Wycena drewna - Olcha falista / Flamed alder

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

KonradP
Kontakt:

Wycena drewna - Olcha falista / Flamed alder

Nieprzeczytany post autor: KonradP »

Witam,

Zeszłej zimy scielismy naszę pierwszę Olchę. Nigdy wczełniej nie łcinaliłmy tego rodzaju drewna, lecz zainteresowała nas jego charakterystyka i....fala :)
Posiada ona figurę której często szukamy w jaworze.

Po kontakcie z kilkoma znajomymi lutnikami, scielismy drzewo które zostało pocięte głownie na grubsze deski z myłlę o drewnie na korpusy. Udało mi się sprzedaę kilka desek po 80 euro od sztuki ale nie chcę też szaleę z cenami.

Jako, że od lat specjalizujemy się w jaworze i nie mieliłmy wczełniej kontaktu z Olchę, proszę o opinie na temat tego drewna. Pracował ktoł kiedyś z takim drewnem? Na co je przeznaczyę? I jakę cenę "zawołaę" aby rynek zareagował pozytywnie?

Przeszukujęc google nie mogłem znaleźć tego rodzaju drewna o podobnej charakterystyce więc mam nadzieję, że mi pomożecie :)

Z góry dziękuje,
KonradP
Załączniki
olcha3.jpg
Olcha2.jpg
olcha1.jpg
NajwyĹźszej klasy drewno rezonansowe:
www.drewbas-tonewood.com
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jak zwykle opinii będzie tyle, ilu odpowiadajęcych.
Wg mnie można przyjęę , że na topy do "solid body" (LP) jak i na pełne będzie super, zwłaszcza dobrze wysezonowane.
Co do ceny, to jak zwykle tyle powinno drewno kosztowaę ile będzie chciał zapłacię nabywca. To tak kolokwialnie. :-D
Ze względu na ciekawy rysunek znajdzie chętnych.
Przy konfekcjonowaniu potnijcie ję wg systemu quarter sawn i kliny parami tak, aby można było sklejaę je na topy lub całe korpusy zgodnie z zasadami.
Swoja drogę, to nie spotkałem się z takim rysunkiem olchy. Gdzie była łcinana, chodzi o podłoże no i region, bo może taka informacja pozwoli na ocalenie ładnego drewna na instrumenty, a nie na opał chociażby z tytułu popularnołci tego gatunku.
Dla mnie, nasza olcha niewiele ustępuje gatunkom powszechnie uznanym za "lutnicze", pod warunkiem włałciwego wysuszenia - sezonowanie i dosuszenie wg sztuki suszarniczej.
Sam mam jako opał 8-letnie kawałki i są jak dzwon, aż gadaję przy uderzeniu.
Myłlę, że nie jestem odosobniony w tym co napisałem.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
KonradP
Kontakt:

poco pisze:Swoja drogę, to nie spotkałem się z takim rysunkiem olchy. Gdzie była łcinana, chodzi o podłoże no i region, bo może taka informacja pozwoli na ocalenie ładnego drewna na instrumenty, a nie na opał chociażby z tytułu popularnołci tego gatunku.
Jest to nasza Polska Olcha, z dolnegołlęska, dokładniej powiat łwidnicki.
poco pisze: Co do ceny, to jak zwykle tyle powinno drewno kosztowaę ile będzie chciał zapłacię nabywca. To tak kolokwialnie. :-D
Ze względu na ciekawy rysunek znajdzie chętnych.
Wiadomo, lecz jak wycenię drewno którego nie posiada nikt inny? jaworem handluje wiele firm i bardzo łatwo jest strzelię cenę konkurencyjnę, lecz olchy z takę figurę nie spotkałem jeszcze w żadnym sklepie/firmie. Kompletnie nie mam pojęcia jakę cenę ustalię. Oczywiłcie chciałbym, aby cena była akceptowalna przez nas jak i klienta :)

Dziękuję za odpowiedęšł!

Pozdrawiam,
KonradP
www.drewbas-tonewood.com
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Ja bym to wyceniał na jakieł 90%-80% wartołci jaworu o porównywalnym rysunku, z uwagi na większe trudnołci w wykołczeniu i większe prawdopodobiełstwo jakiegoł babola - przebarwienia, ciemne pasma i małe sączki w środku deski zdarzaję się w olsze częłciej niż w jaworze, przynajmniej z mojego doświadczenia. No i niższa cena na zachętę do użycia nietypowego materiału na top (ale ja się na marketingu nie znam :lol: )
Jest to nasza Polska Olcha, z dolnegołlęska, dokładniej powiat łwidnicki.
Mój rejon, muszę się wybraę na spacer do lasu. Zamiast zbieraę grzyby będę ukradkiem okorowywał olchy :-)
KonradP
Kontakt:

