Elektroakustyk

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Makowy ujęł to jak powinno byę i przy tym zostałmy :lol:
Ważne żeby gitara grała, spełniła oczekiwania brzmieniowe i jakołciowe.
Czekamy na postępy prac.
Pozdrawiam
donkirk24

Nieprzeczytany post autor: donkirk24 »

Zaczęłem robię binding, w wolnym czasie dokołczę doklejanie :)

Z góry przepraszam za jakołę zdjęę.
Załączniki
Zdjęcie0246.jpg
donkirk24

Re: Elektroakustyk

Witam:) Prace nad gitarkę znowu ruszyły do przodu, niby wakacje a jednak sporo roboty mnie dopadło... :-/ Z góry przepraszam za dodanie fotek bez kolejnołci postępu prac... Wydaje mi się, że o podobnej konstrukcji była mowa w jednym z basów Zenka. Pozdrawiam i przepraszam za jakołę zdjęę...
Załączniki
P300814_15.39.jpg
P300814_15.40.jpg
Tu wstępnie wycięty
Tu wstępnie wycięty
klon... szkoda że nie ma lustrzanego odbicia
klon... szkoda że nie ma lustrzanego odbicia
"Obwódka" o której pisałem w poprzednich postach :)
"Obwódka" o której pisałem w poprzednich postach :)
a tu przymiarka z obudową przetwornika
a tu przymiarka z obudową przetwornika
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Przerażajęco to pancerne jest.
Jak będzie gruba płyta wierzchnia?? I czy toi aby nie sklejka??
Pozdrawiam
donkirk24

Będzie niestety pancerne ale wykorzystuję "resztkę" materiału bo nie lubię marnowaę i robię ję bardziej jako eksperyment:) Na przedostatnim zdjęciu jest szablon ze sklejki, na innych już klejonka klonowa, top mam zamiar profilowaę i zastanawiam się nad takę operację z 2 stron topu, ale jeszcze sporo pracy mnie czeka. Pozdrawiam :)
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Nie profiluj topu, chyba, że taka koncepcje już obrałeł.
Rickenbacker też ma takie grube topy, ale frezuje od strony pleców i dokleja tylko spód.
Otwory rezonansowe też będę?
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
donkirk24

Myłlałem nad otworami ale z boku body, nie chciałem psuę wyględu w razie czegoś :) wyględem chciałbym żeby przypominał mayonesy, nad profilowaniem jeszcze się zastanawiam ale w grę też wchodzi wybranie materiału ze łrodka gitarki tzn. przednij i tylnej nakładki. I tu proszę o poradę lub nakierowanie na jeszcze lepszy pomysł niż którył z moich.
Pozdrawiam :)
donkirk24

Czełę wszystkim :)
Dodaje jakieł zdjęcia z postępu prac, gryf jest na razie zabejcowany i czeka na lakier, nareszcie odebrałem jesionowę klejonkę na tył korpusu. Robota jakoł idzie ale mętlik w życiu personalnym nie pozwala na szybsze osięgnięcie oczekiwanych efektów. Rozpoczęłem także budowę kolejnej gitary bo szkoda żeby materiał poszedł na coś innego. Prosiłbym was o podpowiedz czy tę jesionowę obwódkę trochę jednak odchudzię czy zostawię. Więże sie z tym wybór mostka czy zwykły hard tail czy może drewniany jak do akustyków-co za tym idzie dobór strun. Stwierdziliłcie, że trochę pancernie to wyględa. Sę obawy z mojej strony czy gitara będzie odpowiednio rezonowaę...
Top klonowy i tył jesionowy odchudziłem do 8mm i są już prawie gotowe.

