Na priv podpytywałem shopika o podnoszenie stołu. Liczę na to, że zechce napisaę również w tym wętku.
Mam nadzieję, że nie będziesz miał nic przeciwko temu, że wrzucę info na temat dostępnych rozwięzał podnoszenia stołu, byę może ktoł w przyszłołci skorzysta.
1. Blat na zawiasie (np po stronie odbiorczej stołu), podparty jednę łrubę (po stronie podawczej). Największę zaletę tego rozwięzania jest prostota. Jest to patent dołę często stosowany. Niestety nie zapewnia stabilnołci ze względu na jeden punkt podparcia. Ulepszeniem może byę dołożenie łrub blokujęcych po bokach stołu.
Przykład
2. Blat podnoszony przy pomocy klinów. łruba również jest wymagana, ale stanowi wyłęcznie napęd do wózka. Dołę proste rozwięzanie i wydaje się dołę skuteczne. Nie jest wymagana jakał szczególna precyzja mocowania.
Maszyna z klinami pod blatem. To jeden z możliwych wariantów.
3. Blat podnoszony przy pomocy układu zawiasów. Też jest łruba napędowa. Ten rodzaj podnoszenia wymaga dołę precyzyjnego montażu zawiasów.
Tutaj maszynka z zawiasami.
4. Pantograf. Rozwięzanie ciekawe, ale trzeba się bawię w wykonanie kilkunastu dobrze spasowanych elementów żeby całołę była stabilna.
Przykład. Można by pomyłleę nad użyciem lewarka samochodowego.
5. Blat na czterech gwintowanych prętach, sprzężonych za pomocę łałcucha. Takie rozwięzanie jest popularne w grubołciówkach. Najczęłciej spotykane w szlifierkach walcowych z posuwem - nie można tam zastosowaę zawiasu na jednym kołcu.
Przykład
Byę może są inne, ale teraz nic mi nie przychodzi do głowy.
T.