Projektowanie - obliczenie grubołci podstrunnicy itp...

Jak się to robi ... pytania i odpowiedzi.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
shopiK

Projektowanie - obliczenie grubołci podstrunnicy itp...

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Nurtuje mnie pewne pytanie natury koncepcyjnej.

Wyobraęšłmy sobie takę sytuację. Projektujemy pięknę gitarę basowę pięciostrunowę neck thru body :-) Mamy już wymarzony mostek o okrełlonej wysokołci, mamy ustalonę menzurę. Jak mamy obliczyę grubołę podstrunnicy - jej wysokołę nad korpusem, by struny nie były za wysoko, ani za nisko? By się nie okazało, że nagle trzeba mostek wpuszczaę głębiej w korpus, lub co gorsza, nie okazało się, że mostek jest zbyt niski... Moglibyłmy się wzorowaę na jakił planach znanej gitary basowej, ale akurat nie ma do takiego mostka...

Niby zwykła matematyka, czy nawet rysowanko w corelu- ot... linię prostę rozcięgnęę między siodełkiem a mostkiem. Ale przecież gryf powinien byę ugięty lekko, a struny szczególnie basowe maję jakęł tam amplitudę drgał - muszę mieę miejsce nad progami - nie wystarczy ich traktowaę jako linię prostę....
Wydaje się nam, że brakuje nam jakiegoł parametru do obliczeł - więc co robimy?
Awatar użytkownika
Makowy

Nieprzeczytany post autor: Makowy »

Nie potrzebujesz planów do akurat takiego mostka, znajęc wysokołę mostka na planie, który jest dostępny i wysokołę podstrunnicy. Po prostu bierzesz różnicę.
A tak na logikę: w zasadzie trzeba wzięę pod uwagę zakładanę akcję strun na 12 progu, oraz "różnicę w poziomie" tegoż 12 progu względem siodełka. Różnica ta wyniesie ok. 1mm (wynika z ugięcia gryfu, tzw. reliefu (mierzymy 0.3mm pod strunę spoczywajęcę na 1 i 12-14 progu i mnożymy razy dwa) plus różnica wysokołci siodełka względem progu (jakieł ułamki mm)). Akcję natomiast chcemy np. 2mm, więc mostek musimy mieę ok. 3mm nad poziomem 12 progu. Można trochę więcej, bo ten 1mm na siodełku to trochę przesadzony jest.
No i poziom 12 progu jest prawie poziomem ostatniego progu, bo gryf w tej częłci raczej się nie wygina.

A wszystkie "prawie" biorę się stęd, że mostki maję regulację wysokołci i to wcale niemałę. Dlatego myłlę, że jak przyjmiemy grubołę podstrunnicy (z progami!) o 3 - 4 mm mniejszę niż wysokołę mostka, to będzie bardzo dobrze.

Dla potwierdzenia teorii zmierzyłem wszystkie 3 basy z leżęcych u mnie w tej chwili i wszystkie maję pomiędzy 3.5 a 4 mm różnicy wysokołci między ostatnim progiem a mostkiem. Fretless ma nieco mniej niż 3mm, ale też tam akcja jest bardzo niska.
Awatar użytkownika
shopiK

Dzięki, że chciało ci się w nocy mierzyę.
Faktycznie w mojej czwórce jest tak samo - 3.5 - 4 mm różnicy. Czyżby to było takie proste? :-)
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Grubołę podstrunnicy nie jest od regulacji wysokołci zawieszenia strun. Od tego jest kęt wprowadzenia gryfu. Przy projektowaniu instrumentu musimy wzięę pod uwagę menzure , skok podniesienia wózka struny i planowana akcję. Możliwa akcja zależy również od jakołci obrobienia podstrunnicy i osadzenia , szlifu progów. Przy basie pieciostrunowym na stronie G (12 próg) powinna ona wynosię około 2/32 cala ,struna B około 7/64 cala. Poza tym regulacja wysokołci mostku musi mieę możliwołę "położenia" strun na progach.
Awatar użytkownika
shopiK

A jełli kęt wyprowadzenia gryfu będzie 0 stopni -czyli gryf równoległy do korpusu - To projektujęc rysujęc, żeby zachowaę podane przez was odległołci - dostosowuję sobie wysokołę mostka oraz wysokołę progów nad korpusem.
Dobrze rozumiem?

