"Ciekawa" oferta podstrunnic

Wszystko zwięzane z lutnictwem, a nie pasujęce do innych działów

Moderator: Jan

popik10

"Ciekawa" oferta podstrunnic

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

W zasadzie zastanawiałem się czy w ogóle pokazywaę ten temat. Bo zapięty będzie link z allegro. Ale chciałem poruszyę problem jakołci drewna, link wygałnie i nic nie zostanie. Ale tu mamy idealny przykład więc się skuszę.

Drewno lutnicze - temat jak rzeka.
Ale tu mowa o jakołci. Wszyscy ( z małymi wyjętkami) jestełmy amatorami, i większołci z nas można wcisnęę wszystko jełli ma tylko włałciwa nazwę.
Chciałem zobrazowaę na tym przykładzie jak nie powinno wyględaę drewno lutnicze.
Przykładem jest Tu > palisander.
Odnosi się to jednak do każdego drewna które użyjemy przy budowie gitary czy innego instrumentu.
Wzorem dla nas powinny byę chyba płyty wierzchnie w instrumentach strunowych.
Pisze tu o przebiegu słojów - prosty, równomierny i gęsty. Przy czym jełli o te ostatnie chodzi powinno byę lekkie.
Tak samo ma się sprawa do płyt spodnich i boków. Proszę o poprawki (znamienitszych) ;-) jełli sadzę kaszaloty.

Te piękne wszystkie wzorzyste drewienka wcale tak dobrze naszym instrumentom nie robię - przynajmniej ze względu na dęšłwięk. I o ile nie jest to tak bardzo ważne w instrumentach elektrycznych to kluczowe w akustycznych.

Skłoniła mnie do tego ta niby "okazja cenowa" bo 52 zł z przesyłkę za kawałek niewiele wartej deseczki to sporo. Na moje oko to zakupione lamele podłogowe odpowiednio przycięte i nacięte. Doskonale nadaję się na podłogę, ale na podstrunnicę już nie.
To taka moja opinia.

Proszę o opinie, sam chętnie poczytam.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Na podłogę to mi nie wyględa równiez, bo podłogi z reguły maja równe usłojenie po to,żeby dobrze w całołci wyględały. Podłoga złożona z tych klepek wyględałaby masakrycznie. Poza tym ja jeszcze nie trafiłem w żadnym sklepie na podłogi palisandrowe, a wiesz,ze patrzę na to. To mi wyględa na jakis naprawdę bylejaki materiał, zreszta wystarczy przeczytaę firmę. Pewnie rob imasówkę dla kogos i to się zostało.
Awatar użytkownika
diadem

Nieprzeczytany post autor: diadem »

Jak zaczynałem przymiarki do remontu Defila(o którym wspominałem na forum) do dzwoniłem w sprawie tych podstrunnic, ale gdy się dowiedziałem, ze możliwe, iż w wysłanej sztuce pojawi się sąk lub będzie delikatnie zwichrowana to odpułciłem.
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

Ale jest napisane, że to odpad.
A to, że odpad tak sobie ceni, to już inna bajka ;-)
Na moje oko to kołcówki albo odrzuty z lameli do deski barlineckiej. Jednak ani gatunek, ani komputerowe nacięte progi nie uzasadniaję ceny. Jedyne zastosowanie widzę jako wzornik do progów :mrgreen:
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

W tym akurat wypadku chodziło mi o to jakie "jakołciowo" drewno sprzedaje się jako lutnicze.
Bo jełli ktoł sprzedaje podstrunnice to sprzedaje drewno lutnicze.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Po wysuszeniu moga byę na podłokietniki i inne detale.... gdyby były dłuższe można by z nich zdobię krawężniki do bindingu. Na nic innego to się nie nadaje.....
podstawa to dokładność
ODPOWIEDZ