Telecaster Project One

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

kibic

Telecaster Project One

Nieprzeczytany post autor: kibic »

Witam,

Powzięłem silne postanowienie zrobienia gitary. Zostało ono poprzedzone lekturę forów lutniczo-gitarowych (mylespaul, tdpri, forumlutnicze) obejrzeniem wielu filmików instruktażowych na YT itd

Jestem muzykiem hobbystę więc doświadczenie w budowie gitar mam znikome. Zrobiłem wiele lat temu deskę do strata którę zresztę opisałem tu. Lubię jednak majsterkowaę więc mam nadzieję że dam radę.

Założenie główne: zrobię ładnego i ładnie grajęcego Telecastera i nagraę w moim domowym studio cover utworu z telecasterem w roli głównej.

Na chwilę obecnę będzie to utwór Pink Floydów "Run like hell" (tak tak w tym kawałku Gilmour zamienił strata na telecastera:) ale jełli koledzy mieliby jakęł innę ciekawę propozycję to proszę o podpowiedęšł. Jedyne założenie ma to byę utwór rockowy.

Zaczęłem od deski. Zakupiłem sklejonę deskę jesionowę (w międzyczasie znalazłem w Warszawie skład tarcicy gdzie oporowo maję deski jesionowe, sapeli czy palisander i na następne ew. projekty deski będę kleił sam)

Obrazek

Potem szablon. To się kolegom pewnie nie spodoba ale ponieważ chciałem aby kształt był dokładny zleciłem wycięcie szablonu laserem. Niestety ponieważ jak się okazało więzka lasera nie tnie idealnie pod kętem 90st. (im większa grubołę materiału tym odchylenie większe) zleciłem wycięcie dwóch kompletów szablonów ze sklejki 4mm.

Obrazek

Skleiłem je Titebondem a ponieważ było to pierwsze klejenie dowiedziałem się, że titebond dołę szybko schnie i trzeba się uwijaę i z rozprowadzaniem kleju i układaniem.

Następnie odrysowałem szablon potem margines i wycięłem wstępnie na pile tałmowej.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przykleiłem szablon tałmę drustronnę i przystępiłem do wycinania na frezarce dolnowrzecionowej.

Obrazek
Obrazek

Było to moje pierwsze frezowanie w życiu więc oczywiłcie nie obeszło się bez błędów:

Obrazek
Obrazek

Błędy naprawiłem żywicę zmieszanę z pyłem drewnianym. Niestety łlady pozostały i już teraz wiem gitara będzie pomalowana kryjęcym lakierem (choę wstępnie miał byę transparentny) Trudno, nauka kosztuje.

Deska była trochę za gruba (47,5mm) więc obcieniłem ję na grubołciówce do 44,5mm

Następnie wyfrezowałem otwory pod elektrykę, pickupy i gryf (też nie obeszło się bez błędów):

Obrazek

Taki jest stan gitary na Dzieł 08-09-2013
Awatar użytkownika
molu

Re: Telecaster Project One

Nieprzeczytany post autor: molu »

kibic pisze: Przykleiłem szablon tałmę drustronnę i przystępiłem do wycinania na frezarce dolnowrzecionowej.

Obrazek

Było to moje pierwsze frezowanie w życiu więc oczywiłcie nie obeszło się bez błędów:
Jeżeli zostawiłeł do frezowania tyle materiału ile widaę na zdjęciu to nie ma się co dziwię, że uszkodziło materiał. Wycinasz najbliżej linii jak tylko się da, albo szlifujesz na "styk" i dopiero wtedy frezujesz. Poza tym najbardziej podatne na uszkodzenia są miejsca gdzie skrawasz w poprzek włókien i z tego co widaę na zdjęciach właśnie tam Ci odstrzeliło.

T.
Awatar użytkownika
skiper01

Nieprzeczytany post autor: skiper01 »

Też tak miałem na poczętku moja gitara miała byę transparentna teraz jest pomalowana ma biało :P Drewno na gryf już masz? Z czego będzie gryf? Będzie z jednego kawałka klonu czy może z doklejanę podstrunnicę? I jaka mieszanka drewna na gryf jełli nie będzie to one piece neck?
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Z tak wyposażonym warsztatem możesz trzaskaę gitary seryjnie :-D

Co do malowania to zastanów się jeszcze, możesz zrobię sunburst albo binding i jedynie boki i ewentualnie tył na monolit czarny, a top transparentnie. Szkoda zakrywaę taki ładny jesion.

Zaintrygowałeł mnie informację o palisandrze dostępnym w składzie tarcicy. Szkoda, że to Warszawa, we Wrocławiu jeszcze nie znalazłem :/
kibic

Re: Telecaster Project One

molu pisze: Jeżeli zostawiłeł do frezowania tyle materiału ile widaę na zdjęciu to nie ma się co dziwię, że uszkodziło materiał. Wycinasz najbliżej linii jak tylko się da, albo szlifujesz na "styk" i dopiero wtedy frezujesz. Poza tym najbardziej podatne na uszkodzenia są miejsca gdzie skrawasz w poprzek włókien i z tego co widaę na zdjęciach właśnie tam Ci odstrzeliło.

