Frezarko-wyrówniarka
Moderator: poco
Frezarko-wyrówniarka
Tania wersja wyrówniarki
Link >
Trochę to czasochłonne ale daje radę, a pomocne kiedy nie mamy stolarza pod rękę
Pozdrawiam
Link >
Trochę to czasochłonne ale daje radę, a pomocne kiedy nie mamy stolarza pod rękę
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2013-11-08, 07:09 przez popik10, łącznie zmieniany 1 raz.
Trochę się namachał z tym stołem, wystarczyłaby zwykła sklejka przykręcona do podstawy frezarki.
Sama idea bardzo dobra.
Muszę natomiast zwrócię uwagę na sposób obróbki desek na pile stołowej.
Kurcze, użycie jakiegoł patyka, czy kawałka sklejki jako push-sticka nie kosztuje wiele wysiłku (bo pieniędzy chyba wcale, każdy posiadacz piły stołowej ma chyba jakieł odpady drewna, czy sklejki), a naprawdę potrafi oszczędzię rękę.
Prowadęšłmy materiał bezpiecznie, a nie gołymi rękoma.
Tutaj filmik, który niedawno znalazłem. Nie zawiera scen drastycznych, bo miał byę testem z założenia, ale mało brakowało, a test wymknęłby się spod kontroli.
http://www.youtube.com/watch?v=u7sRrC2Jpp4

Sama idea bardzo dobra.
Muszę natomiast zwrócię uwagę na sposób obróbki desek na pile stołowej.
Kurcze, użycie jakiegoł patyka, czy kawałka sklejki jako push-sticka nie kosztuje wiele wysiłku (bo pieniędzy chyba wcale, każdy posiadacz piły stołowej ma chyba jakieł odpady drewna, czy sklejki), a naprawdę potrafi oszczędzię rękę.
Prowadęšłmy materiał bezpiecznie, a nie gołymi rękoma.
Tutaj filmik, który niedawno znalazłem. Nie zawiera scen drastycznych, bo miał byę testem z założenia, ale mało brakowało, a test wymknęłby się spod kontroli.
http://www.youtube.com/watch?v=u7sRrC2Jpp4
Witam.
Odnoszę wrażenie że gołciowi chodziło o złapanie bazy.
to znaczy - powierzchni nie będęcej " łmigłem ".
Dołę ciężko wyprowadzię tak na strugarce - w grubołciówce nie wspominajęc.
Po prostu deska ułoży się ( mniej - lub bardziej ) do stołu.
A po struganiu nadal będzie " łmigłem " - choę wygładzonym.
Pozdrawiam.
Odnoszę wrażenie że gołciowi chodziło o złapanie bazy.
to znaczy - powierzchni nie będęcej " łmigłem ".
Dołę ciężko wyprowadzię tak na strugarce - w grubołciówce nie wspominajęc.
Po prostu deska ułoży się ( mniej - lub bardziej ) do stołu.
A po struganiu nadal będzie " łmigłem " - choę wygładzonym.
Pozdrawiam.
pamiÄ
taj o cyklinie !
szlifek, każde łmigło czy łódkę można wyprowadzię na wyrówniarce (strugarce), o ile suma grubołci wypaczeł nie jest większa niż grubołę materiału. Wymaga to tylko pewnej wprawy i doświadczenia.
Ale... Jak się nie ma wyrówniarki albo jest ona zbyt mała na materiał, to patent stary i sprawdzony. Sam tak splanowałem dawno temu dechę 450x2000mm. Najpierw jedna strona dla bazy, jak piszesz, potem druga, równolegle do pierwszej.
Ale... Jak się nie ma wyrówniarki albo jest ona zbyt mała na materiał, to patent stary i sprawdzony. Sam tak splanowałem dawno temu dechę 450x2000mm. Najpierw jedna strona dla bazy, jak piszesz, potem druga, równolegle do pierwszej.
witam.
no właśnie - doświadczenie i wprawa
tym nie mniej - ten sposób ( z filmiku ) jest prosty i skuteczny.
poza tym - otrzymujemy powierzchnie równoległe.
już widzę jak zanosisz deskę do pana stolarza a ON się bawi w wyprowadzanie kętów , równoległołci , itp.
a tu jest doskonały sposób dla Kol. jak wyprowadzię gryf , podstrunnicę , itp.
pozdrawiam.
no właśnie - doświadczenie i wprawa

