Testowy PRS

Miejsce na zdjęcia i opisy zbudowanych instrumentów

Moderator: Jan

Odi

Testowy PRS

Nieprzeczytany post autor: Odi »

Chcę się z wami podzielię efektami mojej przydługawej pracy nad 'testowę', czyli pierwszę i eksperymentalnę kopię PRS custom 22. Czy ta praca zakołczyła się sukcesem czy porażkę, tego oceniaę nie chcę, wolę zostawię ocenę osobie, która tę gitarę kupi :mrgreen:
Jełli chodzi o 'testowołę', czyli funkcję edukacyjnę, na pewno spełniła swoje zadanie w dużym stopniu. Kilka rzeczy na pewno można było wykonaę lepiej - opisałem je sobie skrupulatnie w kajeciku, razem z sugerowanym rozwięzaniem. Mam nadzieję, że to pomoże mi uniknęę błędów w następnych gitarach.

Gitara ma 22 progi, stały mostek typu wrap-over (fajna rzecz, ale koreałski ma nieco zbyt ostre krawędzie siodełek), dwa humbuckery i standardowę elektronikę. Osprzęt jest generalnie budżetowy, szczególnie przystawki, które wyrwałem za 50zł za parę nowych :-) (Dęšłwięk jest jak najbardziej OK)
Wykończenie jest satynowe bezbarwne, jedynie top jest pomalowany na lity zielony w odcieniu coś-jakby wojskowym. Stęd podtytuł tematu. Militarna jest też waga tego cuda, waży mniej więcej tyle co mały czołg :-) Mahoł w korpusie jest bardzo gęsty i zwięzany, miałem go odchudzię wiercęc wiele małych komór ale... zapomniałem. Tak to jest, jak się do warsztatu wpada będęc zmęczonym po pracy.

Malowałem caponem kilka razy, również top, po zmieszaniu caponu z farbę olejnę wg przepisu Zenka z tematu 'Barwienie Nitro'. Przyznam się, że wg pierwotnego planu kolor miał byę ciemno zielono-niebieski, czyli morski lub szmaragdowy. Wyszedł bardziej wojskowo zielony, bo miałem same kołcówki tubek farb olejnych (malowałem w czasie łwięt i nie wiem gdzie się takie farby kupuje, więc nie kupiłem nowych). Po zmieszaniu jasnej zieleni z akwamarynę kolor wyszedł jasny i jadowity. łciemniałem go bręzem i akwamarynę, dopóki ta druga się nie skołczyła. W efekcie wyszło coś takiego. Wg mnie całkiem ładnie współgra z bręzem mahoniu i kremowymi dodatkami i bindingiem.

Podstrunnica jest z palisandru. Budżetowego. Tak, z Leroy Merlin :-P Po zakonserwowaniu olejkiem cytrynowym wyględa przyzwoicie.
Jedyne rzeczy jakie chciałbym zmienię w tej gitarze (w efekcie finalnym, a nie w procesie tworzenia) to zbyt duża waga (prawie 4kg), niedokładnie wyfrezowane logo (zbyt duży frez) i może ramki humbuckerów na nieco jałniejsze.

Gitara jest jeszcze nie ustawiona i progi nie są wyrównane, ale gra się bardzo przyjemnie. Z orginalnym PRSem raczej nie będę miał przyjemnołci jej porównaę, ale cenowo na pewno biję PRSa na głowę :mrgreen:
Załączniki
Zdjęcia robione w słabym świetle i słabym aparatem. Ale co tam.
Zdjęcia robione w słabym świetle i słabym aparatem. Ale co tam.
Nie ściągałem z przetworników folii ochronnej. Żeby było wiadomo, że gitara jest nowa :)
Nie ściągałem z przetworników folii ochronnej. Żeby było wiadomo, że gitara jest nowa :)
IMG242.jpg
Linia bindingu. Trochę grubsza niż w orginale, podobnie jak mahoniowy tył.
Linia bindingu. Trochę grubsza niż w orginale, podobnie jak mahoniowy tył.
Po raz pierwszy zastosowałem gałki typu speed. Bardzo wygodne w użyciu i estetyczne.
Po raz pierwszy zastosowałem gałki typu speed. Bardzo wygodne w użyciu i estetyczne.
W tle widok na dział wykończeniowy mojej fabryki :)
W tle widok na dział wykończeniowy mojej fabryki :)
Qbeq99

Nieprzeczytany post autor: Qbeq99 »

