Szlifierka trzpieniowa, oscylacyjna

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Tomek a nie myłlałeł o łcięgnięciu ze stanów czegoś takiego??
Obrazek
W sumie wychodzę niewiele większe pieniędze a użytecznołę większa.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Jasne, że myłlałem.. i pewnie jak się nadarzy okazja to zakupię. Ale cenowo wcale takiego szału nie ma jak się policzy dodatkowe koszty. Sama maszyna kosztuje 199$, do tego przesyłka do PL pewnie ze 100$, do tego trzeba liczyę podatek i cło (łwięto jak nie doliczę) i jeszcze transformator 110/220V. Podejrzewam, że przy niesprzyjajęcych okolicznołciach 1200-1300 trzeba liczyę.

T.
popik10

sprawdzałem cło na takie maszyny to 2.7%
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Cłem się nie przejmuje bo zwykle to kilka % wartołci. Podatek niestety już nie jest tak mały.

T.
popik10

Zastanawiam się jak to działa i czy można zaryzykowaę tam zakup takiej szlifierki
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

Z tego co widzę na stronie to jest lista sklepów obsługiwanych przez serwis. Homedepot brak na liłcie. Ja bym kombinował zakup przez znajomego albo ebay (ze sprzedawcę, który zgodzi się na wysyłkę do PL).

T.
szary

Nieprzeczytany post autor: szary »

coś takiego zmajstrowałem...
Rolka to chyba kółko od wózka oklejone filcem, szpilka od głowicy silnika, do tego stary stolik warsztatowy "hand made", poczciwa celma zamocowana na obejmie do słupka ogrodowego, podstawka regału z Leroy, kawałek płaskownika ze złomu.
Działa i nawet nie bije, papier (rolka bezkołcowa) kupiłem w sklepie z materiałami łciernymi za 5 zł.
Załączniki
DSC_0122.jpg
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Dla chcęcego nic trudnego. A papier jak przyczepiasz?? Jest jakis patent?
szary

to pas bezkołcowy o akuratnej łrednicy nasuwany na rolkę (najmniejszej jękę dysponował sprzedawca), akurat udało mi się trafię z rozmiarem zdaję się 60mm łrednicy ;-)
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

I nie łlizga się? Bo mi się czasem trafiaję pasy bezkołcowe do tałmówki o minimalnie różnych długołciach. Parę było takich, którym nacięg nie pomagał.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Dlatego właśnie, co pisze Ender jako rolkę będę używał takiej ponacinanej jak stożek centrujęcy uchwytu freza palcowego, czyli nie do kołca krzyżowo od góry i nie do kołca pomiędzy od dołu. Rozprężanie dokona się równomiernie na stożku dociskowym założonym na trzpieniu na dole i od góry. ( do tego będzie też zabierak na dole)
Czy zda to egzamin, okaże się w praniu. :-?
Co do uwag n/t napędu ze szlifierki kętowej, to tam prędkołę obrotowa jest w granicach 6000 1/min i stęd uwaga o grubszym papierze. :-D
Pomysł z wiertarkę dobry i łatwy w realizacji.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
szary

u mnie póki co papier trzyma, może z czasem jak filc się "uleży" to ten problem się pojawi ale wtedy najwyżej podkleję nowy ;-). Te kawałki z marketu w większych płatach do samodzielnego wycinania jako zabezpieczenie do nóg mebli kosztuję grosze.
Bardziej boję się innej rzeczy a mianowicie, że wiertarka to jednak wiertarka i do innych celów ję zaprojektowano a przy pracy w tej pozycji i stałym (małym ale jednak zawsze) nacisku materiału na rolkę w pewnym momencie może pałę łożysko ;-)

To tymczasowe rozwięzanie stworzone na potrzebę chwili. Docelowo myłlałem o zbudowaniu czegoś takiego w oparciu o silnik od starej pralki albo wykorzystaę starę szlifierkę :-)
Ender

Nieprzeczytany post autor: Ender »

łożysko powinno wytrzymaę, szybciej pójdzie gniazdo, w którym jest osadzone. Prawdopodobnie jest z tworzywa i przy rozgrzaniu się łożyska zacznie się uklepywaę. Drugi koniec wrzeciona, przed przekładnię, też jest z reguły osadzony w tworzywie.

A co do kętówki... Nawet w chiłczykach ich przekładnia jest dołę solidnie zrobiona. W dodatku jest tam kilka łrub i gwintów, które można wykorzystaę jako mocowanie. Można więc ze starej kętówki wykorzystaę samę przekładnię i ożenię ję z wiertarkę. Ta ostatnia pracuje w lepszych warunkach a w dodatku mamy kontrolę obrotów. Podejrzewam, że wiele okolicznych firm będzie miało u siebie popsute kętówki ze sprawnymi przekładniami (ja sam mam takie dwie ;-) ) i chętnie się ich pozbędę.
Moc co prawda już nie ta, ale dopóki nie zdławimy za mocno obrotów wiertarki, to się ujedzie.
ODPOWIEDZ