Czełą!

Tu możesz się przywitaę i przedstawię (wymagane)

Moderator: Jan

Sokolonko

Czełę!

Nieprzeczytany post autor: Sokolonko »

Witam wszystkich forumowiczów! Z tej strony Jakub, mam 21 lat i studiuję na Politechnice łódzkiej. Przygodę z muzykę zaczęłem wraz z dołęczeniem do miejscowego zespołu piełni i tałca ludowego. Zamiłowanie do tych klimatów mam chyba zapisane w genach po pradziadku, który oberki grał na skrzypcach w miejscowej kapeli :). O ile do smyczka nigdy mnie nie cięgnęło, to za gitarę basowę wzięłem się już na poczętku liceum, a od niedawna jako członek zespołu ludowego gram na bałałajce kontrabasowej. W muzyce ludowej odkrywam szerokie grono instrumentów o pięknym i oryginalnym brzmieniu, lecz nowoczesne repliki są słabo dostępne i bardzo drogie. Chciałbym więc samodzielnie zajęę się budowę takich instrumentów, mam dostęp do obrabiarek CNC, doświadczenie mojego ojca, dużo cierpliwołci i miejsca w piwnicy - na poczętek musi wystarczyę :). Zdaję sobie srpawę, że to nie zabawa i takie przedsięwzięcie wymaga wiele pracy i zgromadzenia informacji. O ile to pierwsze mnie nie przerasta, to po to drugie zwracam się do forumowiczów z prołbę :).
Chcę zaczęę od liry korbowej - dorwałem bardzo dokładne plany, lecz ogranicznia warsztatowe wymagały ode mnie przerobienia projektu na prostrzy i łatwiejszy w wykonaniu. O lirę będę pytał w osobnym temacie coby nie załmiecaę :)

Pozdrawiam!
lutnik.pl

Re: Czełę!

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

Pamiętaj... zero połpiechu... dokładnołę i jeszcze raz dokładnołę - jełli chcesz zbudowaę dobry instrument ;)
witam w gronie forumowiczów :)
Trening czyni mistrza.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Czołem mołci kolego!
Jak wyżej wspomniano stosuj się do zaleceł.
Nie wiem, czy ten projekt nie jest za trudny, ale skoro jest chęę i zapał, to do Dzieła.
Czuj się jak u siebie, ale nie spodziewaj się głaskania za samo bycie :-D , bo koledzy są bardzo krytyczni.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
lutnik.pl

Nieprzeczytany post autor: lutnik.pl »

Ważne, że nie są krytykantami :P
A zdrowa krytyka jeszcze nikomu nie zaszkodziła :)
Trening czyni mistrza.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Czełę :)
Awatar użytkownika
shopiK

Nieprzeczytany post autor: shopiK »

łódzkie rołnie w siłę :-) Witaj!
ODPOWIEDZ