T.
Cięłem deskę piłę tałmowę w bezpiecznej odległołci od linii ale gdybym wiedział o konsekwencjach zostawienia zbyt dużego marginesu na pewno mógłbym cięę bliżej linii. No ale tę wiedze wykorzystam dopiero od ew. projektu nr 2 :oops:
kibic

skiper01 pisze:Też tak miałem na poczętku moja gitara miała byę transparentna teraz jest pomalowana ma biało :P Drewno na gryf już masz? Z czego będzie gryf? Będzie z jednego kawałka klonu czy może z doklejanę podstrunnicę? I jaka mieszanka drewna na gryf jełli nie będzie to one piece neck?
Z gryfem jest tak: rozum mówi - klon + prosty podwójny pręt + podstrunnica palisander
serce - jednoczęłciowy gryf z klonu + pręt klasyczny

Mam wyhaczonę za 30zeta :-P deskę klonowę grubołci 27mm i zobaczymy co z niej wyjdzie:

Obrazek
kibic

Odi pisze:Z tak wyposażonym warsztatem możesz trzaskaę gitary seryjnie :-D

Co do malowania to zastanów się jeszcze, możesz zrobię sunburst albo binding i jedynie boki i ewentualnie tył na monolit czarny, a top transparentnie. Szkoda zakrywaę taki ładny jesion.

Zaintrygowałeł mnie informację o palisandrze dostępnym w składzie tarcicy. Szkoda, że to Warszawa, we Wrocławiu jeszcze nie znalazłem :/
W planach był transparentny sunbrust czerwono-pomarałczowy. To jest dobra myłl by w ostatecznołci pokryę boki kryjęcym lakierem a przód i tył zrobię transparentny. Teraz troszkę jeszcze dopiełciłem te ubytki. W sumie wyszło nie najgorzej hmmm może nawet nada się na transparent? Nie mam tylko doświadczenia czy lakier zamaskuje te różnice czy je raczej uwypukli? :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
skiper01

Nieprzeczytany post autor: skiper01 »

dej kawałek tego klonu :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Deska nie jest pozyskana tak, jak na instrumenty, a zatem trudno mi powiedzieę jak się zachowa po obróbce jako jednoczęłciowy gryf z jej szerokołci. Lepszy efekt byłby z tej deski gdybył robił gryf klejony z grubołci. To sprawa układu słojów w przekroju poprzecznym. Ale może będzie dobrze.
Co do pręta, to jednak optuję za tradycyjnym jednoczęłciowym, bo kanały w takich gryfach nacinane są od strony chwytni - patrz temat przy okazji tele Pinia.
Gitarę robisz dla siebie, wg własnego planu, na własne ryzyko, nie jest to oryginał tylko wg wzoru, a zatem nie musisz trzymaę się łciłle oryginału.
Ważne, żebył Ty był zadowolony z efektów, no i żeby to nie wyszła "padaka", jak czasami używaję tego słowa. :-D
Powoli, a dokładnie. To nie wyłcigi, a ważne by dobiec do mety.
Powodzenia
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

poco pisze:Deska nie jest pozyskana tak, jak na instrumenty, a zatem trudno mi powiedzieę jak się zachowa po obróbce jako jednoczęłciowy gryf z jej szerokołci.
Wytłumaczysz Rysiu dokładnie? :roll:
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Też chętnie zapoznam się z argumentację poco bo mnie Piniu uprzedził z pytaniem ;-)
Generalnie odełlę do tego forum Link > gdzie temat jest dołę dobrze opisany.
Różne szkoły mówię różnie, ale ponoę najbardziej ceniony jest układ quarter, potem slab, i najtałsze gitary maję gryfy rift sawn. Jest w tym chyba coś bo patrzęc na choęby ceny gitar to się potwierdza. Quarter sawn to najbardziej stabilny układ słojów.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

ok. już wszystko wiem o co chodziło. dzięki.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Dopowiem tylko dodatkowo,że ten rodzaj tarcicy nieobrzynanej nazywany jest "foszt", czyli deska z tartaku , najczęłciej stosowana na podłogi, często z pozostawionę korę. :-D
Darek uzupełnił moje wętpliwołci co do deski, ale co do możliwołci "łódkowania" tak pozyskanej deski, to jest prawdopodobne (deska pochodzi z 2-3 deski liczęc od łrednicy zewnętrznej klocka).
Oczywiłcie , dla węskiego elementu efekt będzie mało widoczny, ale zależy też, czy pozyska się go ze łrodka, z prawej czy lewej strony.
To są uwagi stricte geometryczne :-P , stęd dla mnie z takiej deski najlepszy będzie gryf klejony np. z przeklejkę z innego gatunku (można tak wkleię "gotowy" kanał na trussroda) . Tym samym uzyskamy quasi pionowy układ słojów przyrostu rocznego, czyli pożędany przez lutników.
Nie zmienia to faktu, że w zależnołci od gatunku drewna te uwagi mogę byę bardziej lub mniej istotne.
Generalnie, dla uniknięcia problemów potem, trzeba na maksa dbaę o drewna na instrumenty, zwłaszcza, iż jest ono drogie i trudno o dobrę jakołę.
Pozdrawiam, Ryszard
PS znalazłem jeszcze coś takiego
http://www.upfrontguitars.com/blog/2012 ... r-your-gl/
via vita curva est
kibic

Deska ma 235cm dł. i dwa sąki (jeden z pęknięciem)

Rzeczywiłcie jest cięta z boku a nie ze łrodka.

Moim skromnym zdaniem można z niej wykroię jednę deskę Flat sawn i dwie Rift Sawn lub dwie Flat sawn.

Ale chyba największym problemem jest grubołę bo choę po długołci jest bardzo prosta to jednak w poprzek ma niewielkę łódeczkę. Po wyrównaniu może mieę mniej niż 25mm (nawet przy założeniu że najpierw będzie pocięta a póęšłniej heblowana)

Dlatego mam dylemat czy nie przeznaczyę ję na top do innego projektu (np. top do Les Paula) albo na gryfy z przyklejanę podstrunnicę.
kibic

zdjęcia dechy w całej okazałołci
Załączniki
20130909_180734.jpg
20130909_181053.jpg
ODPOWIEDZ