Budowa pierwszej gitary elektrycznej
Moderator: poco
Budowa pierwszej gitary elektrycznej
Witam,
Buduję swoję pierwszę gitarę na wzór stratocastera lecz nie będzie to wierna kopia. Mam już drewno(klon korpus, klon gryf) i większołę częłci. Zaczynam od gryfu. Wiele osób radziło mi abym kupił gotowy ale stwierdziłem, że jak nie zrobię sam to się nie nauczę. Prosiłbym dołwiadczonych kolegów o wytykanie błędów i pomoc dobrę radę. Zaczęłem od frezowania kanału na pręt. Na filmiku pokazuję, że pręt wchodzi w miarę luęšłno ale są dwa miejsca gdzie odrobinę się klinuje na kołcu i przy nakrętce.
https://www.youtube.com/watch?v=X1-WYGBDB-0
Poprawię to aby było luęšłniej czy może zostaę??
p.s
Poco, dzięki za pierwsze rady
Buduję swoję pierwszę gitarę na wzór stratocastera lecz nie będzie to wierna kopia. Mam już drewno(klon korpus, klon gryf) i większołę częłci. Zaczynam od gryfu. Wiele osób radziło mi abym kupił gotowy ale stwierdziłem, że jak nie zrobię sam to się nie nauczę. Prosiłbym dołwiadczonych kolegów o wytykanie błędów i pomoc dobrę radę. Zaczęłem od frezowania kanału na pręt. Na filmiku pokazuję, że pręt wchodzi w miarę luęšłno ale są dwa miejsca gdzie odrobinę się klinuje na kołcu i przy nakrętce.
https://www.youtube.com/watch?v=X1-WYGBDB-0
Poprawię to aby było luęšłniej czy może zostaę??
p.s
Poco, dzięki za pierwsze rady
- Piotrek_Violin
Re: Budowa pierwszej gitary elektrycznej
Ja robie pret akurat, tak by luzu nie bylo zbytnio oraz by nie wciskac go na sile, przy nakretce i na koncu wchodzi ciasno 

U mnie właśnie tak jest, przy nakrętce i na kołcu ciasno
dzięki.
ęwiczę sobie jeszcze profilowanie gryfu pilnikami. Wprawdzie to sosna, która nie najlepsza jest do obróbki ale zawsze coś. Czekam jeszcze na cyfrowę suwmiarkę a następnie będę nacinał sloty na progi

ęwiczę sobie jeszcze profilowanie gryfu pilnikami. Wprawdzie to sosna, która nie najlepsza jest do obróbki ale zawsze coś. Czekam jeszcze na cyfrowę suwmiarkę a następnie będę nacinał sloty na progi
- Piotrek_Violin
Druknij sobie szablon i po klopocie. Z suwmiarka jest taki problem ze jak juz recznie to kazdy prog powinienes wyznaczac od siodelka, co zmniejszy niedokladnosci, do 15 cm dasz rade a co potem ?
A czy ktoł próbował takiej techniki wyznaczania progów? próbowałem na sklejce
https://www.youtube.com/watch?v=dgX4ZTybbJI
Na filmie tego tak dokładnie nie widaę ale nacięcia wychodziły mi idealnie wg. tabelki do 2 miejsc po przecinku.
https://www.youtube.com/watch?v=dgX4ZTybbJI
Na filmie tego tak dokładnie nie widaę ale nacięcia wychodziły mi idealnie wg. tabelki do 2 miejsc po przecinku.
- Piotrek_Violin
tu masz skrypt do drukowania szablonów nawet na A4 sklejasz kartki sprawdzajęc czy wymiary są ok, ustalasz sobie do jakiej krawędzi tniesz, przykładasz klocek do linii mocujesz łciskiem i nacinasz- ot szybkie i proste. Mocnę nutę słyszę chyba w tle
łap zespół w którym kiedyś za dobrych czasów szarpałem basem klik Może akurat się spodoba 

Czytałem na forum, że wydruki są bardzo niedokładne i że należałoby to nałwietlię na kliszy. Zrobię tak jak mówisz i pomierzę, jak sie będzie zgadzało to super sposób. Od razu wyznacza też długołę całej menzury więc mostek ustawię.
