Kondensatory i poty

Pickupy , preampy , lutowanie , schematy

Moderator: poco

Broneek-13

Kondensatory i poty

Nieprzeczytany post autor: Broneek-13 »

Witajcie, mam takie pytanie... Ma ktoł może doświadczenia zwięzane z kondensatorami ? jak brzmi gitara bez nich i jakich w ogóle używaę..

Drugie pytanie- czy potencjometry tone, volume różnię się czymł ? wiem że na single powinny byę 250 Ka ale czy jeden ma byę liniowy ? jak to jest.. Bo co inne forum- tam inne rady
I ostatnie...
Co ma na celu podłęczenie gniazda jack mono ?? bo widziałem kilka takich...
W większołci raczej stosuje się stereo prawda ?
Dzięki i pozdrawiam ! :oops:
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

Vol powinien byę logarytmiczny, bo taka jest charakterystyka naszego słuchu, wtedy głołnołę zmienia się płynnie.
Tone jełli bym dawał w ogóle to liniowy. Chyba, że to jakił układ korekcyjny (tam wg schematu).
Co do gniazda to raczej zwykle jest mono. Z gitary mamy tylko jeden sygnał.
A kondensatory maję wpływ na brzmienie.
KLIK
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

To ja polecam serię filmów o kondensatorach w gitarze, i ich wpływie na brzmienie.
film1, film2, film3, film4.

T.
Broneek-13

Okej, to jeszcze ostatnie pytanie żeby nowego wętku nie robię i już nie zawracam głowy :lol:

Zauważyłem że przy przełęcznikach 3 pozycyjnych typowo strat,tele jest 8 miejsc na lutowanie, na schemacie większołę jest uwzględnionych...
Ale przy innych przełęcznikach już są tylko trzy miejsca na lutowanie np lespaul
O co w tym chodzi? Bo nie miło byłoby gdybym podłęczył po swojemu ten przełęcznik i coś by nie działało :shock:
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Broneek, odrobina orientacji w temacie plz...
Stratocaster ma przełęcznik 5 pozycyjny standardowo do przełęczania między 3 pickupami... Chyba, że chodzi o 'typowego' strata z 2 humbuckerami i superswitchem.
Broneek-13

Akurat mnie chodzi o telecastera... A w sklepach piszę że to przełęczniki dla strato i tele. Wiem że strat ma 5pozycyjny, ale to nie istotne... Wybacz jesli ęšłle zrozumiałeł :-o

Głównie chodzi mi o te miejsca do przylutowania... Bo czy to jest 5 pozycyjny czy 3, to jest ich 8 jełli chodzi o fenderowskie. A dla lespaula tylko trzy :roll:
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Jeszcze tylko o gniazdach gwoli łcisłołci.
Gniazda stereo (trzykołcówkowe - masa, kanał lewy i prawy) stosuje się w gitarach aktywnych. Sygnał z gitary jest mono (oprócz wynalazków z komputerami pokładowymi i tym podobnych), drugi kanał podłęcza się jako zamknięcie masy do baterii po to, aby bateria była odłęczona w czasie, kiedy jacka nie ma w gnieęšłdzie. Po prostu jack mono (czyli gitarowy) zwiera styk jednego z kanałów do masy zamykajęc obwód zasilania.
Oczywiłcie, można stosowaę gniazda stereo do pasywnych gitar, wtedy jednego z kanałów się nie podłęcza.
pickups
Kontakt:

Re: Kondensatory i poty

Nieprzeczytany post autor: pickups »

Broneek-13 pisze:...Ma ktoł może doświadczenia zwięzane z kondensatorami ? jak brzmi gitara bez nich i jakich w ogóle używaę...
Kondensatory w gitarze pracuję w układzie regulacji barwy (obcinania wysokich składowych).
Powinny byę stosowane takie same typy kondensatorów, jak dla układów korekcji barwy urzędzeł audio.
Kondensatory powinny byę stabilne w czasie, ich pojemnołę nie powinna zależeę od temperatury i częstotliwołci, powinny mieę małę upływnołę i "rozsądnę" tolerancję pojemnołci.

Najlepsze do korekcji barwy są kondensatory styrofleksowe (nieco mniej poliwęglanowe) które spełniaję powyższe warunki.
Pojemnołę kondensatorów poliestrowych zależy od temperatury i częstotliwołci, więc są mniej zalecane.
Nie powinno się natomiast stosowaę kondensatorów ceramicznych, choę są małe, że aż kusiâ?ł (są znakomicie niestabilne temperaturowo i częstotliwołciowo).

Gitara bez kondensatorów brzmi nieskrępowanę pełnię dęšłwięku z przetworników.
cherlawyleon
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: cherlawyleon »

pickups pisze:Pojemnołę kondensatorów poliestrowych zależy od temperatury i częstotliwołci, więc są mniej zalecane.
Częstotliwołci czego?
pickups
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: pickups »

cherlawyleon pisze:
pickups pisze:Pojemnołę kondensatorów poliestrowych zależy od temperatury i częstotliwołci, więc są mniej zalecane.
Częstotliwołci czego?
Sygnału oczywiłcie.
Okrełlone typy kondensatorów (ferroelektryczne, ceramiczne, poliestrowe, elektrolityczne), ze względu na cechy materiałów dielektrycznych, zmieniaję pojemnołę w zależnołci od częstotliwołci podawanego na nie sygnału (maję również duży dryft temperaturowy czyli zmieniaję pojemnołę przy zmianie temperatury).
To znane elektronikom cechy.
Stosowne dane można znaleźć w kartach katalogowych kondensatorów czy internecie (np: http://elementy-elektroniczne.republika ... atory.html )
ODPOWIEDZ