Ciesz się, że komentarze są tak różne

Na którejł lekcji literatury muzycznej kilka lat temu mówiliłmy o definicji muzyki... Nie jestem w stanie przytoczyę teraz do czego doszliłmy ale pamiętam, że jednym z warunków istnienia muzyki jest zamysł artystyczny. Można go znaleźć w muzyce klasycznej, jazzie, blues'ie, rock 'n roll'u i popie, ale tego co promuję media, tego co jest pokazywane nie odważyłbym nazwaę się muzykę bo nie znajduję w tym zamysłu. Co więcej nie odnoszę wrażenia, że dany "utwór" lub raczej WYTWę?R powstał pod wpływem jakiegoł impulsu, radołci czy broł Boże czegoś głębszego. Co często potwierdza zresztę tekst piosenki lub teledysk który nadawałby się prędzej na redtube zamiast MTV... Tak naprawdę to wszystko co widaę (poza niezależnę muzykę promowanę na yt, która potrafi byę ciekawa) to czysta komercja. Leszek Możdżer, nie wiem ile z was go kojarzy, w jednym z wywiadów powiedział, że muzyka nie powinna byę rozrywkę. To jest trochę wyrwane z kontekstu ale sens był mniej więcej taki. Oczywiłcie nie chodzi o to że muzyka nie ma sprawiaę przyjemnołci.

Sam Możdżer w swojej muzyce łęczy jazz, muzykę klasycznę i pop.

Możecie się z nim nie zgadzaę ale musicie przyznaę, że dzisiejsza muzyka popularna nie została wypromowana z powodu jej jakołci tylko została wypromowana pieniędzmi. Kiedyś byli Beatlesi, Rolling Stones, ELO, B.B. King, Louis Armstrong, Miles Davis, Bee Gees, w Polsce, Skaldowie, a póęšłniej Breakout i Dżem. I nikt nie powie, że nie była to muzyka rozrywkowa

Chyba, że jednak...? Nie? No właśnie

A przecież to przy okazji była muzyka ambitna, głęboka i prawdziwa. W szkole muzycznej miałem przez kilka lat okazję graę w zespole prowadzonym przez czołowego polskiego gitarzystę jazzowego łp Jarka łmietanę, który bardzo ciekawie przy okazji koncertu opowiada o polskiej muzyce rozrywkowej kiedyś i dził.
Link do koncertu Zadaje też pytanie, dlaczego już nie tworzy się takich melodii jak kiedyś? Wydaje mi się że żyjemy w epoce zdominowanej przez mass media, a przy tak daleko posuniętej globalizacji są to warunki bardzo niekorzystne nie tyle do tworzenia dobrej muzyki co jej promowania i życia z tego :/
A co do Ciebie Rysiu to próbowałeł każdego utworu? Może akurat i dla Ciebie coś się znajdzie?

Szczególnie ostatni utwór może okazaę się bardziej przystępny