Piłki tałmowe
Moderator: poco
Ta piła ma nominalnie max grubołę cięcia 170mm ......... 17 x 2 = 34 czyli na upartego można cięę po szerokołci połówki pod korpus?!? Próbowałeł już może?molu pisze:Wrażenia.. pozytywne.
Testów wydajnołciowych nie robiłem. Najgrubsze co cięłem to klon o wysokołci 12 cm. Bez problemu, tylko nie ma co napieraę na maxa na materiał.
No to i ja się pochwalę bo w kołcu mam porzędne narzędzie.
Nabyłem droga kupna po cenie złomu takie oto ustrojstwo.
Wysokołę cięcia max około 18-20 cm. Sprawdzę jak dobrze poustawiam.
Silnik zapnę na razie 750 w bo taki mam, a docelowo chyba 1,5 kw. ęšłĽeby te 18 cm wykorzystaę właśnie do dzielenia materiału na szerokołę topu.
Postaram się po małych przeróbkach doprowadzię do cięcia 23 cm, żeby sobie łwierka na top rozcinaę
Pozdrawiam

Nabyłem droga kupna po cenie złomu takie oto ustrojstwo.

Wysokołę cięcia max około 18-20 cm. Sprawdzę jak dobrze poustawiam.
Silnik zapnę na razie 750 w bo taki mam, a docelowo chyba 1,5 kw. ęšłĽeby te 18 cm wykorzystaę właśnie do dzielenia materiału na szerokołę topu.
Postaram się po małych przeróbkach doprowadzię do cięcia 23 cm, żeby sobie łwierka na top rozcinaę

Pozdrawiam
dokładnie. ja mam piłe INCA za 50 zł bo ktoł sie nie znał(ludzie na targu sie pozbywaję rzeczy). po za tym ostatnio znalazłem stelaż z wałkiem strugarki na 3 noże w komórce u dziadka. więc warto po sąsiadach albo po rodzinie popytaę bo czasem człowiek myłli na co wydaę pieniędze a na strychu ma kupe narzędzi.
Pozdrawiam.
DR4MA.
DR4MA.
Nie namawiam nikogo do robienia z drewna ale da się i działa.
Link >
Potrzebny wałek silnik i chęci.
Pozdrawiam
Sorki za off... w temacie piłek
Link >
Potrzebny wałek silnik i chęci.
Pozdrawiam
Sorki za off... w temacie piłek
Kolejna tałma mi trzasnęła. Nie pisałbym ale to trochę chyba dziwne. Nowę tałmę założyłem przed łwiętami. coś tam ucięłem, ale nie dużo. Do wczoraj sobie piła stała , oczywiłcie zluzowana. nacięgnęłem i już po uruchomieniu mi się wydawało,że dęšłwięk jakił nie taki jest. Zdężyłem ucięę 10cm i trrach. Ok. Fajnie, robotę muszę odłożyę bo zapasowej nie ma. łcięgam tałmę i co widzę? Ano to co na zdjęciach. Na całej długołci mikropęknięcia bardziej lub mniej zarysowane. Dodatkowo stało się z nię coś takiego,że mogłem ję połamaę na kawałki bez użycia siły jak zapałkę.
Wiem wiem.. mam 3 kółka w pile itd, ale da się z tym żyę i normalnie pracowaę. Raz z braku laku kupiłem tałmę Dedra w casto i ta mi najdłużej trzymała. Pewnie trzymałaby jeszcze dłużej, gdybym nie ruszył materiałem. Najkrócej mi trzymaję tałmy z ostrzalnia.pl i ta ostatnia też taka była. Nie wiem czy oni czasem nie przegrzewaję ich czy coś... chyba poszukam jakieł alternatywy bo majętek stracę zanim coś utnę
A poniżej kruszęca się tałma (ale heca
)
Wiem wiem.. mam 3 kółka w pile itd, ale da się z tym żyę i normalnie pracowaę. Raz z braku laku kupiłem tałmę Dedra w casto i ta mi najdłużej trzymała. Pewnie trzymałaby jeszcze dłużej, gdybym nie ruszył materiałem. Najkrócej mi trzymaję tałmy z ostrzalnia.pl i ta ostatnia też taka była. Nie wiem czy oni czasem nie przegrzewaję ich czy coś... chyba poszukam jakieł alternatywy bo majętek stracę zanim coś utnę

A poniżej kruszęca się tałma (ale heca