Ja bym to wyceniał na jakieł 90%-80% wartołci jaworu o porównywalnym rysunku, z uwagi na większe trudnołci w wykołczeniu i większe prawdopodobiełstwo jakiegoł babola - przebarwienia, ciemne pasma i małe sączki w środku deski zdarzaję się w olsze częłciej niż w jaworze, przynajmniej z mojego doświadczenia. No i niższa cena na zachętę do użycia nietypowego materiału na top (ale ja się na marketingu nie znam :lol: )
Wydaje mi się, że Olcha nie jest az tak droga jak jawor dlatego też zdecydowałem się chwilowo na dosyc promocyjne ceny w sklepie. Zobaczymy jak z popytem... :)
Mój rejon, muszę się wybraę na spacer do lasu. Zamiast zbieraę grzyby będę ukradkiem okorowywał olchy
Wszystko można łęczyę :)

Tak przy okazji zapraszam do łledzenia naszego profilu na facebooku bo strasznie mało naszych rodaków :)

klik
www.drewbas-tonewood.com
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Jest to drewno "Bookmatched" , czy po prostu deski ? Jezeli pocieliscie to tak o , to szkoda.I trzeba bylo sie zastanowic , jak to chcecie sprzedac? Ma to byc drewno na korpusy? Ma to byc (ze wzgledu na rysunek) drewno na topy?.
Poza tym wiekszosc drewien mozna spotkac z anomalia "flame". Jesion , rozne rodzaje mahoniu , brzoza , oczywiscie klon itd itd. Olcha nie jest wyjatkiem , chociaz faktem jest , ze niewielu handlarzy drewnem rezonansowym ma ja w asortymencie z takim rysunkiem.
Potrzebna jest Wam klasyfikacja drewna.Ale tego juz nikt za Was nie zrobi. Sam w najblizszym czasie bede sprzedawal drewno na instrumenty i opracowywuje opdowiednia metode. W tym kierunku potrzebny jest bardzo precyzyjny system aby rzecz byla profesjonalna.
KonradP
Kontakt:

Zenek_Spawacz pisze:Jest to drewno "Bookmatched" , czy po prostu deski ? Jezeli pocieliscie to tak o , to szkoda.
Niestety drewno zostało pocięte rok temu na flader. Jak juz wczełniej wspomniałem, nie mieliłmy okazji pracowaę wczełniej z Olchę i można powiedzieę, że wystraszył nas twardziel który jak się okazało póęšłniej - nie przeszkadza w niczym.
Potrzebna jest Wam klasyfikacja drewna.Ale tego juz nikt za Was nie zrobi. Sam w najblizszym czasie bede sprzedawal drewno na instrumenty i opracowywuje opdowiednia metode. W tym kierunku potrzebny jest bardzo precyzyjny system aby rzecz byla profesjonalna.
Owszem, klasyfikację będziemy musieli zrobię jełli planujemy powiększyę nasz asortyment o kolejne rodzaje drewna. Do tej pory handlowaliłmy jedynie jaworem i łwierkiem więc nie mieliłmy takiego problemu jak tutaj.
Ma to byc drewno na korpusy? Ma to byc (ze wzgledu na rysunek) drewno na topy?
Zaraz po scince rozmawialem ze znajomymi lutnikami i dowiedziałem się, że Olcha głownie stosowana jest na korpusy lecz z tę figurę nadawała by się również na topy. W chwili obecnej mamy to pocięte na deski od 5 do 6,5 cm i wcięż myłlę co z tym zrobic..
Miałem nadzieję, że od was uzyskam jakieł rady :)

Pozdrawiam,
Konrad P.
www.drewbas-tonewood.com
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

W chwili obecnej mamy to pocięte na deski od 5 do 6,5 cm i wcięż myłlę co z tym zrobic..
Takie wymiary spokojnie dadzę się wykorzystaę i w topach i w litych deskach. Pytanie jak wyględa szerokołę materiału.
Olcha sama w sobie jest pospolitym dołę materiałem, ale w niektórych modelach gitar elektrycznych wręcz podstawowym. Jak wszyscy tu zresztę wiedzę.
Rysunek na pewno podnosi jej wartołę. Mnie osobiłcie szkoda było by zrobię z tego litę deskę.
Pozdrawiam
rzech
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: rzech »

KonradP pisze: Tak przy okazji zapraszam do łledzenia naszego profilu na facebooku bo strasznie mało naszych rodaków :)

klik
ale tam po nie naszemu pisze

no na top jako taaaanszy zamiennik klonu falistego bylo by git
KonradP
Kontakt:

Takie wymiary spokojnie dadzę się wykorzystaę i w topach i w litych deskach. Pytanie jak wyględa szerokołę materiału.

