Projekt Stratocaster.
Moderator: poco
Re: Projekt Stratocaster.
Faktyczne. ęšłĽaden double ino normalny drut.
wyjdzie na to ze Rysiek wejdzie pod stół odszczeka , a potem sie jeszcze po tyłku owym prętem spierze.
P
edit.
no i wyszło na moje, że GP w ciula leci i ęšłle opisuje pręty
wyjdzie na to ze Rysiek wejdzie pod stół odszczeka , a potem sie jeszcze po tyłku owym prętem spierze.

P
edit.
no i wyszło na moje, że GP w ciula leci i ęšłle opisuje pręty
Promieł w tym miejscu to ok 40mm. Ale nie wiem po co Ci to. Możesz bez problemu wykonaę zejłcie przy pomocy mniejszych łrednicy niż 80mm. Tu masz pokazane przykłady jak to wykonaę.
T.
T.
Przedstawione w skali 1:1. Panowie nie wiem w czym problem? Estetyka również zachowana.
Jakę masz grubołę gryfu zaraz przed rozpoczęciem przejłcia w główkę? Tak na oko będzie to z 25mm. Heh.. no to trochę mięsa tam masz. Estetyka może i zachowana ale ergonomia i wygoda gry już nie.
T.
T.
Dokładnie 25 mm ale można to jeszcze wypołrodkowaę tak aby klucz dobrze wchodził a wygoda gry się polepszyła.
Odszczekuję temat Rickenbackera. Siedzę pod stołem i liżę.
Przepraszam wszystkich za to wprowadzenie w błęd. Przyczyna jest jedna, a mianowicie nie obejrzałem dalej tego filmu.
Po drugie onego czasu dopadłem jakił film z Rickenbackerem, gdzie kanały były odkryte i miałem wrażenie, że teraz jest to samo, a trafiłem na zakryty.
Bezdyskusyjny vintage i to z takim rozwięzaniem, którego poszukiwał ostatnio jeden z kolegów, czyli "zębatki" na jednym z kołców.
Co do pierwszego, to nie zmieniam zdania, chyba, że nasz kolega kupił coś innego niż pokazał na linku z allegro.
Ze zdjęcia pręta na tle rysunku wynika, że to ja miałem rację (nakrętka regulacyjna przyspawana jest do gwintu więc cały pret się obraca, a to łwiadczy o tym, że muszę byę dwa gwinty L i P, nie ma innej opcji!)
To, że ciężko będzie się kręcię w tym "drugim kierunku, to skutek większej sztywnołci pręta niż płaskownika i opaski termokurczliwej sklejajęcej całołę.
https://www.youtube.com/watch?v=tLY3iN1Atn4 Wreszcie znalazłem to, co było w słowniku, a przy przenosinach gDzieł się zapodziało.0;19 - 2:20. Dalej to dla zainteresowanych montażem pręta.
Tutaj jest ten pierwotny film n/t duble Rickenbackera, ale teraz dopiero doszedłem , że single action (wczełniej mało starannie oględałem), czyli dwa pręty zespawane na jednym kołcu, a na drugim nakrętka do regulacji. Sugerujęc się tym filmem tak bezkrytycznie przyjęłem, że jest to duble duble action. I za to przepraszam.https://www.youtube.com/watch?v=jYJIJOF1ZV0 Tutaj widaę zmianę konstrukcji wobec tego który przedstawiłem w poprzednim połcie.
Powiecie, że próbuję na siłę udowodnię wyższołę łwięt nad łwiętami, a ja tylko staram się usystematyzowaę wiedzę w tym temacie, przekonaę siebie do błędów jakie mogłem popełnię.
Ale nikt nie powie, że się nie starałem, a błędzenie jest rzeczę ludzkę.
Pozdrawiam, Ryszard

Po drugie onego czasu dopadłem jakił film z Rickenbackerem, gdzie kanały były odkryte i miałem wrażenie, że teraz jest to samo, a trafiłem na zakryty.
Bezdyskusyjny vintage i to z takim rozwięzaniem, którego poszukiwał ostatnio jeden z kolegów, czyli "zębatki" na jednym z kołców.
Co do pierwszego, to nie zmieniam zdania, chyba, że nasz kolega kupił coś innego niż pokazał na linku z allegro.
Ze zdjęcia pręta na tle rysunku wynika, że to ja miałem rację (nakrętka regulacyjna przyspawana jest do gwintu więc cały pret się obraca, a to łwiadczy o tym, że muszę byę dwa gwinty L i P, nie ma innej opcji!)

