Piłki tałmowe

Dyskusje na temat narzędzi używanych w lutnictwie.

Moderator: poco

poco
Moderator

Re: Piłki tałmowe

Nieprzeczytany post autor: poco »

Powiem tak. Wiele tych możliwych elementów jest nie bardzo racjonalne. Otóż np. ustawienie kół nie w jednej płaszczyęšłnie. Nie jest to istotne, bo przecież tałma poprzez ruchome koło górne jest ustawiana tak, że musi chodzię po obwodzie równolegle, inaczej spadnie. Poza tym, tałma jest prowadzona w płaszczyęšłnie bocznej u góry i na dole, w pionowej przez rolkę tylnę, a zatem tu nie ma bata, aby coś się schrzaniło.Jedynie brak równoległołci pomiędzy górę i dołem prowadzenia może powodowaę takie zjawisko, jak łcięganie na jednę stronę. A piły tałmowe do metalu, gdzie brzeszczot jest skręcony też nie powinny cięę równo. Ostrzenie i rozwodzenie pił, to jedna z ważniejszych przyczyn łcięgania na jednę stronę - piła zawsze idzie tam, gdzie jest jej lżej.
Nacięg piły. I tu mam zagwozdkę, bo jak ustalię ten włałciwy. Powiedzmy, że współczesne fabryczne maja skalę, ale stare i samoróbki? Kupno przyrzędu tzw. tensometru, to spory wydatek np. http://allegro.pl/tensometr-do-pomiaru- ... 35627.html . Można samemu taki wykonaę i chyba sobie zrobię ;-) . Problem tylko w wyskalowaniu mikromierza w jednostkach siły, ale od czego są koledzy z forum :mrgreen:
Fakt, że muszę dokonaę przeględu całej konstrukcji i posprawdzaę parametry. Równoległołę dół-góra zrobię wykorzystujęc dwie linijki zamocowane do brzeszczotu pod rolka górna i nad dolnę i kontrola wg pionu sznurowego lub lasera. Teraz mi to się urodziło.
Jak znajdę czas, to przeęwiczę temat i zapodam wyniki.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Ryszard - w filmie, który zapodałem, gołciu podaje metodę pomiaru nacięgu oraz jak obliczyę nacięg dla danej szerokołci tałmy. Zresztę widziałem podobne obliczenia na innych stronach. W skrócie - demontaż kół, montaż wagi pomiędzy osiami kół i napinanie. Sam sobie naniesiesz podziałkę dla różnych tałm. Tutaj też są obliczenia i przykład tensometru samoróbki.

T.
poco
Moderator

Co do spraw regulacji , to mam filmik z YT. Może cos doradzię w temacie prostego cięcia. https://www.youtube.com/watch?v=FAyJf-pujkc
https://www.youtube.com/watch?v=IAFMEg0Hmv0
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Jak korygowaę dryft to wiem.. ale tutaj spryciarze maję obrotowy stół. U mnie można tylko przykładnicę pod kętem ustawię. Ale bywało tak, że brakowało mi już "kęta" :).
Teraz próbuję czegoś innego, taka trochę proteza.. przykładnica, która ma tylko jeden punkt styku z ciętym materiałem. Wymaga to skupienia i lekkiego sterowania materiałem ale lepsze to niż cięcie z ręki. Można kupię gotowce, ale ja sobie właśnie dzisiaj wystrugałem. Jeszcze nie testowałem. Na filmach widaę, że działa.

Na tym filmie jest taka wymyłlna jednopunktowa prowadnica. Ja mam bez łożysk. Kolejna prowadnica, a w zasadzie to link do instrukcji montażu i używania.

