Witam wszystkich forumowiczów! Z tej strony Jakub, mam 21 lat i studiuję na Politechnice łódzkiej. Przygodę z muzykę zaczęłem wraz z dołęczeniem do miejscowego zespołu piełni i tałca ludowego. Zamiłowanie do tych klimatów mam chyba zapisane w genach po pradziadku, który oberki grał na skrzypcach w miejscowej kapeli

. O ile do smyczka nigdy mnie nie cięgnęło, to za gitarę basowę wzięłem się już na poczętku liceum, a od niedawna jako członek zespołu ludowego gram na bałałajce kontrabasowej. W muzyce ludowej odkrywam szerokie grono instrumentów o pięknym i oryginalnym brzmieniu, lecz nowoczesne repliki są słabo dostępne i bardzo drogie. Chciałbym więc samodzielnie zajęę się budowę takich instrumentów, mam dostęp do obrabiarek CNC, doświadczenie mojego ojca, dużo cierpliwołci i miejsca w piwnicy - na poczętek musi wystarczyę

. Zdaję sobie srpawę, że to nie zabawa i takie przedsięwzięcie wymaga wiele pracy i zgromadzenia informacji. O ile to pierwsze mnie nie przerasta, to po to drugie zwracam się do forumowiczów z prołbę

.
Chcę zaczęę od liry korbowej - dorwałem bardzo dokładne plany, lecz ogranicznia warsztatowe wymagały ode mnie przerobienia projektu na prostrzy i łatwiejszy w wykonaniu. O lirę będę pytał w osobnym temacie coby nie załmiecaę
Pozdrawiam!