To, że ciężko będzie się kręcię w tym "drugim kierunku, to skutek większej sztywnołci pręta niż płaskownika i opaski termokurczliwej sklejajęcej całołę.
https://www.youtube.com/watch?v=tLY3iN1Atn4 Wreszcie znalazłem to, co było w słowniku, a przy przenosinach gDzieł się zapodziało.0;19 - 2:20. Dalej to dla zainteresowanych montażem pręta.
Tutaj jest ten pierwotny film n/t duble Rickenbackera, ale teraz dopiero doszedłem , że single action (wczełniej mało starannie oględałem), czyli dwa pręty zespawane na jednym kołcu, a na drugim nakrętka do regulacji. Sugerujęc się tym filmem tak bezkrytycznie przyjęłem, że jest to duble duble action. I za to przepraszam.https://www.youtube.com/watch?v=jYJIJOF1ZV0 Tutaj widaę zmianę konstrukcji wobec tego który przedstawiłem w poprzednim połcie.
Powiecie, że próbuję na siłę udowodnię wyższołę łwięt nad łwiętami, a ja tylko staram się usystematyzowaę wiedzę w tym temacie, przekonaę siebie do błędów jakie mogłem popełnię.

Ale nikt nie powie, że się nie starałem, a błędzenie jest rzeczę ludzkę.

Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Strat ma w tym miejscu ok 20.5 - 21.5 mm. Knuj, ale strata to z nazwy zaczyna Twój projekt przypominaę. Wyględem i rozwięzaniami coraz mniej.
T.
T.
Kuba - tworzysz potworki - ok:) Ale czemu nie chcesz odpowiedzieę na najprostsze pytanie - dlaczego nie chcesz zrobię tak jak sztuka mówi? Podaj jeden argument - nie dziesięę - jeden...a dobry.
Jełli nie podasz jednego dobrego argumentu, który przeważy 10, które usłyszałeł od kolegów - to czy ma sens zadawanie kolejnych pytał? Pomyłl...
Jełli nie podasz jednego dobrego argumentu, który przeważy 10, które usłyszałeł od kolegów - to czy ma sens zadawanie kolejnych pytał? Pomyłl...
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Powiem tak, to co tu jest to są wymiary strata
osobiłcie mierzyłem to na żywym grajęcym organie;p więc to kilof nie jest:D A co do tego czemu się upieram nad takim rozwięzaniem, to dlatego że nie podoba mi się rozwięzanie od strony korpusu:D ( pierwsza gitara, może i jestem uparty i będę tego żałował i za niedługa napiszę " Panowie mieliłcie rację" ale to chyba muszę się przekonaę. Uważam że fajnie to będzie wyględaę i funkcjonalnie.

Kupiłem tę żywicę w celu odlania markerów. Co o niej sądzicie i czy ktoł już tym działał?
Postanowiłeł wykonaę jakieł mocno nietypowe markery, że zdecydowałeł się na żywicę? Bo przeróżnych wzorów nie brakuje.
T.
T.
Mierzęc Twój ostatni rysunek (szablon) wynika, że zakładasz grubołę gryfu 29-30mm (w tym 4,6mm grubołę podstrunnicy). Porównaj te wymiary z tym co napisał Darek. Oczywiłcie nie są to wymiary zgodne z projektem stratocastera. W standardowych grubołciach rzecz jasna nie zmiełciłbył się z prętem regulowanym przy główce.
Już przechodzisz do markerów?
Rozumiem, że konstrukcja gotowa?
Kiedyś p. Edward Lutczyn rysował choinkę od refleksu okna na bombce... było zabawnie, jak zawsze u p. Edwarda.
Już przechodzisz do markerów?

Kiedyś p. Edward Lutczyn rysował choinkę od refleksu okna na bombce... było zabawnie, jak zawsze u p. Edwarda.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Piotr. Grubołc podstrunnicy 5,2 mm. Grubołc gryfu z podstrunnicę 24 mm. Grubołc główki 14 mm. Grubołc od podstrunnicy do kołca grubołci główki 30 mm. Byłem u kumpla, mierzyłem , mogłem sie pomylic o milimetr. A markery nie chcę kupywac, chcę sam zrobic
No dokładnie tak jak piszesz - pomierzyłem Twój rysunek i wyszła grubołę 30mm (z podstrunnicę) i podstrunnica circa 5mm, natomiast projekt gryfu strata zakłada grubołę całkowitę równę 1 cal - o tym napisał Ci Darek. Jak ma się cal do 30mm? Wszystko da się nagięę, żeby swoje przepchnęę, ale robisz strata czy stratopodobnę gitarę? Mówiliłmy Ci, że się nie da tak zrobię jak chcesz zachowujęc standard strata.. mówisz, że się da, ale zmieniasz podstawowe wymiary... tak to możemy dyskutowaę latami i się nie dogadamy;)
http://vip-guitars.at.ua/Drawing/Strat/neck2.jpg
przełledęšłten layout i zobaczysz o czym mówimy.
http://vip-guitars.at.ua/Drawing/Strat/neck2.jpg
przełledęšłten layout i zobaczysz o czym mówimy.
pozdrowienia
Piotr
Piotr