Noooo nareszcie jakił PRS :D kolor mi osobiłcie się nie podoba, może pod bezbarwnym było by ciekawiej myłlałeł o tym ? cała robota bardzo ładna, pewnie masz tyle czasu na swoje hobby co ja, czyli jesteł na minusie czasowym ;) też staram się zbudowaę custom 22 ale z tremolowym mostkiem póki co mam tylko materiał na gryf, może jakoł się to ruszy niebawem. Jełli nie będziesz miał nic przeciwko to zbombarduję cię pytaniami na pw jak nie będę czegoś wiedział (chodzi mi o niektóre wymiary) :) pozdrawiam.
Kuba
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Ja będę bronił koloru, ale nie wykołczenia.
Jakby pokryę ję jeszcze bezbarwnym połyskiem, było by cudo :)
Awatar użytkownika
DominikK
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: DominikK »

Bardzo fajnie to wyględa a kolor rzecz gustu (daj bezbarwny).
Barwienie caponu ma sens chyba tylko przy kolorowaniu drewna nieporowatego,
w twoim przypadku top to tradycyjnie klon?.
Próbowałem tak zakolorowaę mahoł ale nie mogłem zalepię porów.
Może robiłem coś ęšłle?
Odi

Tak jak widaę po naturalnym bindingu, top jest klonowy. Klon nie jest porowaty, ale i tak są różnice w chłonięciu lakieru między przyrostem póęšłnym i wczesnym. Dlatego przed nakładaniem koloru dawałem bezbarwny capon na przód tak jak na resztę gitary.

Co do bezbarwnego lakieru to też jest oczywiłcie, zapomniałem o tym napisaę. Na koniec psiknęłem trzy warstwy poliuretanu i wyrównałem papierem łciernym 1000 i 1500. Wiem, że większołę ludzi woli błyszczęce gitary, ale do tej według mnie lepiej pasuje matowe wykończenie. No i to jaka jest w dotyku, to zupełnie inna bajka niż polerowany lakier 8-)
Wasyl

Nieprzeczytany post autor: Wasyl »

:oops:

Pokaż plecki
Awatar użytkownika
michau25

Nieprzeczytany post autor: michau25 »

ładnie wyszło. Tez wole matowe wykończenie ;-) Ten poliuretan też był matowy czy się zmatowił papierem?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Odi, mnie się prs podoba, ale bardziej ten obok (kwestie kolorystyczne).
Co do barwienia nitro - ile Ty tych warstw dałeł, że stał się kryjęcy?
Jak nie masz nic przeciwko chętnie podjechał bym zobaczyę ;-)
Każde doświadczenie to nauka :-D
Pozdrawiam
Odi

Ten obok jest niewykołczony. Ma klon falisty na topie, więc nie jest już taki budżetowy. Dostanie przystawki merlina i orginalnego Floyd Rose :-)
W naturalnym bezbarwnym wyględa wg mnie super, ale zamawiajęcy chce kolor black gold burst.

Popiku jełli koniecznie chcesz to przyjedęšł, mieszkam pod łlężę, ok 35km od Wrocławia. Ale szczerze mówięc nie sądzę, żeby można było się nauczyę włałciwych rozwięzał oględajęc tę gitarę :mrgreen: Szczególnie jełli chodzi o wykończenie, bo to jest moja pięta achillesowa.

Kolor nakładałem bodajże w pięciu dołę cienkich warstwach. Farby olejnej w caponie było dosyę sporo. Słoi nie widaę, ale kolor nie jest całkiem jednolity. Nie jestem do kołca pewien czego to kwestia, wydaje mi się że nie nierównego natrysku. Ale to też moim zdaniem pasuje do surowego, 'wojskowego' charakteru gitary :-)

Poliuretan nie rozlał się zbyt pięknie. Może to kwestia pistoletu albo złego ciłnienia, albo niskiej temperatury (10 stopni :shock: ) albo napisu na puszce 'nie malowaę natryskiem' ( :shock: :shock: :-) ) Wyszedł matowy i delikatnie chropawy, wygładziłem i zmatowiłem go papierem 1500 na mokro.
Załączniki
z tyłu nic ciekawego ;)
z tyłu nic ciekawego ;)
Dla popika zdjęcie niewykończonego :D
Dla popika zdjęcie niewykończonego :D
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Całkiem ładnie ci to wszystko wychodzi. Tylko przyklasnęc :)
kulajarek

Nieprzeczytany post autor: kulajarek »

Witam, skoro ten PRS przeznaczony jest do sprzedaży to może jakał orientacyjna cena? Pozdrawiam
Odi

Pierwotnie miało byę 15 koła ale w miarę zbliżania się do kołca projektu postanowiłem obniżyę cenę do 950zł :lol:
Raphael

Nieprzeczytany post autor: Raphael »

taki piękny rygiel na topie i zamalowałeł całkowicie ?!? to już lepiej było zamalowaę ten mahoł, poza tym super robota.
Edit sorka nie zauważyłem że to inna gitara.
ODPOWIEDZ