tele shopiK trenigowy 2 - plany, przymiarki, wątpliwołci

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Darrex
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Darrex »

Reklamuj tę podstrunnicę jako wadliwę. A co do merbau to polecam zdecydowanie. Z własnego doświadczenia mogę uspokoię, że to chollernie stabilne drewno, nie wchłania wilgoci, a po latach, nawet po dwukrotnym zmniejszeniu rozmiaru na heblarce w normalnych warunkach kompletnie nie zmienia geometrii.
Normalnie miód malina 8-)
------
Darek
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Podstrunnice kupiłem wiadomo gdzie. Ale tym razem to pewnie moja wina. Wstępnie wycięłem, a potem leżała sobie ze dwa czy trzy tygodnie w warsztacie. Ostatnie tygodnie bardzo wilgotne. Więc chyba na własne życzenie. Merbau leży w tym samym warsztacie już rok - przetrzymało zimę. Mnie też pasuje. Poza tym ładnie wyględa po potraktowaniu olejkiem cytrynowym. Tylko tym razem muszę nieco szybciej przykleię po odchudzeniu. Na szczęłcie mam jeszcze materiału na kilka podstrunnic - mogę ęwiczyę :-)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

shopiK pisze:Więcej nawet! Progi można wciskaę palcem. Czyli może nawet dobrze się stało.
No chyba raczej nie. Będziesz musiał wklejaę każdy próg.
Darrex
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Darrex »

No chyba raczej nie. Będziesz musiał wklejaę każdy próg.
Dlatego stwierdził, że dobrze się stało, że wyrzucił tę kupnę podstrunnicę :-)
------
Darek
Awatar użytkownika
shopiK

Piniu. Lektura posta jeszcze raz obowięzkowo. A ja muszę się przyłożyę do bardziej precyzyjnego wypowiadania się :-)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Ano tak... przeczytałem - zrozumiałem teraz :)
Awatar użytkownika
shopiK

No. to wreszcie pierwszy większy błęd.

Jestem pierdoła i nie wiem co robię. Otóż:

Trochę przekombinowałem, ponieważ wymyłliłem sobie, że na główce nakleję "płytkę" z klonu, żeby nie było pasków z gryfu. Splanowałem frezarkę główke. Skleiłem deseczkę z klonu (i byłem bardzo dumny, bo połęczenie wyszło mi tak idealnie, że nie widaę łęczenia). Nakleiłem... I zorientowałem się, że na planie gryf jest narysowany z podstrunnicę.... A ja odmierzyłem jakoł głębokołę frezowania nie bioręc pod uwagę tych pierniczonych 6 mm podstrunnicy. Wyfrezowałem za głęboko. Główka będzie słabsza. Tzn grubołę zachowam, ale łęczenie gryf-główka będzie słabsze. No ale może wytrzyma.

Niestety zaczęłem brnęę dalej. Spostrzegłem, że profilujęc tę fenderowskę "wklęsłołę" - (na rysunku czerwona linia) otrzymam brzydki efekt. Spod podstrunnicy wyjdę mahoniowe paski, które zniknę pod klonowę nakładkę. Więc wymyłliłem, że wkleję klocek klonowy, który to zamaskuje...

Oczywiłcie mam teraz kłopot z precyzyjnym doszlifowaniem tegoż...

No i teraz co z tę moję głupotę robię? Na rysunku widaę co planuję zrobię...
A może po prostu zerwaę klonowę nakładkę, dokleię takę o grubołci 1cm (bo tyle by brakowało, żeby wyrównaę z górnę płaszczyznę gryfu.
Tylko... nie mam już klonu. Czy ktoł mógłby mi wysłaę taki kawałeczek na główkę?
Załączniki
pierdoła.jpg
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

shopiK pisze:A może po prostu zerwaę klonowę nakładkę, dokleię takę o grubołci 1cm (bo tyle by brakowało, żeby wyrównaę z górnę płaszczyznę gryfu.
To byłoby najlepsze i najrozsądniejsze rozwięzanie. Sam się już też przekonałem,że półłrodki do niczego nie prowadzę. A musi byę klon? Nie myłlałeł o innym drewnie? Mahoł by ładnie pasował :)
Awatar użytkownika
shopiK

O mahoniu myłlałem. Tylko, że podstrunnica jest ciemna, no i to łęczenie, które już za daleko wycięłem... Przy klonie mniej rzucało by się w oczy.
Załączniki
glowka.jpg
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

To rozwięzanie z ostatniego rysunku jest najsensowniejsze.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
shopiK

Najfajniej było by tak jak na poniższym rysunku, ale nie dam rady chyba tak precyzyjnie doszlifowaę krzywizny, żeby idealnie skleię...

Muszę jeszcze pomyłleę - klon, czy mahoł... Klonu nie mam :-) Mahoł mam :-)
Załączniki
glowka-2.jpg
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

Oho.....!!! Jeszcze się dobrze nie zaczęły dokładniejsze prace ... a już się zaczynaję Shopikowe kombinacje żeby sobie coś uratowaę , nie narobię się zbytnio i może jakoł wyjdzie....? :roll:

Ja bym to na Twoim miejscy zdarł tę starę w diabły i robił nowę nakładkę.... calutkę ... takę ja byę powinna jak już tak sobie wymyłliłeł. Nie narobisz się przy tym w brew pozorom dużo więcej niż przy wstawianiu tych ,, przeszczepów" dopasowywaniu tego i innych kombinacjach. Oczywiłcie decyzja należy do Twórcy .... ;-)
podstawa to dokładność
Awatar użytkownika
shopiK

palisander pisze:Oho.....!!! Jeszcze się dobrze nie zaczęły dokładniejsze prace ... a już się zaczynaję Shopikowe kombinacje żeby sobie coś uratowaę , nie narobię się zbytnio i może jakoł wyjdzie....? :roll:
No właśnie już się zaczyna. Ale zobacz, że dopiero teraz. :-)

Już postanowione, że cała będzie starta. I chyba faktycznie mahoł.
Awatar użytkownika
shopiK

Zresztę zobacz Tomek. Biorę sobie twoje rady do serca. Lekko pogiętę podstrunnicę wyrzuciłem i robię od nowa. Na stole czeka też lakier, na który nie mam ochoty. Ale próbuję trochę poważniej podchodzię to tematu. Niestety głupie błędy pozostanę już chyba moję domenę :-)
Załączniki
powoli robi się nowe
powoli robi się nowe
To mnie i na mnie czeka.<br /><br />Bejcą chyba będę handlował :-) Albo wystarczy mi do końca życia.
To mnie i na mnie czeka.

Bejcą chyba będę handlował :-) Albo wystarczy mi do końca życia.
Awatar użytkownika
palisander

Nieprzeczytany post autor: palisander »

I tak trzymaj...!!!! ęšłĽadnych kombinacji. Jak cos skopiesz.... to w ramach pokuty robisz to od nowa....ęšłĽeby na przyszłołę się pilnowaę i myłleę przy robocie. ;-) ;-)
podstawa to dokładność
ODPOWIEDZ