tym nie mniej - ten sposób ( z filmiku ) jest prosty i skuteczny.
poza tym - otrzymujemy powierzchnie równoległe.
już widzę jak zanosisz deskę do pana stolarza a ON się bawi w wyprowadzanie kętów , równoległołci , itp.
a tu jest doskonały sposób dla Kol. jak wyprowadzię gryf , podstrunnicę , itp.
pozdrawiam.
pamiÄ
taj o cyklinie !
Makowy. On miał gotowę frezarkę stołowę i tylko ję inaczej wykorzystał.
Wracajęc do pilarki i "popychacza", to słuszna uwaga odnołnie relacji piła-całe palce.
W przypadku pilarki, w Polsce obowięzuje koniecznołę stosowania klina rozdzielajęcego, który jak słusznie zauważył Popik pełni różne funkcje.
W przypadku docinania na wymiar - tak jak w tym filmie klin prowadził by materiał już obrobiony na wyjłciu.
Nie widzę fizycznej możliwołci utrzymania wymiaru klocka na wejłciu i wyjłciu. Będzie on różny, bo nie ma docisku na wyjłciu, a "płótno" obracajęcej się piły -tutaj pełnięce funkcję prowadnicy i docisku -jest zawsze ciełsze niż rozwarcie zębów. Nie ma to bardzo istotnego znaczenia w przypadku dalszej obróbki powierzchni po pile i krótkich elementów, ale wymaga zastosowania stosownego naddatku na obróbkę zgrubnę, jakę jest przecinanie na pilarce.
Wprawdzie obracajęce się z dużę szybkołcię zęby spełniaję po częłci takę rolę, ale zawsze jest możliwołę poderwania tyłu klocka i wyrzucenia w czajnik operatora.
Latajęce po pracowni klocki nie są miłym urozmaiceniem.
Dlatego szanujcie swoje zdrowie i stosujcie urzędzenia zabezpieczajęce. Jeżeli ich nie ma fabrycznie, to doróbcie takie, jakie spełnię tę rolę.
Tutaj przykłady takich "popychaczy" podnoszęcych bhp, w wydaniu na YT.
http://www.youtube.com/results?search_q ... ticka&sm=3
Pozdrawiam, Ryszard

Wracajęc do pilarki i "popychacza", to słuszna uwaga odnołnie relacji piła-całe palce.

W przypadku pilarki, w Polsce obowięzuje koniecznołę stosowania klina rozdzielajęcego, który jak słusznie zauważył Popik pełni różne funkcje.
W przypadku docinania na wymiar - tak jak w tym filmie klin prowadził by materiał już obrobiony na wyjłciu.
Nie widzę fizycznej możliwołci utrzymania wymiaru klocka na wejłciu i wyjłciu. Będzie on różny, bo nie ma docisku na wyjłciu, a "płótno" obracajęcej się piły -tutaj pełnięce funkcję prowadnicy i docisku -jest zawsze ciełsze niż rozwarcie zębów. Nie ma to bardzo istotnego znaczenia w przypadku dalszej obróbki powierzchni po pile i krótkich elementów, ale wymaga zastosowania stosownego naddatku na obróbkę zgrubnę, jakę jest przecinanie na pilarce.
Wprawdzie obracajęce się z dużę szybkołcię zęby spełniaję po częłci takę rolę, ale zawsze jest możliwołę poderwania tyłu klocka i wyrzucenia w czajnik operatora.

Latajęce po pracowni klocki nie są miłym urozmaiceniem.

Dlatego szanujcie swoje zdrowie i stosujcie urzędzenia zabezpieczajęce. Jeżeli ich nie ma fabrycznie, to doróbcie takie, jakie spełnię tę rolę.
Tutaj przykłady takich "popychaczy" podnoszęcych bhp, w wydaniu na YT.
http://www.youtube.com/results?search_q ... ticka&sm=3
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ciekawy patent na tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=rnlTGndRi38
Chowajęca się piła przy kontakcie z mięsem.
Chowajęca się piła przy kontakcie z mięsem.
Ostatnio zmieniony 2013-11-08, 15:57 przez Piniu, łącznie zmieniany 1 raz.
Bardziej wypasiony stolik do frezarki widaę tu http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... ZzNVc#t=16