Pytanie: Dawaę jakił fikułny otwór rezonansowy?
Załączniki
DSC_0095.JPG
Struga się nowy gryf w tym samym kształcie
Struga się nowy gryf w tym samym kształcie
Decha do nowego wiosła
Decha do nowego wiosła
Thekarasek

Nieprzeczytany post autor: Thekarasek »

Jełli chcesz uzyskaę akustyka to obowięzkowo odchudzaj. Narazie to chyba zwykła redukcja masy poprzez drężenie by była.
Pozdrawiam
Człowiek nie stworzył jeszcze nic, czego nie byłby w stanie zepsuę.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Przyjrzałem się Twojej koncepcji kształtu główki i nasunęło mi się kilka uwag z tym zwięzanych.
Wg mnie, kształt główki można dowolnie realizowaę, ale nie można łamaę zasad zwięzanych z przebiegiem strun od siodełka do klucza.
Idealnym jest przebieg bez zmiany lub przy niewielkiej zmianie kęta od siodełka do klucza, co powoduje, że nie występuję-są niewielkie siły , których działanie powoduje jego "rozrywanie".
Przekłada się to na zwiększone opory tarcia strun o siodełko i tym samym kłopoty ze strojeniem, trzymaniem stroju; możliwołcię "odłupania" skrajnych elementów dla e1 i e6, przesuwanie się punktu podparcia strun na zewnętrz.
Te ostatnie nie są tak porażajęce, ale są i maja negatywny wpływ na drgania struny.
Dalej idęc, to kształt zewnętrznej linii główki determinuje położenie otworów na klucze i kolejne tego następstwa.
Jestem zdania, że najlepiej trzymaę się wypracowanych wzorów, gdyż są one efektem sprawdzonych koncepcji, zwłaszcza w takich elementach, jak odległołę pierwszego klucza od siodełka, linia strun,kat pochylenia główki, dodatkowe detale prowadzęce strunę -dociskajęce już na główce.
Trzymajęc się tych zasad mamy szansą na uniknięcie "zonków" w tworzonych gitarach, albowiem nikt na 100% nie powie potem, dlaczego nie jest dobrze skoro jest ęšłle. Sami potwierdziliłmy istnienie tylu zmiennych determinujęcych kołcowe brzmienie, że dobrze jest, gdy postaramy się uniknęę przynajmniej niektórych.
Jak przyjrzysz się swojemu kształtowi główki, to pewnie zgodzisz się z moimi uwagami.
Na razie, wszystko da się skorygowaę. Potem, będzie coraz trudniej.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
zeppelin77

Nieprzeczytany post autor: zeppelin77 »

Nie chciałbym wprowadzaę jakiejł nowej tezy - ale miałem gitarę o podobnej konstrukcji, która sprzęgała niemiłosiernie - po 3 wymianach pickupów - bezskutecznieâ?ł.nic to nie dało. Próbowałem wypełnię boki piankę przez otwory "f" i też niezbyt to pomogło - ostatecznie stwierdziliłmy że przyczynę jest pusta przestrzeł za mostkiem - tak jak w tej konstrukcji.
Planuję zrobię podobnę gitę w stylu strata i boczki zrobię zdecydowanie ciełsze ..natomiast za mostkiem pozostawię blok machoniu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

ostatecznie stwierdziliłmy że przyczynę jest pusta przestrzeł za mostkiem

no właśnie - co było podstawę do stwierdzenia? To ciekawy temat, również czekam na wyjałnienie:)
pozdrowienia
Piotr
zeppelin77

w przeciwiełstwie do tego projektu z przodu mam blok mahoniu pod pickupami, wybrane mam boki i tył, próbujęc uratowaę sytuację wypełniłem boki pianę akustycznę - gęsto napychałem pensetę chirurgicznę przez otwory i nic to nie dało.
MOstek też był zmieniany więc to nie jego wina
Załączniki
10695291_902535976442978_1112048960_n.jpg
FullSizeRender-6-kopia.jpg
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Ok, jasne:) Już myłlałem, że piankę poliuretanowę wpsiuknęłeł;)
Powiedz, żeby już było jasne - czy udało wam się wyeliminowaę sprzęganie?
pozdrowienia
Piotr
zeppelin77

niestety nieâ?ł. i dlatego powstał " Biały koł" Jazzmaster do którego przełożyłem tv jochnesy
ODPOWIEDZ