czełę,
od razu powiem, że ntb ani nie robiłem ani nie projektowałem, aczkolwiek o projektowaniu jako takim coś niecoś wiem;)
Osobiłcie nie podoba mi się kolejnołę jakę przedstawiłeł. ęšłĽeby wyjałnię, to co pokazałeł to rzeczywiłcie sposób narysowania profilu podłużnego gitary, ale tak się nie projektuje. Narysowaę to można w dowolny sposób, np. łwietny plastyk. E. Lutczyn rysował kiedyś choinkę zaczynajęc od refleksu okna na bombce;)
Projekt to przede wszystkim założenia i dane. Dopóki nie założysz co jest parametrem stałym, a co zmiennym, to nic z tego nie wyjdzie. Zacznij od założeł i parametryzacji, a rysunek sam "wyjdzie"
Jełli rzeczywiłcie pytasz jak narysowaę profil, to już wiesz, bo narysowałeł i uwagi kolegów i moje teraz są zupełnie zbędne. Jełli pytasz jak zaprojektowaę, to kolejnołę kroków na rysunku jest błędna. Ale dla porzędku - ustal dane: menzura, wysokołę spodu struny na poczętku podstrunnicy oraz nad charakterystycznym przekrojem (może byę i 12) względem założonego poziomu odniesienia, np. nad główkę progu znajęc oczywiłcie jego wysokołę nad podstrunnicę;) Dalej parametry mostka - włęcznie z zakresem regulacji. Jak będziesz miał te dane, to zacznij liczyę kęty zgodnie z zasadami geometrii i trygonometrii. Te założenia i zależnołci geometryczne to jest właśnie projekt. Kolorowy rysunek można dołęczyę dla frajdy;)
powodzenia
Piotr