taki rodzaj "gryf miarki"
Pozdrawiam, Ryszard