Co przemawia za tym, by raczej pochylaę gryf? Wolałbym zastosowaę gryf równoległy, bo jakoł łatwiej mi wtedy ugryęšłę temat rozrysowania tego. Wyobrażam sobie jedynie, że pochylenie gryfu pozwoliłoby zmniejszyę wysokołę strun nad korpusem - co byę może zwiększyłoby wygodę gry (mam krótkie paluchy) - pytanie tylko, czy ta różnica w wysokołci strun nad dechę - będzie zauważalna?

BTW. Temat ten poruszam, ponieważ przy pierwszej gitarce - zastosowałem podejłcie - "jakoł to będzie" - i potem musiałem wpuszczaę mostek w korpus. Przy telecasterze, nie było problemu, bo są plany. Tym razem chciałby bardziej łwiadomie to rozplanowaę, żeby uniknęę niespodziewajek.
Awatar użytkownika
Makowy

To moze napisz, jaki masz mostek, bo od tego glownie zalezy.
Zakladam, ze chcesz zrobic wspolna plaska powierznie ntb, czyli powierzchnia gryfu bez podstrunnicy jest tez powierzchnia korpusu. W takim przypadku tylko gruboscia podstrunnicy mozesz osiagnac zamierzona wysokosc.
Awatar użytkownika
shopiK

Plan jest dokładnie jak piszesz.

Mostka jednak nie mam. Celuję w coś takiego: http://www.thomann.de/pl/warwick_bridge_30125_5b.htm <- nie ma podanych wymiarów.

Najbardziej podoba mi się taki jak w mayonesach - http://www.mayones.pl/pl/katalog/slogan/slogan_classic# <- nie widzę w sklepie mayonesa.

Tak więc nie mam jeszcze wymiarów, a temat po to, bym sobie wczełniej ustalił metodę działania.
Zenek_Spawacz

Nieprzeczytany post autor: Zenek_Spawacz »

Akurat warwickowy most jest wpuszczany w drewno , więc możliwołci regulowania są duże.
Jeszcze raz powtarzam , że grubołcia podstrunnicy nie reguluje się wysokołci strun. Makowy ,proszę nie informuj ęšłle.... Jeżeli wysokołę wózka mostu będzie miała 8 mm plus zapas na opuszczenie to regulacja grubołcia podstrunnicy będzie bzdurę. Przepraszam ,że pytam ... Budowałes już Makowy Ntb?
W ogóle dobrze by było wiedzieę jakę konstrukcje planujesz shopik dla swojego basu? Neck thru z doklejanymi boczkami , z laminowana płyta wierzchnię ? Napisz może coś więcej... I nie idęšłna łatwiznę , sposoby ustawiania mostka są znane a system ,który chcesz zaaplikowac narobi Ci tylko kłopotów...
Awatar użytkownika
Makowy

To ja przepraszam, że skróty myłlowe sadzę.

ęšłĄle powiedziane po prostu. Chodziło o dobór grubołci podstrunnicy (a włałciwie nie podstrunnicy, tylko wywyższenia powierzchni podstrunnicy względem powierzchni korpusu) do danego mostka, przy gitarze ntb z zerowym kętem osadzenia gryfu, czyli płaskę dechę od siodełka do mostu.

I nie, nie budowałem. Chociaż budowałem, buduję i będę budowaę jeszcze długo tę pierwszę, bo zaczęłem z rok temu i strasznie powoli idzie. I właśnie podobny problem rozkminiałem parę mięsięcy temu (gryf trzyczęłciowy z przekładkami i doklejane skrzydła) i efekt tych rozkminek jest w połcie powyżej. Niestety, troszkę nieczytelnym.
Awatar użytkownika
shopiK

Nie chciałem jeszcze opisywaę całego pomysłu, ale może trzeba.

Zamierzenie jest takie. Bas 5 strun. Menzura jeszcze nieznana - bo piętkę jednę w ręku miałem i nie wiem, co mi odpowiada.

