Modern Jazz 4

Dyskusje na temat budowy gitar basowych.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
SeBas

Nieprzeczytany post autor: SeBas »

Rozumiem, najpierw kleje potem obrabiam. (Czy jest jakił przedział czasowy idelany między klejeniem i obróbkę?)
Dostawca od którego mam drewno (producent schodów) twierdził, że drewno ma sezonowane i suszone. Gdy zapytałem się czy nie będzie przekraczało 12% wilgotnołci powiedział, że nie ma takiej opcji. Jednak gdy biorę oba kawałki w ręce w celu sprawdzenia przełwitu, muszę się napocię żeby je utrzymaę nad sobę (a postawny ze mnie facet). Boje się o wilgotnołę może byę duża.
Nie mam czym zmierzyę drewienek..., zastanawiam się nad zakupem miernika wilgotnołci bo to się zawsze przyda. Zakładam, że miernik do 100 PLN nie będzie precyzyjny?

Edyta: No i stało się, drewienko pękło. Na szczęłcie w miejscu w którym mogę to pęknięcie ominęę. Ale nie wiadomo czy nie pójdzie dalej...
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Ja kiedys kupowalem drewno od roznych dziwnych pacjentow. Zawsze mowili , ze drewno jest suche...
- jak pieprz , panie , sciete przed trzema laty , nic tylko strugac.
Trzeba bylo widziec mordofony tych typow , gdy probowalem wyciagnietym z kieszeni testerem , wilgotnosc pienkow. Wychodzilo czasami 30 % ... Juz wiem skad Einstein wzial podwaliny pod teorie wzgledosci....
Wlasnie koncze trzy deski do jazz basa. Pierwsza jest ciezka i twarda z anitiroby druga lzejsza z mahoniu hodowlanego , trzecia mahon z topem cedrowym.
Wyfrezowalem w nich otwory na przetworniki. I rozczarowanie , mam kilkanascie roznych kompletow typu jazz bass. Zalezalo mi na mozliwosci sprawdzenia roznic w brzmieniu . Caly pomysl mial polegac na dobraniu do kazdego korpusu odpowiedniego gryfu z odpowiednia podstrunnica oraz pickow i mostu. Guzik , w obrebie tego jednego typu sa rozne wymiary. Tam gdzie Di Marzio ledwo wchodza , Bartolini telepia sie bez sensu. Ponadto "uszy" na srubki w roznych typach sa przesuniete wzgledem siebie o mikimerty. Gdybym chcial wyfrezowac otwor wktory wszystkie picki wchodza bezproblemowo , powstal by brzydki "basen" , Pozostanie zatem frezowac dziury zawsze pod konkretny model. Ogranicza to strasznie moj projekt , ale co zrobic. Rowniez mosty beda przykrecane na stale , roznice w otworkach na srubki sa za duze , korpus po dopasowaniu trzech mostow wygladlby jak ser szwajcarski...
Awatar użytkownika
SeBas

W moim projekcie okazało się że dłuższy róg korpusu wystaje ponad 12 próg w kierunku główki dokładnie między 10 a 11 progiem. Orientuje się ktoł czy to nie będzie wpływało na wygodę gry?
glad123

Nieprzeczytany post autor: glad123 »

Zenek_Spawacz pisze:Ja kiedys kupowalem drewno od roznych dziwnych pacjentow. Zawsze mowili , ze drewno jest suche...
- jak pieprz , panie , sciete przed trzema laty , nic tylko strugac.
Trzeba bylo widziec mordofony tych typow , gdy probowalem wyciagnietym z kieszeni testerem , wilgotnosc pienkow. Wychodzilo czasami 30 % ... Juz wiem skad Einstein wzial podwaliny pod teorie wzgledosci....
Wlasnie koncze trzy deski do jazz basa. Pierwsza jest ciezka i twarda z anitiroby druga lzejsza z mahoniu hodowlanego , trzecia mahon z topem cedrowym.
Wyfrezowalem w nich otwory na przetworniki. I rozczarowanie , mam kilkanascie roznych kompletow typu jazz bass. Zalezalo mi na mozliwosci sprawdzenia roznic w brzmieniu . Caly pomysl mial polegac na dobraniu do kazdego korpusu odpowiedniego gryfu z odpowiednia podstrunnica oraz pickow i mostu. Guzik , w obrebie tego jednego typu sa rozne wymiary. Tam gdzie Di Marzio ledwo wchodza , Bartolini telepia sie bez sensu. Ponadto "uszy" na srubki w roznych typach sa przesuniete wzgledem siebie o mikimerty. Gdybym chcial wyfrezowac otwor wktory wszystkie picki wchodza bezproblemowo , powstal by brzydki "basen" , Pozostanie zatem frezowac dziury zawsze pod konkretny model. Ogranicza to strasznie moj projekt , ale co zrobic. Rowniez mosty beda przykrecane na stale , roznice w otworkach na srubki sa za duze , korpus po dopasowaniu trzech mostow wygladlby jak ser szwajcarski...

