Les Paul Goldtop 1952

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

kibic pisze:Powiedz mi Piniu jakiego to lakieru Nitro używasz, że tak go sobie chwalisz?
Capon z Castoramy póki co. Na razie nim się bawię :) Położyłem dwie warstwy normalnie i kilka warstw rozciełczonych rozpuszczalnikiem i jest gładko praktycznie bez szlifowania. Wiem, capon tylko dla pierwszych warstw a potem normalne nitro ale próbuje sobie. Kiedyś był tylko Capon i sie tym wszystko malowało. Sam nie wiem czy ten capon taki fajny, czy moze pędzel czy to,ze przetarłem testowe kawałki acetonem technicznym w celu odtłuszczenia a nie benzynę ekstrakcyjnę. Benzyna wydała mi się za tłusta na takie rzeczy. Ktos tam gDzieł pisał,ze też był mile zaskoczony działaniem acetonu.
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

Ja pisałem, że po przetarciu nitro acetonem zniknęło mi zbielenie. ( i po miesięcu stwierdzam, że nie wróciło).

Co do caponu i nitro to używam serii Vidaronu. Oraz rozpuszczalnika Dragon. Szczególnie na castoramowe rozciełczalniki nitro trzeba uważaę.
Stiopa

Nieprzeczytany post autor: Stiopa »

Dragona bym raczej omijał, bo złe doświadczenia mam z tę firmę. łnieżka robi swój rozciełczalnik nitro.
kibic

Nieprzeczytany post autor: kibic »

Piniu pisze:Capon z Castoramy póki co.
Piniu co to za niedomówienia? Konkretnie jaka nazwa? Jak jest coś dobrego to proszę dzielię się tym z innymi. Po to chyba jest to forum.....

Wczoraj kupiłem nitro jak na zdjęciu poniżej choę w sumie jeszcze nie zdecydowałem czym będę malował ;-)

No i wyfrezowałem do kołca kieszenie na pickupy.
Załączniki
lp52_191.jpg
lp52_189.jpg
Przymiarka stunociągu
Przymiarka stunociągu
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

kibic pisze:Piniu co to za niedomówienia? Konkretnie jaka nazwa? Jak jest coś dobrego to proszę dzielię się tym z innymi. Po to chyba jest to forum.....
No to jest właśnie ten Capon co pokazałeł :)
kibic

Przyszedł czas na zrobienie strunocięgu. Jak pisałem wczełniej mam tylko mostek (oryginał) oraz zaczep i nakrętki ozdobne z chiłskiego strunocięgu. Trzeba dorobię ramię strunocięgu, nakrętki oraz podpórki.

W tym celu zakupiłem pręt 4mm ze stali nierdzewnej na ramię strunocięgu. (na koniec wystarczy ramię wypolerowaę i będzie się łwiecię jakby było chromowane - taki podstęp ;-) )

Najpier trzeba było pręt przycięę na odpowiednię długołę a kołcówki nagwintowaę. Potem powyginaę-wyprofilowaę. Dwie łrubki mocujęce mostek w strunocięgu pochodzę z chiłskiego strunocięgu. Musiałem je rozwiercię i nagwintowaę na M4 (były M3).

Po zmontowaniu czas na przymiarki.
Załączniki
Gwintowanie końcówek
Gwintowanie końcówek
Ramię wstępnie wygięte
Ramię wstępnie wygięte
lp52_196.jpg
Profilowanie
Profilowanie
Otwory na klucze zrobione
Otwory na klucze zrobione
Otwory na potencjometry wywiercone
Otwory na potencjometry wywiercone
lp52_201.jpg
Pasuje. Założyłem dwie struny i je nastroiłem tak by ustawić odpowiednio położenie mostka (by struny stroiły na 12 progu)
Pasuje. Założyłem dwie struny i je nastroiłem tak by ustawić odpowiednio położenie mostka (by struny stroiły na 12 progu)
Teraz pozostaje wywiercić otwory i osadzić podpórki mostka
Teraz pozostaje wywiercić otwory i osadzić podpórki mostka
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

Mała uwaga - w tym modelu łruby mostka osadzane są bezpołrednio w korpus, bez tulejek.
kibic

Esperal pisze:Mała uwaga - w tym modelu łruby mostka osadzane są bezpołrednio w korpus, bez tulejek.
Jest jeszcze inaczej ;-) (zgłębiałem ten temat)

W LP z trapezowym strunocięgiem podpórki mostka w ogóle nie wchodzę w korpus tylko sobie na nim leżę. (jak na zdjęciach) Niestety obecnie podobne podpórki nie są dostępne. Można kupię oryginały ale kosztuję ponad 500zł więc sobie odpułciłem.

http://cgi.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?Vie ... 1410541926

Inna sprawa, że doszedłem do wniosku, że jełli mostek zyska solidne podparcie na podpórkach wkręcanych w korpus byę może zwiększy się stabilnołę strunocięgu. Po to m.in. dokładnie ustawiłem położenie mostka strojęc struny bo w moim rozwięzaniu nie będzie już możliwa regulacja jego położenia. W originalnym modelu było to teoretycznie możliwe choę jak pokazała praktyka użytkownicy PRZYKLEJALI ! podpórki do korpusu bo boczne drgania (ruchy) mostka były nie do zniesienia.
Załączniki
trapeaze PHOTOS 031.jpg
02.JPG
03.JPG
04.JPG
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Jaki dałeł pręt i nakrętkę? 4.25mm czy bez kombinowania 5 mm?

T.
kibic

molu pisze:Jaki dałeł pręt i nakrętkę? 4.25mm czy bez kombinowania 5 mm?

T.
Bez kombinowania :-)
Awatar użytkownika
Esperal

Nieprzeczytany post autor: Esperal »

Tylko przylegały do korpusu? Jak na tym graę? ;-) Ale ja i tak bym wpułcił same łruby w korpus... Fajnie Ci to idzie. Przyględam się z niecierpliwołcię finału ;-)
kibic

Esperal pisze:Tylko przylegały do korpusu? Jak na tym graę? ;-)
Oto chodzi, że podobno nie da się na tym graę ;-) Gibson szybko jednak zareagował i już w 1953 montował e Les Paulach inny strunocięg. No a już w 1955 klasyczny tune-o-matic.
Załączniki
53_lespaul_9.jpg
kibic

Niewiele ale do przodu....
Załączniki
Otwór na gniazdo
Otwór na gniazdo
Otwór pod przełącznik
Otwór pod przełącznik
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Niewiele jak niewiele:) Robisz tę gitarę jak szalony:) [/list]
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
KrzysiekGl

Nieprzeczytany post autor: KrzysiekGl »

Kibic, podkładałeł coś w komorze elektroniki przy wierceniu na gniazdo? Chodzi o to żeby wiertło nie wyrwało materiału.
ODPOWIEDZ