Nie zamierzam robię wykładu o tym czym jest grafika wektorowa, jak to działa, bo po pierwsze jest tego full w internecie, a po drugie nie mam wystarczajęcej wiedzy, żeby ci z Was najbardziej zaawansowani w te techniki nie czuli zażenowania

Wczoraj zainstalowałem program z licencję darmowę nawet do zastosował komercyjnych. Na razie skorzystamy tylko z kilku funkcji. Poniżej zamieszczam link (nie jestem żadnym dystrybutorem i nie czerpię żadnych profitów, to był pierwszy lepszy program darmowy, jaki znalazłem i zainstalowałem)
to link do softu: http://www.dobreprogramy.pl/DoubleCAD,P ... 37340.html
Instalujemy, w międzyczasie rejestrujemy się na stronie producenta i pobieramy kody na wskazany email.
Zanim załęczę zdjęcia podam w punktach algorytm:
1) pozyskujemy zdjęcie gitary, którę chcemy skopiowaę. Ważne jest, aby zdjęcie były zrobione jak najbardziej prostopadle do płaszczyzny korpusu. Jełli jest to możliwe, niech będzie to wariant z bindingiem, brak wyokręglenia zmniejsza nieoznaczonołę krawędzi na zdjęciu. Nie wspomnę już, o rozdzielczołci - im większa tym lepsza.
2) Po uruchomieniu programu otwieramy pusty szablon. Na płaszczyznę naszej deski krełlarskiej (cyfrowej) wstawiamy zdjęcie poprzez funkcję z menu insert->raster image->from file. Programy CAD pracuję na warstwach, więc dobrze jest stworzyę warstwę na podkład/zdjęcie i ję zablokowaę do edycji. Rysowaę będziemy na innej warstwie.
3) Wybieramy funkcję spline, bez wchodzenia w szczegóły, są to krzywe sklejane w sposób zapewniajęcy zgodnołę warunków brzegowych, po szczegóły odsyłam tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Krzywa_B-sklejana
funkcję tę obrysowujemy kontur gitary w taki sposób, że stawiamy punkty na obwodzie z odpowiednię gęstołcię. Należy sobie poęwiczyę zagęszczanie punktów kontrolnych, nie zawsze trzeba gęsto. Kołczy się poprzez zatwierdzeniem klawiszem enter. Teraz nasza linia ma charakter cięgły i może byę dowolnie przekształcana, a nas najbardziej interesowaę będzie skalowanie.
4) skalujemy do rozmiarów naturalnych. Tu konieczne jest znaę jakił charakterystyczny wymiar z kształtu. Rodzi się problem, bo wcale nie musimy znaę dokładnie żadnego wymiaru. Wtedy trzeba coś oszacowaę. Oszacowaę można wymiar ramki do humbuckera, można oszacowaę wymiar z mostka, jełli wiemy ile standardowo wynosi, jełli znamy menzurę, można skalowaę względem menzury. Trzeba pokombinowaę, bo jak wiemy, każda struna ma punkt podparcia na mostku nieco w innym miejscu. Ale szacujemy, można narysowaę linię przechodzęcę pomiędzy wszystkimi siodełkami i ustalię łrednię menzurę. Znajęc menzurę można zwymiarowaę odległołę pomiędzy pierwszym i drugim progiem, które są wyraęšłne na zdjęciu...ważne, aby wybraę najpewniejszę informację, bo ona zminimalizuje nam niedokładnołę w docelowym wymiarze. Jak mierzy się w programach CAD? linijkę cyfrowę - wskazuje się dwa punkty i odczytuje odległołę między nimi. Można też narysowaę linię wymiarowę, która na stałe pokaże nam rozmiar. Wiemy, że przykładowo mensura powinna mieę 25,5 cala, a zmierzyliłmy 10 cali. Wówczas musimy powiększyę rysunek poprzez skalowanie. Wybieramy funkcję Scale, zaznaczamy kursorem wszystkie obiekty, które chcemy skalowaę, zatwierdzamy enterem, następnie wpisujemy z klawiatury współczynnik skali (w tym przypadku 25,5/10=2,55) i zatwierdzamy. Nasz obrys powiększa się i możemy to odczytaę linijkę lub pokaże się to na linii wymiarowej.
5) przygotowanie do druku. Każdy program ma to jakoł rozwięzane, w tym przypadku nie jest najwygodniej ale się da. Proponuję narysowaę siatkę z prostokętów mniejszych od A4 i nałożyę ję na nasz obrys. Potem drukowaę do pdf'a widok po widoku. Ibanez Destroyer miełci się na 6 kartkach A4. Narysowana siatka pomoże w połęczeniu tychże wydrukowanych widoków.
To tak w skrócie. Ważne jest, aby skonfigurowaę program pod swoje preferencje, szczególnie jednostki, nie każdy lubi w calach;)
Włałciwie to może byę wstęp do projektowania w oparciu o metody CAD. Programu można się nauczyę dołę szybko do podstawowych konstrukcji geometrycznych. Pamiętajmy, że spline ładnie opisze nasz kształt, ale trzeba zrobię to z wyczuciem.
W następnym połcie wstawię zrzuty z ekranu jako komentarz wizualny;)
pozdrawiam