Zeneku ,troszkę nanawijałem się w życiu przetworników i powiem ci że każdy z nich brzmi inaczej ,nawet seryjne z firmy komplety różnię sie parametrami a to z rostego powodu , nie da się za każdym razem wyprodukowaę identycznych magnesów , są sorty z góry i dółu które różnię sie indukcję magnetycznę od 15 do 25% ,jest nawet jeszcze gorzej bo przetworniki inaczej brzmię w lecie inaczej w zimie , przy duzym oporze rzędu 7,5 kOhm np jazz bass ze starych lat i stary drut ma tę własciwołę że kurczenie i rozszerzanie się miesci się w granicach 10,15% uzwoju , nowe druciki maja troszkę mniej . Ty jako lutnik powinieneł wiedzieę że w gitarze jest sytem napreżeł i to one decyduję o drganiach a przetwornik ma za zadanie te drgania tylko przenosię i to jak najpełniej i nie wprowadzaę modyfikacji od siebie , przetwornik który nie odzwierciedla wiernie drgajęcych strun ,(oczywiłcie bierzemy pod uwagę sprawnołę przetwarzania ) to jest zły przetwornik i może kompletnie zniwelowaę pracę lutnika . Najprostszy i najlepszy przetwornik to singiel ze słabymi magnesami , to on pozwala na najwierniejsze odzwierciedlenie amplitudy drgał napietej struny .
Ostatnio zmieniony 2012-08-22, 10:11 przez glad123, łącznie zmieniany 2 razy.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Glad, kolego. Ten temat, a raczej trełę Twojego wpisu jest odpowiednia do działu "elektryka"- przetworniki.
Tak na marginesie, zgadzam się z Tobę do bólu w poruszonej kwestii.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
SeBas

Projekt idzie ku kołcowi. Skręciłem pierwszy raz, założyłem struny, zrobiłem lekkie ustawienie menzury (krzywizna progu, wysokołę mostka, wysokołę sidełka) i ... okazuje się, że poniżej 12 pozycji (grajęc) struny zaczynaję obijaę się o 24 próg. Im niżej, tym oczywiłcie dociska się 24 próg non stop.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

ęšłĄle ustawiłeł mostek, a potem cała reszta, to "druga pochodna względem mostka" :-D
Przejrzyj jeszcze raz temat zwięzany z ustawianiem gryfu, zachowaj kolejnołę, a wyjdzie szydło z worka.
Mam nadzieję, że częłci składowe są proste i elementy regulacyjne ruchome są sprawne.
Podziel się z nami dokumentację foto, zwłaszcza widok z boku oraz spostrzeżeniami z procesu regulacji.
Pozdrawiam, Ryszard
PS dokładam link z netu na ten temat
http://basoofka.net/ksiazka/3687-regula ... e-poprawki
via vita curva est
Awatar użytkownika
SeBas

W pierwszej chwili pomyłlałem, że może to wina grubołci stopy (25mm) do głębokołci kieszeni (16 mm). Okej, spokojnie ustawie pręt.
Awatar użytkownika
SeBas

Muszę napisaę post pod postem..

Miałem niemiłę przyjemnołę podczas frezowania korpusu, a mianowicie frezujęc kieszeł na pickup mostkowy, frezarka wyrwała mi kawałek materiału, na tyle że już nie da się nię zrobię tylko wybraę większy pickup niż "J". Wybór padł na "MM" i tu pytanie jak zainstalowaę ten pickup, jełli "J" frezowałem w pozycji z lat 70tych.

a) rzęd bliżej gryfu na 810mm?
b) rzęd bliżej mostka na 810mm?
c) łrodek pickupa na 810mm?
Zenek_Spawacz

Jezeli deska ma miec kolor mozesz zawsze zaszpachlowac wyrwe i polakierowac na zielono na przyklad. Problem zmiany przystawki zniknie.
O ile istnieje mozliwosc rozlaczenia cewek w Twoim picku MM umiesc srodek tej cewki , ktora przy ewentualnym rozlaczeniu bedzie "robila" za singla w pozycji jazza , pozwoli to na "emulacje" systemu jazz bass.
Awatar użytkownika
SeBas

Mam plan zrobię rozłęczanie cewek i użyę tesli vr-mm4:

Obrazek

Cewka mostkowa w pozycji J '70 i rozłęczanie cewek gryfowa/obie/mostkowa. Do tego pasywna elektronika vol J/vol MM/master tone.

Jakoł nie chce szpachlowaę, faktycznie ubytek jest minimalny, kilka mm2.
Awatar użytkownika
SeBas

Jak poradzię sobie z usunięciem za drewna z rogów kieszeni na pickupy? Frez miał za duży promieł i nie doszedł w pełni do rogu szablonu. Szlag już mnie trafia od piłowania papierem przyklejonym do walca.
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Dłutkiem.
Zenek_Spawacz

Najlepiej jest frezem o mniejszej srednicy. Taki frez w zwiazku z przekrojem nie ma naturalnie lozyska u gory ale wysuwajac go odpwiednio z frezarki mozna oprzec gladka czesc freza o szablon , potrzeba tylko momentu wiec trzpien freza nie uszkodzi tegoz. Jezeli wysuniecie spowoduje , ze bedzie za dlugi mozna go skrocic. Ja to zrobilem pare razy szlifujac go na szlifierce , idzie szybko i bezproblemowo. 6-scio milimetrowy frez ma promien 3mm wiec powinien byc ok. No i zawsze jeszcze mozna uzyc dremela z postawka "frez"...
Awatar użytkownika
SeBas

Makowy: Dłutkiem właśnie zrobiłem masakrę wyględa to okropnie, będzie potrzebna szpachla.. Za mocno poprzecinałem kęty, poszarpałem materiał i to w dodatku na kilka milimetrów, głębiej nie mam jak dojłę... :/

Zenku, próbowałem tak zrobię jak piszesz przy robieniu kieszeni na gryf. Wysunęłem odpowiednio frez, nawet nie był za głęboko i nie udało mi się zdjęę ani mm materiału.:/

Dremelek, też nad tym zastanawiam się, ale cholera budżet mi się skołczył.

Nie wiem, jakoł ostatnio nie mam "szczęłcia", do tego stopinia, że się wkurzam brakiem efektów i zaczynam popełniaę błędy.

Wybaczcie, musiałem się wyżalię. :P
ODPOWIEDZ