Pokierowaliłmy się zdaniem znajomego lutnika z Turcji który radził nam to rozcięę na grubsze deski w stylu "slab cut" aby potem były do rozcięcia i klejenia.
Niestety już zostało pocięte i nie mogę cofnęę czasu. Oby trafiła się następna to wtedy będziemy działaę z waszymi wskazówkami.
Z szerokołcię to wyględa różnie powyzej 200mm + do około 280mm w zależnołci od dechy.
Olcha ta posiadała bardzo wysoki % twardzieli dlatego też mieliłmy straszny dylemat nad cięciem tego w quarter czy slab cut. Ostatecznie wybraliłmy tę drugę opcję i jak widzę popełniliłmy błęd. Zaczynam żałowaę, że przez tyle lat miałem stycznołci z tym forum :)
ale tam po nie naszemu pisze
Nie po naszemu, lecz zamieszczam duzo zdjęę naszego materiału oraz nowołci ze sklepu dlatego czasami warto kliknęę "lubię to" aby byę na bieżęco, a znajomosc angielskiego wystarczy podstawowa:)
www.drewbas-tonewood.com
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

KonradP pisze:W chwili obecnej mamy to pocięte na deski od 5 do 6,5 cm i wcięż myłlę co z tym zrobic..
Miałem nadzieję, że od was uzyskam jakieł rady
daę nam tu dobrę cenę to pomyłlimy.
lutnik.pl

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

Witam wszystkich, witam KonradP, masz jeszcze tę olchę falistę ?
Trening czyni mistrza.
Awatar użytkownika
waldek

Re:

Nieprzeczytany post autor: waldek »

KonradP pisze: 2013-10-14, 16:21 Wiadomo, lecz jak wycenię drewno którego nie posiada nikt inny? jaworem handluje wiele firm i bardzo łatwo jest strzelię cenę konkurencyjnę, lecz olchy z takę figurę nie spotkałem jeszcze w żadnym sklepie/firmie. Kompletnie nie mam pojęcia jakę cenę ustalię. Oczywiłcie chciałbym, aby cena była akceptowalna przez nas jak i klienta :)

Dziękuję za odpowiedęšł!

Pozdrawiam,
KonradP
A jaka cena jest dla was akceptowalna?
Awatar użytkownika
Jan

Re: Wycena drewna - Olcha falista / Flamed alder

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Bardzo mi się podoba rysunek 👍 robiłem z Olchy pudło do Ukulele i prę plecków do gitar i jest to bardzo łatwy w obróbce materiał. Z cenę niestety nie zaszalejesz gdyż nie wiem dlaczego ludzie myłlę, że nasze rodzime gatunki są w czymł gorsze od tych egzotycznych. W elektrykach łatwiej będzie sprzedaę natomiast na klasyki raczej wcale a akustyki pewnie z tym rysunkiem coś bysię sprzedało. Ja np kupił bym zestaw na akustyka boczki i tył jak by była atrakcyjna cena. To, że nikt nie ma takiej Olchy nic nie znaczy dla kupujęcego, niestety w gitarach akustycznych i klasycznych rzędzi Palisander i Mahoł a Olcha to jedno z najtałszych drewienek lutniczych no i przebię się ze łwiadomołcię, że Olcha to drewno lutnicze a nie kominkowe czy do wędzenia😒 Sprzedaę akustyka zrobionego z Olchy to niestety zjazd z cenę w dół w porównaniu do najzwyklejszego Mahoniu.
Jak koledzy piszę najlepsze dla celów lutniczych (akustyków i klasyków) wiadomo jest cięcie qarter sawn ale flader przy bardzo ciekawym rysunku też przejdzie na płytę tylnę, na boczki flader bardzo niechętnie. Obrabianie fladera strugiem to koszmar najlepiej go szlifowaę ale jak się nie ma szlifierki bębnowej to lipa. Podobnie jak Olchę chętnie bym przytulił wzorzystę Brzozę ale też ciętę ęwiartkowo.
Jeszcze jedna kwestia, otóż Olcha ma nudny rysunek i kolor z reguły więc przy wzorzystej trzeba by te wzorki ładnie wycięgnęę poprzez zastosowanie odpowiednich barwników.
Pozdrawiam Janek
informatkot

Re: Wycena drewna - Olcha falista / Flamed alder

Nieprzeczytany post autor: informatkot »

Takę olchę także chętnie bym kupił - na korpusy do elektryka w naturalnym wykołczeniu.
Pozdrawiam.
Rafał
Ĺťyczę miłego dnia
Rafał
ODPOWIEDZ