p.s
Fajna kapela i to z Tarnowa czyli moi sąsiedzi bo ja jestem z Jasła i tu mam też kapelę:)
p.s
Fajna kapela i to z Tarnowa czyli moi sąsiedzi bo ja jestem z Jasła i tu mam też kapelę:)
No to już trochę jestem skołowany. Na forum czytałem, że najlepszym sposobem jest cyfrowa suwmiarka i lupa, ktoł inny podaje stronę z szablonem do wydrukowania Ty mówisz, żeby kupię gotowy szablon. To pisały osoby, które znaję się na rzeczy i stworzyły już niejednę gitarę więc nie wiem w która stronę już iłę.
p.s nie mam zamiaru robię nic na szybko i półłrodkami. Na forum jest mnóstwo informacji ale żeby przez to przebrnęę potrzeba przewodnictwa fachowca, dlatego założyłem nowy wętek
edit:
Czy ten sposób który pokazałem na filmiku jest o d... rozbię? Nie zawracaę sobie głowy takim podejłciem?
p.s nie mam zamiaru robię nic na szybko i półłrodkami. Na forum jest mnóstwo informacji ale żeby przez to przebrnęę potrzeba przewodnictwa fachowca, dlatego założyłem nowy wętek
edit:
Czy ten sposób który pokazałem na filmiku jest o d... rozbię? Nie zawracaę sobie głowy takim podejłciem?
Sposobów nacinania progów jest wiele. Można nawet linijkę odmierzaę i nacinaę od ekierki. Warto jednak minimalizowaę ryzyko pomyłki, przynajmniej na etapie kiedy robisz pierwszę gitarę i zbierasz doświadczenie. Szablon i korytko to sprawdzony sposób na powtarzalne i równe sloty. Trzeba się zastanowię czy jak planujesz tylko jednę gitarę to warto inwestowaę w takie narzędzia. Zawsze możesz poprosię kogoł z szablonem o nacięcie podstrunnicy, może się do niego wybraę z piwkiem i samemu nacięę. Albo kupię gotowę, już ponacinanę podstrunnicę.
T.
T.
Kliknęłbym "lubię to" ale nie madarek pisze:Kolego trzymam kciuki za powodzenie ale... sam piszesz , że obczytałeł forum i nie do kołca chyba wycięgasz wnioski. Wszelkie próby rzeęšłbienia w g.e kołczę się w jeden przewidywalny sposób. Te wszystkie prowizoryczne sposoby były już testowane a ich efekt powoduje włęczenie myłlenia typu... dlaczego nie zrobiłem od razu jak należy. Zbudowanie gitary to kosztowna zabawa a przede wszystkim pokonanie samego siebie czyli może się uda , może da się łatwiej albo szybciej itd. NIE DA SIę! Dopóki tego nie zrozumiesz będziesz tracił czas i pieniędze.
Wszystko można na kolanie zrobię ale nie o to tu chodzi więc odpułę kombinacje i zainwestuj w porzędny szablon i prowadnicę piły.Z ręki to możesz robię jak będziesz wykonywał stopięędziesiętę gitarę
P.S.
Mostka z takiego wydruku nie ustawisz ale powolutku zaczniesz otwieraę oczy na coraz to nowsze zagadnienia , których dotychczas nie widziałeł.I to właśnie jest piękne

i tego się trzymaj. kreski zaznaczaj nożykiem do tapet a nie suwmiarkę.Na forum czytałem, że najlepszym sposobem jest cyfrowa suwmiarka i lupa,
Dokładnie tak, nacięcia nożykiem modelarskim, reszta piłę. Korytko z szablonem to luksus:) Jak chcesz nacięę tylko jednę podstrunnicę to koniecznie korytko i szablon:) Jak chcesz nacięę kilka - można od klocka, ta ostatnia będzie najlepsza:)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Dzisiaj zrobiłem klocek do szlifowania podstrunnicy o radiusie 12 cali. Skorzystałem z tego planu: Cięłem ręcznie więc jest niezbyt dokładnie ale następny zrobię już od machiny
Dobrze skomentowane - cwane, ale z radiusem o zadanej krzywięšłnie ma niewiele wspólnego. To jest taki ersatz , którym popsujemy podstrunnicę.
