Moja pierwsza gitara
Moderator: poco
Re: Moja pierwsza gitara
Chcę porcelanowy krężek tam wstawię. Ze względu na blaszke która przewodzi pręd nie mogę tam daę metalowego zmywaka..
Odnołnie łrubek - decha twarda, gruby gwint, łrubki 3mm, rura jest przykręcona w 4 miejscach na płaskim i do płaskołci dopasowana więc nie ma szans żeby odpadło c:
Pozdrawiam
Witek
Odnołnie łrubek - decha twarda, gruby gwint, łrubki 3mm, rura jest przykręcona w 4 miejscach na płaskim i do płaskołci dopasowana więc nie ma szans żeby odpadło c:
Pozdrawiam
Witek
Można spróbowaę na tę blaszkę dokleię podkładki mikowe/silikonowe (stosowane w elektronice, wysokie temperatury im niestraszne, folia mikowa jest izolatorem w lutownicy), a nawet ciapnęę parę kropel silikonu. Można również kupię mikę w formie tałmy będęšłfolii, wystarczy poszukaę w internecie. Mika byłaby chyba najlepsza, wytrzymuje temperaturę do 800 stopni Celsjusza.
Panowie, kupiłem plany. Tylko jest psikus i się zastanawiam jak to rozwięzaę. Wrzucam screena:
Sytuacja dołę nietypowa dla akustyka, z tego co widziałem.
Robię według planu, czy kombinowaę? Myłlałem o przeniesieniu tego z innego planu i zrobienie "normalnego" gryfu, tzn. mocowanego za pomocę łruby lub klinu na klej.

Sytuacja dołę nietypowa dla akustyka, z tego co widziałem.
Robię według planu, czy kombinowaę? Myłlałem o przeniesieniu tego z innego planu i zrobienie "normalnego" gryfu, tzn. mocowanego za pomocę łruby lub klinu na klej.
ęšłĽe niby akustyki nie maję pokrętła na główce??
Rób zgodnie z planem.
Rób zgodnie z planem.
Nie nie c: Chodzi o miejsce mocowania gryfu z padłem. Nie ma osobnych elementów, tylko miejsce mocowania gryfu jest połęczone z gryfem. W razie skrzywienia/złamania/czegokolwiek, będzie trzeba rozbieraę gitare do zera.
Włałnie po to załęczyłem to zdjęcie
Przypatrzcie się na łęczenie gryfu z pudłem.

Może jestem łlepy, ale nie widzę tam niczego dziwnego..
Witek - to jedno z typowych rozwięzał, w ogóle nie nie dziwne - rób tak jak w planie. Ktoł tak zaprojektował i jak najbardziej ma to sens.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Bardzo mało znalazłem planów gitar, z tych w internecie za friko, które by miały podobne rozwięzanie. Stęd moje zdziwienie i próba obejłcia tego. Na forum też nic takiego nie znalazłem. Tak więc dobrze, dokładnie z planem będę działał. To teraz AutoCAD i coś będę próbował zdziałaę.
Tak się to robi, nie wiem jak chciałeł ten gryf mocowaę 

Popatrz na zdjęcia. Takich fotek w necie jest dużo - https://andyculpepperguitars.wordpress. ... e-cutaway/
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Popik, ale to jest akustyk
W dalszym cięgu to ma byę akustyk. Ale już rozumiem. Zrobię dokładnie z planem. Tylko dorzucę "podramiennik".

Ja wiem, że to akustyk. Rozumiem, że przyjęłeł iż wszystkie akustyki maję wklejany gryf na jaskółczy ogon, kołki będęšłsą skręcane. Ale tak nie jest. To rozwięzanie które masz na planie jest optymalne. Najlepsze chyba jełli chodzi o przekazywanie drgał. Rodem jak mi się zdaje z gitar klasycznych ale nie ma przyczyny by nie stosowaę w akustykach.
Dziękuję za wyjałnienie
Włałnie miałem pytaę skęd takie rozwięzanie i czy nie przeszkadza.

Piotrze - potrafisz zaskoczyę cierpliwołcię
Witek - korzystaj;)

pozdrowienia
Piotr
Piotr