Zrób to sam - dysk do szlifowania.

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

Zrób to sam - dysk do szlifowania.

Nieprzeczytany post autor: molu »

Wykonałem dzisiaj sobie dysk/tarczę do szlifowania. Mam dwie albo trzy tarcze "marketowe" (podobne jak na zdjęciu) i żadna nie spełnia podstawowego kryterium czyli idealnie płaska i bez "bicia", co ma to znaczenie przy mocowaniu do wiertarki stołowej. Koszt znikomy, bo większołę materiałów miałem. Jedyne co musiałem zakupię to koło pasowe z tworzywa, za 8 zł. Do budowy wykorzystałem sklejkę 18mm (można ciełszę, np 12mm), koło pasowe, wiertło, łrubki. Koło pasowe ma otwór na oł o łrednicy 10.1mm, i właśnie takie wiertło posłużyło jako materiał na oł. Papier na razie będzie mocowany na tałmie samoprzylepnej. Zastanawiam się nad rzepem, ale tutaj obawiam się, że może pojawię się problem.. tałma pozwala na uzyskanie bardzo jednolitej, płaskiej powierzchni. Nie wiem czy to samo będzie w przypadku rzepa.
Poniżej zdjęcia.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

T.
Ostatnio zmieniony 2015-01-17, 18:54 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Bardzo ładnie. Mam w planach wykonanie podobnego, ale z grubszym dyskiem sklejonym z dwóch warstw sklejki i z osię ze łruby/pręta gwintowanego 10mm. Będziesz robił jakieł zaokręglenie na brzegach, żeby można było wprowadzaę materiał bez obawy o zdarcie papieru?
Awatar użytkownika
molu

W jakim celu grubszy dysk? 18mm jest "nie do ruszenia" :) Sztywne jak skarpety po tygodniu noszenia ;). Zaokręglenia.. dobry pomysł, może zrobię. Ale na pewno będę chciał pokryę powierzchnię sklejki lakierem albo żywicę albo klejem cyjanoakrylowym w celu utwardzenia. Co by się nie strzępiła przy odklejaniu papieru.

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie za bardzo widzę, jak zabezpieczyłeł powierzchnię pod łbem wkręta, od strony "lica" tarczy.
Chodzi o to, że drewno będzie "siadaę" i mogę powstawaę luzy pod wpływem drgał, a to zmniejszy dokładnołę obróbki, no i wibracje.
Tam jest potrzebna podkładka, klej i zapełnienie otworów na płasko.
Jak poradziłeł sobie z wyważeniem tarczy - ten widoczny otwór pełni jakęł funkcję?
Pokryj całę tarczę lakierem samochodowym lub innym podobnym, a wtedy będziesz mógł wybraę opcję z mocowaniem krężka. Jaka łrednica krężka, typowa do papierów na rzep ogólnodostępnych, czy większe? Ja mam zamiar zastosowaę łrednicę 225 mm z uwagi na dostępnołę krężków do szlifierek gipsu o nazwie "żyrafa".
Co do rzepa, to są w sprzedaży tałmy szerokołci 100 mm, ale moim zdaniem wygodniejsze będzie stosowanie tałmy dwustronnie przylepnej, bo można korzystaę z tałszych papierów i samemu dopasowaę łrednicę.
Rzep z kolei stwarza warstwę elastycznę umożliwiajęcę łagodny docisk.
Jest wiele za i przeciw stosowaniu miękkiego lub twardego podłoża, ale dla naszych celów lepszym może się okazaę twarde.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Odi

Molu - grubszy dysk jedynie w celu zapewnienia stabilnołci mocowania trzpienia, podobnie jak jest u ciebie z tym kołem pasowym.
Zgadzam się z Ryszardem co do wypełnienia otworów od strony mocowania papieru. U siebie planowałem centralny otwór z płytkim okręgłym podfrezowaniem dookoła, w celu zamocowania takiej nakrętki Obrazek równo z resztę powierzchni. Od góry dysk na trzpieniu mocowałaby druga zwykła nakrętka z podkładkę.
Awatar użytkownika
molu

poco pisze:Nie za bardzo widzę, jak zabezpieczyłeł powierzchnię pod łbem wkręta, od strony "lica" tarczy.
Tam jest potrzebna podkładka, klej i zapełnienie otworów na płasko.
Otwory jeszcze nie są zabezpieczone. W planach wklejenie podkładek.
Jak poradziłeł sobie z wyważeniem tarczy - ten widoczny otwór pełni jakęł funkcję?
Otwór nie pełni żadnej funkcji, jest pozostałołcię po zbyt głębokim nawierceniu wiertłem o szerszej łrednicy. Pewnie wypełnię go pyłem drewnianym z klejem. Tarcza będzie wyważona statycznie. łrednica tarczy to 125mm, czyli chyba typowa łrednica krężków z papieru łciernego. Kiedyś zrobię większę tarczę, napędzanę jakimł silnikiem (czyli coś w rodzaju szlifierki)

T.
Awatar użytkownika
molu

darek pisze:To ma byę docelowo takie coś http://www.youtube.com/watch?v=4kU2veNh ... creen&NR=1 ?
No.. powiedzmy, że podobne. Aktualnie dysk jest mocowany do wiertarki stołowej, i ma byę używany na takiej zasadzie. Ale w przyszłołci chciałbym wykonaę urzędzenie podobne do tego, z Twojego linka, tyle, że sama tarcza, bez tałmy.

