tross rod w gryfie jednoczęściowym
Moderator: poco
tross rod w gryfie jednoczęłciowym
Witam, mam pytanie odnołnie pręta napinajęcego i jego montażu. Robię gryf do telecastera z progami bezpołrednio nabitymi w gryfie. Nacięcie więc będe robił z tyłu gryfu. Mam kilka pytał:
Chciałbym zastosowaę trussrod dwuczęłciowy
Jakie głębokie powinno byę nacięcie przy gryfie o grubołci 25mm?
Czy nacięcie powinno byę równo-głębokie czy może powinno byę wyprofilowane?
Czy kawałek drewna wklejanego w otwór (to które przykrywa pręt) powinno byę równo-grube czy musi mieę jakił profil?
Czy pręt podczas wklejania powinien byę już narężony?
Proszę o porady co do trussroda bo nie mam w tym temacie doświadczenia.
Chciałbym zastosowaę trussrod dwuczęłciowy
Jakie głębokie powinno byę nacięcie przy gryfie o grubołci 25mm?
Czy kawałek drewna wklejanego w otwór (to które przykrywa pręt) powinno byę równo-grube czy musi mieę jakił profil?
Czy pręt podczas wklejania powinien byę już narężony?
Proszę o porady co do trussroda bo nie mam w tym temacie doświadczenia.
Re: tross rod w gryfie jednoczęłciowym
Dwuczęłciowy? Masz na myłli dual action?waha21 pisze: Chciałbym zastosowaę trussrod dwuczęłciowy
Rozrysuj sobie w skali 1:1 gryf. Na rysunku połóż pręt. Nie wiem czy chcesz nakrętkę od strony główki czy korpusu.. ale Ty wiesz gdzie ma byę nakrętka, więc odpowiednio ułóż pręt na rysunku. Teraz bez problemu powinieneł okrełlię kształt kanału, jego głębokołę, itp. Profilowany (głębszy na kołcach) kanał robisz dla pojedynczego pręta. Dual action ma płaski kanał, o stałej głębokołci.Jakie głębokie powinno byę nacięcie przy gryfie o grubołci 25mm?
T.
Tak chodziło mi o tross rod dual action i będe chciał go wkleię z łrubę regulujęcę od stgrony korpusu, ale nadal mi się nie rozjałniło na jakiej głębokołci powinien byę wklejony, czy w połowie grubołci, czy może bliżej przedniej krawędzi gryfu (tzn tej gdzie będę progi)?
I jeszcze jedno pytanie jaki powinien byę długi pręt tj do którego progu od strony główki powinien byę nacięty kanał?
I jeszcze jedno pytanie jaki powinien byę długi pręt tj do którego progu od strony główki powinien byę nacięty kanał?
Darku. To nie jest zwykła łruba, a łruba rzymska i dlatego jest jako podwójnego działania.
Jest w słowniku na portalu i w kilku innych miejscach opisane wszystko, co dotyczy truss rodów.
Co do montażu tego ze stewmaca, to kanał powinien mieę szerokołę 7,32" i głębokołę 7/16" liczonę od dolnego poziomu podstrunnicy. Zresztę , dane są wyszczególnione w opisie stewmaca.
Ciekawostka jest to, że łrednica pręta jest 4mm, a nie 5 czy 6.
Pozdrawiam, Ryszard
Jest w słowniku na portalu i w kilku innych miejscach opisane wszystko, co dotyczy truss rodów.
Co do montażu tego ze stewmaca, to kanał powinien mieę szerokołę 7,32" i głębokołę 7/16" liczonę od dolnego poziomu podstrunnicy. Zresztę , dane są wyszczególnione w opisie stewmaca.
Ciekawostka jest to, że łrednica pręta jest 4mm, a nie 5 czy 6.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Pchnę temat dalej Trussrod gotowy, wyszło całkiem dobrze, zrobiłem Vintage moim zdaniem najprostrzy w budowie. Kłopot pojawia się przy nacięciu otworów. Kanał to nie problem ale zastanawiam się nad nacięciem otworów na kołcach gryfu, są one wycięte pod kętem 3stopni i tutaj mam pytanie, macie jakieł spostrzeżenia z waszych prac? Ja zrobiłem sobie prowadnice w postaci klocków bukowych o grubołci ok 8cm z wyciętym otworem pod kętem właśnie 3stopni, może macie jakieł inne patenty;);)?
Po pierwsze to dokladny opis problemu a scislej o jaki trussrod chodzi. Double to pret skladajacy sie z dwoch elementow - sruby i czesci napinanej ...Standartowy wymiar 6x9 mm.
Double -double to trussrod dwuczesciowy ale majacy dwie mozliwosci regulacji napinanie gryfu co neutralizuje naciag strun i dzialanie odwrotne.
Skiper stwierdza autorytatywnie , ze taki truss nie nadaje sie do wklejenia od tylu ... Jak najbardziej sie nadaje.
Prety od Stewmaca sa jakosciowo calkiem niezle ale ich glebokosc jest troche duza. Na rynku sa trussy z plaskownikiem zamiast okraglego drugiego preta co pozwala na zmniejszenie jego gabarytow o ponad 2 mm a im mniej metalu w gryfie tym lepsze brzmienie. Umiejscowienie dual action w gryfie jednoczesciowym wyeliminuje podstawowa wade preta vintage , tzn brak mozliwosci precyzyjnego ustawienia gryfu po zdjeciu strun. Zreszta po to wlasnie wymyslono trussa double action. Kwestie estetyczne dotyczace dlugosci skunk stripe sa sprawa drugoplanowa choc pewnie istotna.
Double -double to trussrod dwuczesciowy ale majacy dwie mozliwosci regulacji napinanie gryfu co neutralizuje naciag strun i dzialanie odwrotne.
Skiper stwierdza autorytatywnie , ze taki truss nie nadaje sie do wklejenia od tylu ... Jak najbardziej sie nadaje.
Prety od Stewmaca sa jakosciowo calkiem niezle ale ich glebokosc jest troche duza. Na rynku sa trussy z plaskownikiem zamiast okraglego drugiego preta co pozwala na zmniejszenie jego gabarytow o ponad 2 mm a im mniej metalu w gryfie tym lepsze brzmienie. Umiejscowienie dual action w gryfie jednoczesciowym wyeliminuje podstawowa wade preta vintage , tzn brak mozliwosci precyzyjnego ustawienia gryfu po zdjeciu strun. Zreszta po to wlasnie wymyslono trussa double action. Kwestie estetyczne dotyczace dlugosci skunk stripe sa sprawa drugoplanowa choc pewnie istotna.