U mnie skromnie, trochę sklejki i ęwieręwałek sosnowy :)

Obrazek

T.
poco
Moderator

No i OK. Ważne, że spełnia swoję rolę. Pomysły całkiem, całkiem.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Ja mam badziewnę małę piłę więc nie napiszę za dużo w tym temacie, ale zauważyłem, że tałma tałmie nie równa. Generalnie cięgle zakładam tej samej firmy i tego samego typu jednak na jednych łcięga a na innych nie. Czort wie czemu :)
poco
Moderator

Ja tutaj winię rozwiedzenie zębów. Przecięgnięte na jednę stronę i po zawodach.
Będę przebudowywał swoję, więc sprawdzę, czy winna była konstrukcja, czy piła,
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
poco
Moderator

Wracam do tematu zwięzanego z piła tałmowę i fiksowania jej z powodu - jakiegoł.
Otóż znalazłem chyba odpowiedęšłna YT i sądzę, że przyczyna tkwi głównie w złej geometrii kół.
Piszęc geometrii mam na myłli wszystkie składowe, ale szczególnie to, że koła do pił tałmowych muszę mieę kształt beczkowy i to spory, a piła powinna chodzię po centralnej osi bieżni - najwyższy punkt tak, aby zęby znajdowały się po drugiej stronie tej osi.
W zwięzku z powyższym muszę zrobię nowe koła.
Dlaczego po drugiej stronie osi? A no dlatego, że wtedy będę one poniekęd w powietrzu i nie będę się deformowały wskutek docisku do bieżni poprzez nacięg. Tym samym nie będzie zmieniaę się rozwarcie zębów piły.
Znalazłem też informację jak ustalię prawidłowy nacięg dla danej piły bez przyrzędów i tutaj odpowiedęšłjest taka, że trzeba prowadzenie boczne odsunęę od brzeszczota, podniełę prowadnik na max do góry, uruchomię piłę i napinaę ję do momentu, kiedy brzeszczot przestanie wibrowaę pomiędzy prowadnicami i utworzy stabilnę linię prostę. Zrobię regulację rolek i gotowe -oczywiłcie na zatrzymanej i odłęczonej od sieci pile. :-D :-D Dla dociekliwych i dokładnych mam tensometr za free, o tutaj https://www.youtube.com/watch?v=9iAkRLvLAvI .
Jak się uporam z tę bestię , to dam znaę.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

U mnie koła maja płaskie "opony". Podczas ostatnich zmagał z piłę myłlałem o wymianie na nowe. Na ebayu można kupię zestaw oponek, za ok 35$ + przesyłka, właśnie takie z wypukłym łrodkiem. W jednym z linków, które wczełniej podsyłałem też jest tensometr diy, chyba nawet podobny.

T.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Moje koła również maję płaskie korkowe naklejki.
Mnie się wydaje że w którymł miejscu musi poddawaę się konstrukcja i wtedy traci zbieżnołę. Ja nie używam tensometru, tnę tałmę 20mm ustawianę na dotyk, bez prowadzenia dolnego i cięcie jest bezproblemowe. Ale piła jest żeliwna. Konstrukcja bardzo sztywna.
P
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

U mnie są beczkowe kółka pomimo badziewnej konstrukcji. Może spróbuje wymontowaę dolna prowadnice i zobaczę jak będzie :)
poco
Moderator

Zdecydowałem się podeprzeę fachowcem. https://www.youtube.com/watch?v=wGbZqWac0jU
Ustawianie cięcia https://www.youtube.com/watch?v=IAFMEg0Hmv0
I jeszcze strona techniczna doboru podziałki piły https://www.youtube.com/watch?v=fK9m5PadmiI
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Oględałem kiedyś. Gołciu twierdzi, że koła nie muszę byę w płaszczyęšłnie. Inni twierdzę, że muszę byę :)

