Projekt Stratocaster.

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

kuba__423

Projekt Stratocaster.

Nieprzeczytany post autor: kuba__423 »

Projekt.
Projekt.
Rozmieszczenie progów
Rozmieszczenie progów
Projekt.
Projekt.
Projekt.
Projekt.
Witam serdecznie,

Po moich przejłciach na forum postanowiłem się dokształcię czytajęc kilka księżek dotyczęcych budowy gitary. Moja wiedza odnołnie pewnego działu nie jest zbyt wystarczajęca i chciałbym się poradzię kolegów lutników.
Zaczęłem pracowaę nad projektem gitary.
Jest to Stratocaster o menzurze 647,700 , liczba progów 22, mostek stały typu SUNG IL, . W załęczniku przesyłam zdjecie projektu kartonowego, oraz przygotowania. Za jakił czas będę wycinał szablon by frezarkę z frezem palcowym wyposażonym w łożysko wycięę idealnie moje zaplanowane kształty.

Ale to taki wstęp do mojego problemu jakim okazał się pręt regulacyjny. Mam problem z dobraniem pręta na jego długołę oraz problem z jego zamontowaniem. Z czego co czytałem najlepiej na poczętek zastosowaę pręt dwustronny gdzyż rowek pod pret moze byę rownoległy do podstrunnicy. Czy jest ktoł w stanie coś mi powiedzieę dokłędniej na ten temat a naprwadę cieżko dowiedziec sie cos na ten temat. Pozdrawiam
Załączniki
Materiał na gryf i podstrunnice. Palisander i klon
Materiał na gryf i podstrunnice. Palisander i klon
Deska z Topoli na korpus
Deska z Topoli na korpus
kuba__423

Re: Projekt Stratocaster.

Oględałem ten filmik tylko ja chciałbym zrobię pręt regulowany od strony główki, zamocowany pod podstrunnicę i głównie mi zależy jakę długołę dobraę do mojego projektu.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Poczytaj tez w naszym forumowym "słownik pojęę", który znajduje się na poczętku każdego działu.
Co do rodzaju pręta , to musisz się sam okrełlię , jaki chcesz u siebie zastosowaę, bo pod niego będę czynione stosowne przygotowania do obsadzenia w gryfie.
Jak wpiszesz w szukajkę truss rod, to znajdziesz na forum w ciul informacji.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

Jak sobie pooględasz plany gryfów strata, to widaę jaka może byę maksymalna długołę pręta, a jaka wydaje się byę sensowna minimalna. Pręt o długołci 43-46 cm powinien byę OK.

ps. Czy projektujęc główkę wzorowałeł się na sowieckim dizajnie z lat 60. XX wieku?

T.
kuba__423

.Chciałbym sprawdzię swoję wiedze odnołnie tego co się dowiedziałem na temat prętów. Mój plan: zamontowaę pręt dwustronny od strony podstrunnicy.

Frezuje kanał na pręt regulacyjny tak aby po włożonym pręcie w kanał zakryę go jeszcze około 8 mm listewkę ( prostę, w kształcie prostokęta, bez żadnego kęta zaokręglenia). Oczywiłcie w miejscu gdzie znajduje się gwint i nakrętka nie daje listewki maskujęcej by nakrętkę swobodnie obracaę. Na tak przygotowany gryf przyklejam podstrunnice. Czy to co opisałem jest poprawne? Proszę o opinię.
Awatar użytkownika
molu

Jeżeli kanał frezujesz od strony podstrunnicy to listewka jest zbędna. Pręt przykrywasz podstrunnicę.

edit/

popatrz na rysunek. Nie ma miejsca na listewkę w przypadku pręta dwustronnego, który ma zwykle 9mm wysokołci. Gryf bez podstrunnicy, na wysokołci pierwszego progu ma ok 13 mm grubołci.

Obrazek

T.
kuba__423

No to super, w takim razie mam wszystkie informacje potrzebne do wykonania mojej gitary. Wielkie dzięki, czekajcie na efekty mojej pracy;P. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
molu

To czy masz wszystkie informacje to się okaże wkrótce :)

T.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

I czekamy obgryzajęc paznokcie ;-)
P
poco
Moderator

Poczytałeł na temat prętów i ich typów, oraz rozumiesz ich zasadę działania? bo z trełci Twoich postów, to raczej nie wynika.
Zdecyduj się na konkretny pręt i potem szukaj sposobu na jego zamontowanie w gryfie.
Molu zapodał Ci pręt duble, którego są dwa rodzaje (konstrukcji kilka). Może się okazaę, że go nie da się zamontowaę, bo za mało "mięsa" w gryfie. Pręt taki nie gwarantuje stałołci wymiarowej, zwłaszcza wysokołci, która jest tutaj kluczowa, a wiem, że producenci są różniłci.Hurra optymizm, to jeszcze nie wiedza, ale też ważny. ;-)
Poczytaj, pooględaj wszystko, co dotyczy prętów!, bo gryf masz gotowy, a nie dopiero robisz go, a spieprzyę zdarza się nawet bardzo dołwiadczonym.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
kuba__423

http://allegro.pl/show_item.php?item=5890442259 taki pręt kupiłem:D co myłlicie o nim?
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ję myłlę że go ęšłle opisali bo to pręt jednostronny.
Poza tym chiłski. Ponadto ładny, i taki metalowy ;-)
A ję ostatnio lubię metal :-)
P
jacek owsianowski

Nieprzeczytany post autor: jacek owsianowski »

Witam na zdieciu widaę topole na korpus ,przed wycięciem kształtu radze rozcięę wzdłuż rdzenia i zkleic ze sobę stronami od oflisu .Takie klejenie zapobiegnie przed pękaniem wzdłuż osi i łódkowaniem płaszczyzny Pozdrawiam Jacol.
poco
Moderator

Podepnę się pod popika i dodam od siebie, że jest to pręt zwany duble duble action. Na j.polski, to jest pręt dwustronny dwustronnego działania - ma dwa gwinty. Lewy od strony regulacji i prawy z drugiej strony, coś jak w łrubie rzymskiej, no i może się wyginaę w obu kierunkach.
Dobry, ale w tym przypadku, to wejłcie na klucz będzie bardzo nisko i tu obawa darka jest słuszna.
Lepszy byłby jednak pręt vintage.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
kuba__423

Pręt będzie wyględał tak jak ma wyględaę:d
ODPOWIEDZ