Moja pierwsza gitara

Dyskusje na temat budowy gitar akustycznych.

Moderator: poco

Witek

Re: Moja pierwsza gitara

Nieprzeczytany post autor: Witek »

Chcę porcelanowy krężek tam wstawię. Ze względu na blaszke która przewodzi pręd nie mogę tam daę metalowego zmywaka..

Odnołnie łrubek - decha twarda, gruby gwint, łrubki 3mm, rura jest przykręcona w 4 miejscach na płaskim i do płaskołci dopasowana więc nie ma szans żeby odpadło c:

Pozdrawiam
Witek
piotrkol7

Nieprzeczytany post autor: piotrkol7 »

Można spróbowaę na tę blaszkę dokleię podkładki mikowe/silikonowe (stosowane w elektronice, wysokie temperatury im niestraszne, folia mikowa jest izolatorem w lutownicy), a nawet ciapnęę parę kropel silikonu. Można również kupię mikę w formie tałmy będęšłfolii, wystarczy poszukaę w internecie. Mika byłaby chyba najlepsza, wytrzymuje temperaturę do 800 stopni Celsjusza.
Witek

Panowie, kupiłem plany. Tylko jest psikus i się zastanawiam jak to rozwięzaę. Wrzucam screena:Obrazek

Sytuacja dołę nietypowa dla akustyka, z tego co widziałem.
Robię według planu, czy kombinowaę? Myłlałem o przeniesieniu tego z innego planu i zrobienie "normalnego" gryfu, tzn. mocowanego za pomocę łruby lub klinu na klej.
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

ęšłĽe niby akustyki nie maję pokrętła na główce??
Rób zgodnie z planem.
Witek

Nie nie c: Chodzi o miejsce mocowania gryfu z padłem. Nie ma osobnych elementów, tylko miejsce mocowania gryfu jest połęczone z gryfem. W razie skrzywienia/złamania/czegokolwiek, będzie trzeba rozbieraę gitare do zera.
Witek

Włałnie po to załęczyłem to zdjęcie :-D Przypatrzcie się na łęczenie gryfu z pudłem.
Awatar użytkownika
Jerzy S

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Może jestem łlepy, ale nie widzę tam niczego dziwnego..
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Witek - to jedno z typowych rozwięzał, w ogóle nie nie dziwne - rób tak jak w planie. Ktoł tak zaprojektował i jak najbardziej ma to sens.
pozdrowienia
Piotr
Witek

Bardzo mało znalazłem planów gitar, z tych w internecie za friko, które by miały podobne rozwięzanie. Stęd moje zdziwienie i próba obejłcia tego. Na forum też nic takiego nie znalazłem. Tak więc dobrze, dokładnie z planem będę działał. To teraz AutoCAD i coś będę próbował zdziałaę.
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

Tak się to robi, nie wiem jak chciałeł ten gryf mocowaę ;)
Awatar użytkownika
PiotrCh

Popatrz na zdjęcia. Takich fotek w necie jest dużo - https://andyculpepperguitars.wordpress. ... e-cutaway/
pozdrowienia
Piotr
Witek

Popik, ale to jest akustyk :-D W dalszym cięgu to ma byę akustyk. Ale już rozumiem. Zrobię dokładnie z planem. Tylko dorzucę "podramiennik".
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ja wiem, że to akustyk. Rozumiem, że przyjęłeł iż wszystkie akustyki maję wklejany gryf na jaskółczy ogon, kołki będęšłsą skręcane. Ale tak nie jest. To rozwięzanie które masz na planie jest optymalne. Najlepsze chyba jełli chodzi o przekazywanie drgał. Rodem jak mi się zdaje z gitar klasycznych ale nie ma przyczyny by nie stosowaę w akustykach.
Witek

Dziękuję za wyjałnienie ;-) Włałnie miałem pytaę skęd takie rozwięzanie i czy nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Piotrze - potrafisz zaskoczyę cierpliwołcię :D Witek - korzystaj;)
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