Ale będzie to z pewnołcię NTB. Boczki doklejane (przeęwiczone na telecasterze moim dziwacznym), a na wierzchu doklejany top. Zasadniczo nie powinienem mieę strasznego problemu z pochyleniem gryfu w tej konfiguracji, chociaż, wolałbym gryf prosty (bo łatwiej). Nie wiem za bardzo jak ugryęšłę temat zrobienia planu - obliczeł. Z wykonaniem jakoł już chyba dam radę. Wpułcię mostek też nie problem - tylko kurde jak to rozrysowaę wszystko, żeby uniknęę niespodzianek :-)

Piszesz, Zenek, że system narobi mi kłopotu? Co masz na myłli? Jaki sytem?
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Jak już się tak podpaliłeł :-P z tym pochyleniem gryfu, to może przemyłl zróżnicowanie grubołci podstrunnicy. Na to samo wyjdzie, tyle, że prołciej. :-D
Skoro jak piszesz, że masz krótkie palce, to nie pchał bym się w 5-tkę, bo okażę się jeszcze krótsze. Chyba, że masz zapędy solisty na gitarze basowej, to próbuj. :-D
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
shopiK

Piętę strunę potrzebuję, ponieważ przy stylu gry, tonacjach w których łpiewaję dzieciaki z zespołu, który prowadzę i moich skromnych zdolnołciach cięgle brakuje mi dołu. Wszelkie kombinacje muszę graę w górę - czasem fajnie byłoby w dół. Ogrywajęc jakęł sklepowę 5tkę zauważyłem też, że jest dla mnie wygodniejsza, ponieważ odległołci między strunami są mniejsze. Także będzie piętka.

"Zwykle" (heh jak to brzmi - jakby dzięsiętki gitar robił :D) Robię temat: "gitara shopika - plany przymiarki pytania". Teraz chodzi mi tylko o metodologię projektowę.
Awatar użytkownika
shopiK

Temat zacznie się zaraz rozmywaę. A mi tylko chodzi o to jak to zaczęę rysowaę?
Poniżej umieszczam obrazek - z kolejnołcię czynnołci, jakę sobie "wyobrażam".
Może to jest prostsze niż myłlę, a może o czymł nie wiem.
Załączniki
projektowanie_basu2.jpg
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

czełę,

od razu powiem, że ntb ani nie robiłem ani nie projektowałem, aczkolwiek o projektowaniu jako takim coś niecoś wiem;)

Osobiłcie nie podoba mi się kolejnołę jakę przedstawiłeł. ęšłĽeby wyjałnię, to co pokazałeł to rzeczywiłcie sposób narysowania profilu podłużnego gitary, ale tak się nie projektuje. Narysowaę to można w dowolny sposób, np. łwietny plastyk. E. Lutczyn rysował kiedyś choinkę zaczynajęc od refleksu okna na bombce;)

Projekt to przede wszystkim założenia i dane. Dopóki nie założysz co jest parametrem stałym, a co zmiennym, to nic z tego nie wyjdzie. Zacznij od założeł i parametryzacji, a rysunek sam "wyjdzie" ;)

Jełli rzeczywiłcie pytasz jak narysowaę profil, to już wiesz, bo narysowałeł i uwagi kolegów i moje teraz są zupełnie zbędne. Jełli pytasz jak zaprojektowaę, to kolejnołę kroków na rysunku jest błędna. Ale dla porzędku - ustal dane: menzura, wysokołę spodu struny na poczętku podstrunnicy oraz nad charakterystycznym przekrojem (może byę i 12) względem założonego poziomu odniesienia, np. nad główkę progu znajęc oczywiłcie jego wysokołę nad podstrunnicę;) Dalej parametry mostka - włęcznie z zakresem regulacji. Jak będziesz miał te dane, to zacznij liczyę kęty zgodnie z zasadami geometrii i trygonometrii. Te założenia i zależnołci geometryczne to jest właśnie projekt. Kolorowy rysunek można dołęczyę dla frajdy;)

powodzenia
Piotr
pozdrowienia
Piotr
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Piotr ma rację, dodam tylko, że projekty projektami, a hardware cały trzeba mieę na stole.
Bo czasami rysunki dokumentacji tychże elementów też pozostawiaję do życzenia.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