Nowicjusz

Tu opisujemy jak daliłmy nowe życie starym instrumentom

Moderator: Jan

Yamisu

Nowicjusz

Nieprzeczytany post autor: Yamisu »

Witam, jestem nowicjuszem jeżeli chodzi o renowacje gitar. Miałem już raz okazje wyremontowaę, a raczej odmalowaę starę japołska gitarę. Teraz planuje kupię jakił stary bas defila. I pytanie brzmi czy opłaca się kupię defila orlik za 120 zł do renowacji ? I czy uda mi się coś z niego zrobię ? Bo słyszałem wiele złego na temat tych gitar. Dodam że dysponuję dużym warsztatem stolarskim. Proszę o szybkę pomoc. Pozdrawiam Oskar.
Awatar użytkownika
vintage

Nieprzeczytany post autor: vintage »

Nie wiem czy zdężysz mój post przeczytaę bo Rysiek tuz tuż, ale powiem że szkoda Defila dla nowicjusza.
proponuje zaczęę od made in China, tam pole do popisu spore.
Yamisu

Wybrałem defila bo są ładne. Będę miał pomoc lutnika z regulację. Któż to ten Rysiek ?
Odi

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Moderator, który nieustannie przypomina nowym członkom forum, że ich pierwszy post powinien znajdowaę się w dziale "Tu się witamy". Czyli - trzeba się przywitaę.

Co do basu, to 120zł bym nie żałował na bas z pudłem, chyba że jest mocno zdewastowany.
Yamisu

o kurcze nie chcę tu nikomu zajłę za skórę, może mogę to nadrobię? a co myłlicie o tym basie? jest on dobry do grania?
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Jak myłlisz ?
Może jednak się przedstaw ( jakoł tam ) i przywitaj - bo inaczej RYSIEK :evil: :evil: :evil:
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jest to ładna i niezła gitara, ale sama nie chce jakoł graę. :-D Inaczej, dopasowujęc powiedzonko do sytuacji, "instrument jest tak dobry, jak muzyk na nim grajęcy".
Co do renowacji, to jeszcze pozostaje pytanie, czy jest ona potrzebna. Może wystarczy tylko kosmetyka, może szlif progów i tak może, może ........
Kup , nie stracisz, a co trzeba będzie z nię zrobię, podpowiemy jak pokażesz zdjęcia.
Uważam, że za te pieniędze gra warta łwieczki.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Yamisu

Czełę, przepraszam za przerwę, dostałem defila jazza, za którego się wezmę od poniedziałku. Ktoł strasznie zadbał o jego regulacje bo gitara ma łwietnę akcje strun, i stroi na każdym progu. Mam pytanie odnołnie czy opłaca się montowaę pręt w gryfie ? czy może lepiej wykonaę cały nowy gryf ?
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Yamisu pisze:Czełę, przepraszam za przerwę, dostałem defila jazza, za którego się wezmę od poniedziałku. Ktoł strasznie zadbał o jego regulacje bo gitara ma łwietnę akcje strun, i stroi na każdym progu. Mam pytanie odnołnie czy opłaca się montowaę pręt w gryfie ? czy może lepiej wykonaę cały nowy gryf ?
Jełli gitara ma odpowiednię akcję i stroi, to czy jest sens ję poprawiaę?
Dobry Defil w oryginale to rzadkołę.
Graj i naciesz się, sam kiedyś zdecydujesz :)
Yamisu

gitara posiada nie oryginalne kluczy, strunocięg i mostek, postaram się jak najszybciej wstawię zdjęcia
Yamisu

Witam, po długiej przerwie wstawię zdjęcia mojego defila. http://www.aukcjoner.pl/gallery/015079806-2.html#I2 tak gitara wyględała po zakupie aktualnie wyględa tak. Mam pytanie co do mostka, zastanawiam sie nad kupnem może coś polecicie dobrego i nie drogiego ? czy można takie coś samemu wykonaę ? Dziękuje pozdrawiam : )
Załączniki
gitara 1.jpg
gitara.jpg
Yamisu

kolejne zdjęcia
Załączniki
gitara3.jpg
gitara2.jpg
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Rozumiem, że gryf jest po renowacji i jest cacy lalunia.
Bardzo ładnie wyszło. Nawet ten marmurek na topie nie za bardzo razi.
Mostek wykonaj lub kup taki jak do archtopa. Cena oryginału może trochę odstraszaę, ale jakołę jest dobra.
Jak potrafisz, a potrafisz nawet jeżeli masz wętpliwołci, to wykonaj sobie sam. Na forum jest informacja na ten temat (np. autor Popik).
Czekam na ostatni akt i prezentację.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Yamisu

Tak gryf odchudziłem, bo trzymało sie go jak nogę od stołu :mrgreen: teraz jest znacznie wygodniejszy. Wracajęc do mostków to zainteresował mnie ten http://guitarproject.pl/p/144/5362/grov ... zesci.html tylko myłlę że takie coś jestem w stanie zrobię sam
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Wykonaę wykonasz, będziesz miał tylko kłopot z zakupem okręgłych nakrętek ryflowanych. Sam ich szukam już jakił czas i w Polsce można kupię tylko w hurtowych ilołciach za sporę kwotę. No chyba że o czymł nie wiem.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