Oprawianie kołci na siodełka.
Moderator: poco
- palisander
Darek.... jest taka firma ,,Wojmir" - wyroby z kołci.... Zajrzyj tam. Poza tym wyługowana kołę i oczyszczona i potem namoczona kilka dni w zsiadłym mleku robi się plastyczna. Wtedy ( bezpołrednio po wyjęciu jej z takiej kępieli) można ję rzeęšłbię i nadawaę jej pewne kształty..... Potem znowu się utwardza.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
podstawa to dokĹadnoĹÄ
Dzięki. Piękne wyroby Wojmir wykonuje, ale jakoł nie potrafię się poruszaę po ich stronie
W czwartek będę miał jakęł potężnę "kołę niezgody" to zacznę. Chociaż z tym zsiadłym mlekiem w dobie UHT...

W czwartek będę miał jakęł potężnę "kołę niezgody" to zacznę. Chociaż z tym zsiadłym mlekiem w dobie UHT...
------
Darek
Darek
- palisander
Darku.... zawsze możesz gDzieł za miasto podjechaę... zawięzaę na głowie chustkę.... i jakęł krasule na polu dopałę....Umiesz doię...??? Hehehehehe...... oczywiłcie żart. Pod sklepem często ,,kobity" sprzedaja mleko prosto od krowy..... Nie wirowane i pełniutkie.... w butelkach po mineralnej. Przynajmniej tak jest u mnie.....
;-)Pozdrawiam.

podstawa to dokĹadnoĹÄ
Re: Oprawianie kołci na siodełka.
Odłwierzę wętek
Szukam materiału na mostek do mojej gitarki. Nie padł pomysł karchera do wyczyszczenia tkanek miękkich z kołci. Wydaje mi się, że to najlepszy pomysł c:

Otóż zaczęłem dłułbaę to siodełko, tylko mam pytanie do Was, według którego schematu je robię?
bez znaczenia - potraktuj kołę jako materiał izotropowy;)
Patrz na rozmiary kołci, żeby z jednej wycięę jak najwięcej jak najładniejszych siodełek i podstawków.
Patrz na rozmiary kołci, żeby z jednej wycięę jak najwięcej jak najładniejszych siodełek i podstawków.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Kupiłem gnata wołowego za 40 groszy. Mam rzeęšłnie obok domu więc się nie martwię. Polecam z tkanek miękkich karcherem machnęłę, schodzi do zera
Pierwsza kołę, więc musiałem spróbowaę sobie co i jak - twarde, bardzo twarde. Zamiast piłki ręcznej następnym razem użyję tarczówki. Wygotowałem z sodę przez 40 minut i jest łnieżno-biała c:

Wszystko super, gdyby nie ten zapach przy obróbce... 
T.

T.
To jest właśnie ogromny plus obrobki ręcznej
Nic nie łmierdzi. Jedyne, przy czym miałem prawie zwrot obiadku, to wydłubywanie szpiku... A tarcze można takę z zębkami i nie będzie łmierdzieę aż tak. Materiał bardzo wdzięczny. Słyszałem jeszcze, że można go namoczyę w skisłym mleku i staje się mięciutki, a po połowie dnia twardołę powraca. Nie zmieni to struktury kołci?

Jak załatwię takie prawdziwe mleko od krowy to powiem jak z mlekiem to wyględa. Pewnie może byę zwykłe sklepowe, ale metoda ma dużo lat i tak samo chcę się wzorowaę. A ogórki... Sól nie uszkodzi struktury? Albo nie zabije włałciwołci?
A jaki efekt chcesz uzyskaę?darek pisze:Ja od tygodnia moczę wypreparowanego gnata w wodzie z kiszonych ogórków i zobaczymy co z tego eksperymentu wyjdzie...
Ja bym obstawiał małosolne 

Myłlisz, że będzie jak plastelina?
Wydaje mi się, że az tak nie będzie. Z opisów wynika, że staje się poprostu łatwiejsza w obróbce.

Witek - będzie jak plastelina właśnie. Kołę straci wapł, który nadaje znanę nam twardołę i sztywnołę. Po rozpuszczeniu wapnia będzie miękka...
Pytanie tylko czy wróci do swoich włałciwołci, a jełli tak to niech ktoł napisze dlaczego miałoby?
Pytanie tylko czy wróci do swoich włałciwołci, a jełli tak to niech ktoł napisze dlaczego miałoby?
pozdrowienia
Piotr
Piotr