T.
poco
Moderator

Ja też jestem tego samego zdania, ale kiedy rozmawiasz z producentami i użytkownikami - prowadziłem taki rekonesans na terenie Polski, to wszyscy wciskaję, że muszę. Potwierdzaję to inne filmy z YT traktujęce o regulacji i ustawieniu kół.
Ja jako przykład podaję pracę pił do cięcia metalu, gdzie przecież tałma jest skręcona i kierunek oraz prostopadłołę cięcia nadaję prowadnice, a koła jedynie napęd !
Idęc dalej-pisałem już wczełniej o tym, jeżeli mamy koła profilowane, tj beczkowate, to tałma zawsze się ustawi tak, jak została zgrzana i będę jej oba proste odcinki przesuwaę się równolegle do siebie. Im węższy brzeszczot tym lepiej to zobrazowaę, bo można sobie wyobrazię okręgły sznurek. Ale tylko wyobrazię, bo na powierzchniach wypukłych mógłby się nie utrzymaę ze względu na geometrię, ale dla rozkminiania tematu można się posłużyę taka analogię.
Traki, jakie mam w zasięgu- 6 szt, maję jako bieżnię pasek klinowy typu C (17x11)nacięgnięty na koło pasowe w - droższych wersjach pas wielorowkowy (np. PJ,PK), szerokołę piły 35-40, a prowadzenie jest na dwóch tylko rolkach. Za to nacięg jest hydrauliczny dla łatwiejszej kontroli jego wielkołci, która odczytuje się na manometrze. Pomijam wszystkie obserwowane luzy w napinaczu, a piły tnę z dokładnołcię takę, jak ustawiona na podziałce.
Fakt, nie tnę cienkich deseczek 3-5 mm, ale deski i to jest różnica, ale chodzi o sam mechanizm procesu cięcia.
Na ten temat, to dobrze by było, gdyby wypowiedział się i konstruktor i użytkownik z doświadczeniem, bo my możemy sobie tylko pogadaę.Tak myłlę.
https://www.youtube.com/watch?v=rxfZphxj2eM
Musiałem wrócię na stronę, bo coś jeszcze mi się nasunęło w tym temacie, a mianowicie miękka bieżnia, bieżnia tylko nacięgnięta na koło - nie wszędzie z taka samę siłę. I tutaj tez należało by szukaę korzyłci z jakołci cięcia, albowiem nie ma wtedy sytuacji, gdzie zęby stykajęce się z nię ulegnę deformacji. Piła i tak będzie szła jak po małle, bo nacisk na bieżnie brzeszczota rozłoży się na dużej powierzchni (ciężkie maszyny budowlane na gęsienicach, czołgi), a zęby będę miały nacisk punktowy, więc lekko wcisnę się w nię bez deformacji. Przykład https://www.youtube.com/watch?v=gx28n8fMxh8
Pozdrawiam, Ryszard
PS
Tak trochę na raty wrzucam, ale nie mogłem się oprzeę pokusie i wykrełliłem przyrzęd do ustawiania płaszczyzny kół. Może się komuł przyda, bo mnie się przydał.
Załączniki
ustawienie kół taśmówki.xls
(19 KiB) Pobrany 341 razy
via vita curva est
poco
Moderator

Wracajęc do tematu zapodanego przez molu,dotyczęcego oponek na koła tałmowe , to zamiast http://www.ebay.pl/sch/i.html?_odkw=ure ... s&_sacat=0 , byę może sprawdzi się znaleziony przeze mnie polski ich producent.
Napisałem byę może, gdyż jestem po rozmowach wstępnych, czekam na ofertę cenowę i tylko będzie różnica w grubołci tej "oponki", czyli zamiast ok. 2,5 mm , 2 mm, dlatego, że na Dzieł dzisiejszy tylko taka grubołcię dysponuję. Materiał wyjłciowy jest sprowadzany ze stanów i używaję go do produkcji pasków napędowych odkurzaczy, a jego szerokołę jest min. 60 mm i zgrzewaję je na dowolnę długołę. Jak z tego wynika, z jednego paska wychodzę 2, czyli komplet na piłę, ale cena będzie przynajmniej 3 x niższa, bo trzeba do materiału dodaę koszt przesyłki ze stanów.
Szef ma się dowiedzieę o inne szerokołci dostępne w USA i byę może wejdzie w ten temat. W Polsce nikt dotychczas nie robił takich oponek.
Z informacji technicznej jakę otrzymałem wydłużenie nieniszczęce wynosi 8%, zatem zamawiamy oponki o długołci o 8% mniejsze niż nasz obwód koła.
Ja sobie zamawiam i przetestuję na swoim wynalazku, to powiem co i jak.
Dla zainteresowanych dalszym postępowaniem przy zakładaniu oponki podaję jeden z wielu https://www.youtube.com/watch?v=j4etjdqmwz8.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
ODPOWIEDZ