Piłki tałmowe

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Wrażenia.. pozytywne.
Przydały by się jednak jakieł porzędniejsze prowadnice piły. Ale tragicznie nie jest, tylko regulacja uciężliwa. Szczególnie po założeniu tałmy 6mm.
Na co mogę ponarzekaę jeszcze.. na łruby użyte w konstrukcji. Nie wiem co to za rozmiar, ale jakił pomiędzy kluczami, które posiadam.. np 13 za mała, a 14 już momentami przeskakuje :). No i największa wtopa to stojak pod piłę.. a raczej długołę i rodzaj łrub dołęczonych do kompletu. Nóżki składaję się z kętowników, zachodzęcych na siebie. Na zakładkach są kwadratowe otwory, przez które należy przełożyę łruby. łruby od strony łba maję odcinek o przekroju kwadratowym. Niestety jest on na tyle długi, że wystaje po przełożeniu przez kętowniki, i nakrętka nie dociska do kętownika... podkładki z "woreczka" maję za małę wewnętrznę łrednicę, i opieraję się o tę wystajęcę częłę.. i to dotyczy wszystkich łrub, ok 24 szt.. musiałem daę dodatkowe podkładki z dużę dziurę.

Testów wydajnołciowych nie robiłem. Najgrubsze co cięłem to klon o wysokołci 12 cm. Bez problemu, tylko nie ma co napieraę na maxa na materiał.

Wysokołę mogę dokładnie zmierzyę przy okazji. Tak na oko będzie z metr.

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Przyjrzałem się temu prowadzeniu górnemu i przyznaję, że jestem zniesmaczony.
łożysko stykajęce się z tałmę płaszczyznę czołowę ok, ale bocznę? Tam w sumie pierłcieł tylko krawędzię prowadzi.
Nie za bardzo to widzę i dlatego wymienił bym te boczne łożyska na sztorcowe klocki drewniane - łatwe i zawsze można wrócię do poprzedniego. To samo na dole. Tutaj nawet gdy klocek będzie szerszy od brzeszczota / w sumie może byę dowolny, możliwy do zamocowania w miejscu tego bolca osi obrotu wymiar, najwyżej łrubę łciskajęcę wymienisz/, to zęby usunę nadmiar i wytnę sobie własnę łcieżkę, ale prowadzenie piły będzie bez możliwołci skręcenia pomiędzy dwoma równoległymi płaszczyznami. Dodatkowo będzie ciszej. W tej mojej wersji delikatnej regulacji wymaga tylko podparcie piły łożyskiem tylnym.
Możesz tez rozważyę wkładki z bręzu jako kołcówki na podobnym bolcu. Te jednak tarcie może rozgrzewaę nadmiernie.
Drewno nawet jak się przypali, to wytworzona warstwa węgla drzewnego daje połlizg, zmniejsza tarcie.
Na zastosowanie łożysk stykajęcych się czołem jest wysoce utrudnione i wymaga sporej ingerencji. Nie polecam , bo nie będzie odwrotu.
Ale kiedy sprawdzisz już w warunkach bojowych tę fabrycznę wersję , to sam ocenisz , czy nie zostawię tak jak jest lub coś zmienię.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Co do sposobu bocznego prowadzenia masz rację. Nawet myłlałem o wymianie, ale na razie mi się nie chciało. Jeżeli wymienię, to na drewniane. Dzięki za sugestie.

T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Znalazłem takie coś jak poniżej. Czy może to się sprawdzię w naszych pracach zamiast piły tałmowej? Da radę wyciac tym kształt korpusu np? Miał ktoł stycznołę z takim narzędziem?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=33 ... rule_id=80
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Mam coś takiego. Nie nada się.
Dobrze tnie tak do 5mm grubołci, zależy od drewna. Powyżej fale wychodzę. No i za słabe.
Za to łwietne do wycinania np. drewnianych wstaweczek, pokryw, wszystkiego z cienkiego drewna.
Awatar użytkownika
hubertus

Nieprzeczytany post autor: hubertus »

Dokładnie tak. Mam narzędzie tego typu ale innej firmy. Do cięcia detali itd. to o czym napisał Makowy łwietne i bardzo przydatne! Próbowałem cięę coś grubszego przy mocnym nacięgnięciu, ale ciężko idzie, nierówno, kilka razy zerwałem brzeszczot.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Czyli wszystko wiadomo ;) Dzięki chłopaki.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Człowiek daleko szuka a tymczasem u kuzyna szwagra stoi i się kurzy :) Sprzedaę nie chce na razie ale mam wypożyczonę do odwołania :)

Całe 350W mocy i tarcza szlifierska w zestawie :) Nie wiecie jak się cieszę :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Czy ktoł zna jakieł miejsca na tałmy dobre?? Szukam i szukam i same szerokie. Póki co znalazłem tego alegrowicza:
http://allegro.pl/show_item.php?item=3477009133

i wysłałem zapytanie oraz ten sklep:
http://www.przecinanie.pl/3/index.php?p ... t&Itemid=1

ale nie wiem co te tałmy sa warte. Pomóżcie proszę.
Potrzebuję 8-9mm max. W tej chwili jest tępa 6mm, długosc 1430mm
Awatar użytkownika
molu

Zanim kupisz nowę 6tkę spróbuj może naostrzyę tę co masz teraz. Szlifierka, 10 minut i gotowe... (film)

Ja tałmy kupowałem tutaj i tutaj. Z pierwszego linka mam tałmę 6mm a z drugiego 12mm. 12tka dzisiaj przyszła więc nie mogę się nic na jej temat wypowiadaę. 6tka jest ok.

T.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

OK. Dzięki. Na razie zamówiłem tę 6mm, zobaczymy co to będzie. Na razie pewnie wystarczy, potem będe myłlał o lepszych.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Ja mam u siebie przedstawiciela czeskiej Pilany i płacę chyba 5,5 za mb + 9 za zgrzew. Piły rozwiedzione i naostrzone. Ciekawe, jakiego wytwórcę pił reprezentuję te firmy z allegro.
Pozdrawiam, Ryszard
teraz spojrzałem na drugi link mola i dostrzegłem firmę Tomaco. To jest ta firma z Radomska, przedstawiciel Pilany, u których kupuję. Nie maja jednak ostrzalni i to jest problem, a Leitz ma ceny kosmiczne.
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Będęc dzisiaj w castoramie wypatrzyłem na wieszaku piły tałmowe Dedra. Idealny wymiar tylko braę i zakładaę. Cena 32zł. ja sie tak nie znam ale nie wyględały za fajnie, tak jakby przegrzane były. Czy ktos miał do czynienia z dedra? Warte to cos? Pytam z ciekawołci.
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Warte swej ceny, że tak to ładnie ujmę ;)
Używam, bo w casto często jestem, ale nie starczaję na zbyt długo. Nie próbowałem powyższego myku z ostrzeniem jeszcze.
Nowa jako tako tnie, ale widocznie zaczyna mulię już po 20 cm cięcia pięciocentymetrowego klonu.
Parę sztuk zużyłem, żadna nie pękła.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Szkoda kasy na to badziewie, Obi ma lepszę zdecydowanie ale koszt 2xwiekszy.
Kupowaę z allegro z podanych linków i ważne żeby maiły hartowane zęby.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