Powzięłem silne postanowienie zrobienia gitary. Zostało ono poprzedzone lekturę forów lutniczo-gitarowych (mylespaul, tdpri, forumlutnicze) obejrzeniem wielu filmików instruktażowych na YT itd
Jestem muzykiem hobbystę więc doświadczenie w budowie gitar mam znikome. Zrobiłem wiele lat temu deskę do strata którę zresztę opisałem tu. Lubię jednak majsterkowaę więc mam nadzieję że dam radę.
Założenie główne: zrobię ładnego i ładnie grajęcego Telecastera i nagraę w moim domowym studio cover utworu z telecasterem w roli głównej.
Na chwilę obecnę będzie to utwór Pink Floydów "Run like hell" (tak tak w tym kawałku Gilmour zamienił strata na telecastera:) ale jełli koledzy mieliby jakęł innę ciekawę propozycję to proszę o podpowiedęšł. Jedyne założenie ma to byę utwór rockowy.
Zaczęłem od deski. Zakupiłem sklejonę deskę jesionowę (w międzyczasie znalazłem w Warszawie skład tarcicy gdzie oporowo maję deski jesionowe, sapeli czy palisander i na następne ew. projekty deski będę kleił sam)

Potem szablon. To się kolegom pewnie nie spodoba ale ponieważ chciałem aby kształt był dokładny zleciłem wycięcie szablonu laserem. Niestety ponieważ jak się okazało więzka lasera nie tnie idealnie pod kętem 90st. (im większa grubołę materiału tym odchylenie większe) zleciłem wycięcie dwóch kompletów szablonów ze sklejki 4mm.

Skleiłem je Titebondem a ponieważ było to pierwsze klejenie dowiedziałem się, że titebond dołę szybko schnie i trzeba się uwijaę i z rozprowadzaniem kleju i układaniem.
Następnie odrysowałem szablon potem margines i wycięłem wstępnie na pile tałmowej.

Przykleiłem szablon tałmę drustronnę i przystępiłem do wycinania na frezarce dolnowrzecionowej.

Było to moje pierwsze frezowanie w życiu więc oczywiłcie nie obeszło się bez błędów:

Błędy naprawiłem żywicę zmieszanę z pyłem drewnianym. Niestety łlady pozostały i już teraz wiem gitara będzie pomalowana kryjęcym lakierem (choę wstępnie miał byę transparentny) Trudno, nauka kosztuje.
Deska była trochę za gruba (47,5mm) więc obcieniłem ję na grubołciówce do 44,5mm
Następnie wyfrezowałem otwory pod elektrykę, pickupy i gryf (też nie obeszło się bez błędów):

Taki jest stan gitary na Dzieł 08-09-2013