T.
Darrex
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Darrex »

Czytajęc na poczętku zastanawiałem się o co Ci włałciwie chodzi z tym "niespełnianiem kryterium" przez tarcze marketowe. To, że są lekko miękkie i elastyczne odbierałem zawsze jako zaletę w przypadku narzędzi "ręcznych", dopiero na kołcu uzmysłowiłeł mi, że chodzi o narzędzie stacjonarne i tu czynię pokłon, bo to co wykonałeł zdecydowanie bardziej powinno zdaę egzamin. Gratulacje :)
Otwory jeszcze nie są zabezpieczone. W planach wklejenie podkładek.
Nie zastanawiałeł się nad tym, żeby "podkleię" drugi taki sam (albo nawet ciełszy) krężek od strony łciernicy, bez o tworów, które zawsze powoduję problem z wypełnieniem ich i wyrównaniem powierzchni? Można by nawet posilię się o przykręcenie wkrętami do drewna od strony uchwytu dysku. W przypadku stosowania go z wiertarkę stacjonarnę, w takiej konfiguracji, jakę podałeł w ostatnim linku, chyba mniej ważne jest idealne wyważenie, w przeciwiełstwie do dokładnego wypoziomowania powierzchni dysku w stosunku do powierzchni stołu, tak myłlę.

Osobiłcie na wyposażeniu mam dużę, stacjonarnę szlifierkę tarczowę i napiszę, że ostatnio zrezygnowałem z naklejanych łcierniw na rzecz dużego rzepu i łcierniw mocowanych tę metodę. W przypadku tak dużej tarczy i tak wysokich obrotów nie da się wyczuę tej "miękkołci" jakę daje gruby podkład pod łcierniwem. Jak do tej pory nie zmieniłem podejłcia przy szlifowaniu i nic złego z tego nie wynika, więc wnioskuję, że nie ma to żadnego zauważalnego wpływu na pracę. Jedynie solidniejsze przygrzanie, które czasami zdarza się przy łcieraniu metalu, może spowodowaę stopienie się naklejki rzepowej, co pocięga za sobę ryzyko powstawania większych nierównołci i dziur na tarczy. Mimo wszystko jak ktoł używa takiego narzędzia i się zastanawia, to mogę polecię.
------
Darek
Odi

A propos safe-t planera, ciekawe jak by się taki dysk spisywał, gdyby zamiast papieru łciernego wmontowaę w niego 2-3 płytki z frezu, albo inne coś skrawajęcego ;]
Mógłby byę problem trwałym mocowaniem ich w drewnie.
Awatar użytkownika
molu

Safe- t-planer to właśnie narzędzie skrawajace. Dysk do szlifowania jest dodatkowę funkcjonalnołcię. Wykrecasz trzy ostrza , a otwory montażowe wykorzystujesz do przykrecenia dysku.

T.
Odi

Nie mogę już edytowaę poprzedniego postu.

Molu, oczywiłcie chodziło mi o zamocowanie tych ostrzy w drewnianym dysku DIY, aby otrzymaę coś w rodzaju Safe T planera, który spisuje się całkiem nieęšłle w zgrubnym skrawaniu, ale z tego co się orientuję, nie jest dostępny w Polsce.
Awatar użytkownika
molu

Darrex pisze: Nie zastanawiałeł się nad tym, żeby "podkleię" drugi taki sam (albo nawet ciełszy) krężek od strony łciernicy,
Nie myłlałem o tym wczełniej, ale w sumie to dobry pomysł. Poza tym można zrobię sobie kolejny krężek o większej łrednicy, i zmieniaę je w razie potrzeby.
chyba mniej ważne jest idealne wyważenie, w przeciwiełstwie do dokładnego wypoziomowania powierzchni dysku w stosunku do powierzchni stołu, tak myłlę.
Też mi się tak wydaje. Nawet bez wyważania nie zauważyłem jakił specjalnych drgał..

Odi pisze: Molu, oczywiłcie chodziło mi o zamocowanie tych ostrzy w drewnianym dysku DIY, aby otrzymaę coś w rodzaju Safe T planera, który spisuje się całkiem nieęšłle w zgrubnym skrawaniu, ale z tego co się orientuję, nie jest dostępny w Polsce.
Ja bym się chyba nie odważył na używanie drewnianej kopii safe-t-planera. Ten dysk nie tylko nie jest dostępny w PL, ale w ogóle jest problem z zakupem. Nie jest już produkowany. Pozostaje ebay i inne ogłoszenia.

T.
Awatar użytkownika
molu

Przed użyciem dysku warto jest poprawnie wyregulowaę płaszczyzny wiertarka - stół. W tym celu można użyę kawałka drutu zamocowanego w uchwycie wiertarki. Drut powinien dotykaę lub prawie dotykaę blatu. Kręcimy uchwytem wiertarki i obserwujemy czy szczelina się powiększa czy pomniejsza. Jeżeli szczelina nie jest jednolita... to w zależnołci od tego czy używamy wiertarki stołowej, czy wiertarki na stojaku możemy daę podkładki pod stół, poprawię wiertarkę w uchwycie, itd.
A jeżeli ktoł ma czujnik zegarowy, to może sobie wykonaę bardzo prosty przyrzęd zamiast drutu.

Obrazek
Obrazek

T.
Ostatnio zmieniony 2015-01-17, 18:54 przez molu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

A może coś takiego? :mrgreen:

<iframe width="640" height="360" src="http://www.youtube.com/embed/Inm6SygdN_I?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Awatar użytkownika
molu

Jak ktoł czasem chciałby zakupię sate-t-planer (a włałciwie identyczne narzędzie, to nie jest oryginalny s-t-p) - jest w sprzedaży na ebayu.

T.
ODPOWIEDZ