Ostatnio naszedł mnie pomysł zakupu multimetru z funkcję pomiaru prędu (mój stary multimetr miał ograniczenie do 0,2A... a i tak nie działał

Z pomocę nieco przerobionej listwy rozdzielczej postanowiłem pomierzyę pręd pracy sprzętów domowych i elektronarzędzi, i tym samym ich moc (z wzoru P=U*I, jełli się mylę to poprawcie koniecznie). Multimetr nastawiony na pomiar prędu zmiennego maks 20 [A], napięcie sieci zmierzone - 230 [V]
Przy pomiarze prędu pobieranego przez domowe sprzęty moc zgadzała się mniej więcej z mocę na tabliczkach znamionowych, zwykle była wyższa o kilka procent. Mierzyłem pręd boilera, grzejnika elektrycznego, kuchenki elektrycznej, żarówek i odkurzaczy.
W przypadku narzędzi garażowych trudno było znaleźć choę jedno, którego moc zgadzałaby się z mocę znamionowę - zwykle była znaczęco niższa. Dla jasnołci krótka lista:
Kod: Zaznacz cały
Moc znamionowa: Urzędzenie: Zmierzony pręd: Obliczona moc:
(600W) Wyrzynarka Skill 1,5[A], 2,1[A]z obciężeniem 345 [W], 483 [W] z obciężeniem
(2500W) Kompresor Benso 6,6 [A] 1518 [W]
(1820W)(!) Frezarka Mastercraft 0,8 [A]m - 2,1 [A]M 483 [W]
(750W) Szlifierka k. Hanseatic 1,8 [A] 414 [W]
(680W) (3,1A) Wiertarka Makita 1,2 [A], 1,8[A] z obciężeniem 276 [W], 414 [W] z obciężeniem
(1250W) Strug-Gr. Scheppah 2,8 [A], 4,5 [A] z obciężeniem 644[W], 1035 [W] z obciężeniem
Nasuwa się pytanie, czy moc dla producentów to element marketingowy, czy może wartołę przy której silnik się spali... Chyba że moje pomiary były przeprowadzone błędnie. Mam nadzieję, że jakił ekspert się wypowie (np. Ryszard)

edit: no i tabelka się rozjechała...