Nie ma takiej opcji, aby cokolwiek podparte w dwóch punktach poddane naciskowi punktowemu w połowie rozstawu podpór wygięło się po ustalonym promieniu! I to jeszcze 2-3 elementy
To co zaprezentowane jest na rysunku, to tylko teoretyczne odwzorowanie zależnołci geometrycznych - wycinek koła. To bardziej będzie przypominaę "trójkęt" równoramienny rozwartokętny o "wygiętych" bokach.
Po jakiego grzyba kombinujesz jak koł pod górę!? Jak masz frezarkę, to zrobisz sobie klocki o jakim chcesz radiusie.
To co wykonałeł , to wykonałeł, tylko ja bym gryf z uformowanę za jego pomocę podstrunnicę przeznaczył na opał.
Robisz coś, co ma byę narzędziem do wykałczania ważnego detalu w gitarze, to niech to będzie narzędęšłwykałczajęcy , ale nie użytkownika i instrument! To ma byę klocek radiusowy, a nie "coś" tam!
Wyrzuę to "cudo" na łmietnik, a unikniesz problemów.
Pozdrawiam, Ryszard
Nie ma takiej opcji, aby cokolwiek podparte w dwóch punktach poddane naciskowi punktowemu w połowie rozstawu podpór wygięło się po ustalonym promieniu! I to jeszcze 2-3 elementy
To co zaprezentowane jest na rysunku, to tylko teoretyczne odwzorowanie zależnołci geometrycznych - wycinek koła. To bardziej będzie przypominaę "trójkęt" równoramienny rozwartokętny o "wygiętych" bokach.
Po jakiego grzyba kombinujesz jak koł pod górę!? Jak masz frezarkę, to zrobisz sobie klocki o jakim chcesz radiusie.
To co wykonałeł , to wykonałeł, tylko ja bym gryf z uformowanę za jego pomocę podstrunnicę przeznaczył na opał.
Robisz coś, co ma byę narzędziem do wykałczania ważnego detalu w gitarze, to niech to będzie narzędęšłwykałczajęcy , ale nie użytkownika i instrument! To ma byę klocek radiusowy, a nie "coś" tam!
Wyrzuę to "cudo" na łmietnik, a unikniesz problemów.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Ja bym jednak to sprawdził. Oczywiłcie, że taki schemat podparcia i obciężenia nie daje łuku kołowego, jednak w jakimł stopniu zbliżonę.
Borsuk - narysuj w CAD wzorcowy radius, wytnij szablonik na jakiejł sztywnej kartce i przyłóż do klocka - sam zobaczysz ile i gdzie odbiega klocek od szablonu, albo szablon od klocka:)
Myłlę, że ważniejsze jest to czy na długołci klocka jest to samo w każdym przekroju, bo jak nie jest - to wyszlifowana tym podstrunnica będzie miała w każdym przekroju przebieg krzywizny wynikajęcy z rozkładu najniższych punktów (styku z podstrunnicę) rozłożonych na długołci klocka - a to może byę już różnie i przede wszystkim niesymetrycznie względem osi podłużnej podstrunnicy. Kurcze może to zawiłe. Prołciej zrobię chyba próbę na jakiejł deseczce i ocenię szablonem wzorcowym co się dzieje na jej długołci po szlifie tym klockiem.
Borsuk - narysuj w CAD wzorcowy radius, wytnij szablonik na jakiejł sztywnej kartce i przyłóż do klocka - sam zobaczysz ile i gdzie odbiega klocek od szablonu, albo szablon od klocka:)
Myłlę, że ważniejsze jest to czy na długołci klocka jest to samo w każdym przekroju, bo jak nie jest - to wyszlifowana tym podstrunnica będzie miała w każdym przekroju przebieg krzywizny wynikajęcy z rozkładu najniższych punktów (styku z podstrunnicę) rozłożonych na długołci klocka - a to może byę już różnie i przede wszystkim niesymetrycznie względem osi podłużnej podstrunnicy. Kurcze może to zawiłe. Prołciej zrobię chyba próbę na jakiejł deseczce i ocenię szablonem wzorcowym co się dzieje na jej długołci po szlifie tym klockiem.
pozdrowienia
Piotr
Piotr