Laminated Mahogany

Tu rozmawiamy na tematy drewniane

Moderator: poco

terminus

Laminated Mahogany

Nieprzeczytany post autor: terminus »

Witam

Czy body laminated mahogany tak jak w tym katalogu http://www.ibanez.co.jp/anniversary/exp ... d=82&now=2 oznacza sklejkę mahoniowę czy korpus sklejany z iluł kawałków mahoniu? Wydawało mi się, że sklejka to plywood ale możliwe, że tylko mi się wydawało.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasszz »

Nie chcę siaę popeliny, ale z mojej wiedzy wynika, że to jest "kanapka" mahoniowa. Ale niech się jeszcze ktoł obeznany wypowie ;)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Z angielskiego "laminated" , znaczy warstwowy - tak powiedział mi tłumacz z googla. :-D
Kwestia, w którę stronę są te warstwy ułożone i posklejane, to inny temat. Sklejka jest okrełlana jako plywood, to wiem z praktyki w Irlandii i nie dociekałem, czy tak jest, bo nie było potrzeby. ;-) :oops: , a płyta wiórowa shaving plate.
Resztę możemy sobie dogdybaę.
Zatem sprasowane wióry nie będę ani jednym, ani drugim. Chyba, że komuł się tak ubzdura i zastosuje takie nazewnictwo.
Tak samo nie zgodził bym się ze zdaniem "darka" w kołcowym fragmencie postu. Wynika byę może ono z naszego, polskiego widzenia laminowania, jako pokrywania czegoś folię.
Często z takich słowotwórczych zabaw powstaję potem niedomówienia , których wyprostowanie skutkuje pisaninę w postach, jak np. na naszym forum. ;-)
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Na filmikach youtube anglojęzyczni zwykle używaję okrełlenia "laminated" jako "sklejone" (deski, płyty sklejki itp). Oględałem ostatnio wiele odnołnie budowy strugnic. Zawsze to deski są "laminated" (sklejone). Podobnie dwie płyty sklejki "plywood" są również "laminated"
Więc w tym wypadku raczej nie chodzi o wióry, czy typowę sklejkę (cienkie płaty drewna).
Awatar użytkownika
tomasszz
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: tomasszz »

shopiK, dokładnie o tym samym myłlałem, tylko nie bardzo wiedziałem jak opisaę swoję myłl :P
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Potwierdzam.
Laminated znaczy sklejone (w przypadku gitar, bo przy innych materiałach może byę inna technika łęczenia) z warstw. Przy czym te warstwy nie muszę byę cienkimi warstwami jak sklejka. Na przykład, spotykane często w ibanezach trzyczęłciowe gryfy okrełlane są jako "laminated".
W powyższym korpus składa się z 3 - 7 belek drewnianych, sklejonych ze sobę, możliwe że z obłogiem od góry i dołu. Nie ze sklejki w naszym polskim rozumieniu.
Warstwa materiału w j. angielskim ma dwa okrełlenia - layer - jako warstwa jedna z wielu, oraz ply - jako warstwa cienka, arkusz. Dlatego plywood. Papier toaletowy, czy husteczki higieniczne też maję warstwy "ply".
Oczywiłcie, przy specyfikacji gitary raczej nie zobaczymy opisu "body - plywood", bo najniższej jakołciowo opcji nie podaje się jako zalety.
Całołę jest nieco zamotana dla nas, polaków, jako że widzęc pojęcie "laminacja" mamy przed oczami urzędzenie do foliowania dokumentów, ewentualnie panele podłogowe ze sklejki z ozdobnę wierzchnię warstwę. Które, nawiasem mówięc, po angielsku się nazywaję "engineered floor", bo "laminated floor" to będzie... parkiet.
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Odpowiednio dobrane , przygotowane i sklejone obłogi ( lub fornir ) są całkiem ok.
Taki materiał ani się nie wypaczy ani nie popęka .
Jest nawet sklejka o nazwie " lignofol " - doskonała na konstrukcje ( choęby cnc ) , szablony , itp.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Tanie archtopy takie do kilku tysięcy też robione są ze sklejki. A w polskiej stolarskiej nomenklaturze taka płyta o jakiej pisa Makowy to właśnie płyta stolarska.
Dwa obłogi a między nimi listwy.
Pozdrawiam
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Nie tylko tanie tanie gitary sa robione ze sklejki . Ze sklejki sa robione rowniez dosc wysokie modele Gibsona a w klasycznych wysokiej jakosci sklejka jest stosowana czesto na boczki.
ODPOWIEDZ