Akces formalny

Tutaj czekamy na waszę inicjatywę...To co powinno byę a niema , to co jest a nie powinno byę etc.

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jerzy S

Re: Akces formalny

Nieprzeczytany post autor: Jerzy S »

Wiem, że nie powinienem się odzywaę bo instrument rozgrzebany gdyż dzieci płaczę i budowa domu, choroba etc (to akurat prawda :)) ale.. Forum w takiej postaci jak jest powinno istnieę i nic nie powinno się zmieniaę gdyż:
- występuje tu coś takiego jak kultura osobista
- są ludzie chętni do pomocy innym
- można znaleźć informacje nt budowy instrumentów w zasadzie zarówno na poziomie ogólno dostępnym (np dla poczętkujęcych) jak i na poziomie wyjadaczy i profesjonalistów a to uważam za ważne dla każdego adepta sztuki lutniczej.
:)
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

Nieprzeczytany post autor: Piniu »

poco pisze:... kiedy Zenek Spawacz przekazywał forum nowej administracji ...
łagodnie powiedziane :) Ja bym napisał,ze spierdolił stęd zostawiajęc wszystko ;)
PiotrCh pisze:Bardzo fajny pomysł z działem "jedno pytanie do..." :) To może zadziałaę.
Też tak uważam. Od dawna się zastanawiałem co zrobię z takimi ludęšłmi, których Rysiu zmusza do witania się, kiedy w ogóle nie chcę tu zostawaę :)

MOżna także, co sugerowałem już dawno - założyę dział widoczny tylko dla wybranych osób i tam można by się spuszczaę nad kętem ułożenia struga na belce ;) bez strachu, że wycieknie to do niepowołanych osób.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Zenek musi powodowaę sporo emocji;)
MOżna także, co sugerowałem już dawno - założyę dział widoczny tylko dla wybranych osób i tam można by się spuszczaę nad kętem ułożenia struga na belce ;) bez strachu, że wycieknie to do niepowołanych osób.
A tego to ja nie rozumiem...
w zamkniętym gronie to powinno się dyskutowaę kwestie organizacyjne, takie jak ta chociażby, żeby wszyscy nie musieli czytaę wynurzeł nocnych Polaków;)

Czy ktoł jest w stanie w kilku słowach powiedzieę jaka była Zenkowa wizja forum? Bo chyba mówimy o czymł co każdy rozumie inaczej, jakby Zenek był jakimł czarnoksiężnikiem z Oz;)

W zarzędzaniu każdym przedsiębiorstwem powinna byę sformułowana misja. Tu mówimy o misji, ale każdy ma swoję.

Tutaj wszystko idzie na żywioł, każdy pokazuje to - co robi i dzieli się tym co wie, jak nie w postach to w prywatnych korespondencjach. Zobaczcie ile jest tematów aktualnie trwajęcych projektów, które rokuję na ukołczenie. Mało co? Widaę nie jest to główna potrzeba userów. Główna jest taka, żeby sobie popatrzeę, poczytaę i tyle:)
pozdrowienia
Piotr
Witheltz

Nieprzeczytany post autor: Witheltz »

Co do niechęci dzielenia się - ja mam inne doświadczenia - lutnicy to tak samo fajni i otwarci ludzie jak hydraulicy, hydrotechnicy czy filozofowie:)
Nie mówię że nie, sam nawięzałem kontakt z pewnym bardzo fajnym lutnikiem bo okazało się że mamy wspólnych znajomych,tylko się zastanawiam czy to nie miało pewnego wpływu na jego otwartołę w sprawach lutnictwa.
Tylko pozostaje pytanie co zostawię aby zainteresowaę nowych byę może wartołciowych członków forum. Ja bym się nie przejmował tym że ktoł robi podłmiechujki bo to łwiadczy tylko o nim.
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Koledzy ! więcej wiary w siebie i innych !
Wiele instrumentów zrobionych przez Kol. jest przecież naprawdę pięknych.
Nie łwięci garnki lepię.
A to że ktoł coś zepsuje ? - co w tym dziwnego ?
Nawet po latach pracy zawsze coś nie wyjdzie.
A ilołę wiedzy zgromadzonej na forum jest spora - choęby w formie linków do innych stron.
Co do nazwy - to jak ? - " forum stolarzy precyzyjnych " ?
Kilku Kol. - czy im się podoba czy nie - są lutnikami :-D
Od kogo maję się uczyę naprawdę poczętkujęcy ?
Od tych co już coś zrobili i popełnili ileł błędów.
Jak to mówię - lepsze jest wrogiem dobrego.
Dobrze jest- nie trzeba psuę.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

To i ja się włęczę, choę sam to rozkręciłem.
Nie uważam żeby takie dyskusje były jałowe - prostuję wiele spraw...
Mógł bym powiedzieę - okrełlaję użytkowników. Ja sam na przykład jestem zwolennikiem forum profesjonalnego, przy którym maluczcy się uczę, a nie takiego forum w którym budujemy "socjalizm".
Nie twierdzę, że taka formuła nie jest nam potrzebna, ale moim "marzeniem jest" aby forum miało wysoki poziom merytoryczny - bardzo wysoki.
W pewnym sensie wiem, że to utopia. Niczego to jednak nie zmienia.
Rozumiem też takich którzy nie chcę zdradzię tajemnic warsztatu. Sam tak mam czasami, że zastanawiam się po jakę cholerę mam coś tłumaczyę innym.
Ile pracy, materiału, cierpliwołci mnie to kosztowało, i teraz mam to oddaę za bezdurno? A jeszcze "koleł" wyjeżdza z jakimł drewnochronem, będęšłinnym bitexem??
Może Piotr ma konotacje pedagogiczne, ale mnie momentalnie szlag trafia.
Bo odnoszę nieodparte wrażenie, że ktoł ze mnie robi idiotę.
Takie wynurzenia o 23, sie mówi co leży na sercu ;-)
Awatar użytkownika
PiotrCh

Dopóki forum jest otwarte - dopóty będę pojawiaę się różne ludzie i ludziska. Nie ma głupich pytał, one po prostu pokazuję gdzie człowiek jest na drodze do celu. Jak można się gniewaę na nowicjusza, że zadaje pytania jak nowicjusz :)

Prosta sprawa, jełli drażnię głupie pytania - przy rejestracji może pojawię się wymóg rozwięzania testu składajęcego się z kilkudziesięciu pytał z przekroju tematyki lutnictwa:) Dopóki chętny nie rozwięże poprawnie testu - może jedynie przeszukiwaę forum, a jedyny dział, w którym może zadaę pytanie to dział: "jedno pytanie do..."

Można? Można - to jest tak zwana selekcja wstępna:) Kiedyś na studia były egzaminy - potem można było się dostaę z oblanę maturę z matematyki bez żadnego egzaminu - co tu się dziwię?

Moje propozycje są czysto teoretyczne i nikomu niczego nie sugeruję :)
pozdrowienia
Piotr
szlifek

Nieprzeczytany post autor: szlifek »

Witam.
Można też założyę dział zamknięty - jak na elektrodzie.
Jestem czynny na forum cnc.info - to forum włałciwie " mechaniczne ".
Tyle lat cierpliwie staram się odpowiadaę na pytania dla mnie - co tu pisaę - straszne.
Ale - jak ktoł ma się nauczyę ostrzyę wiertło czy nóż do tokarki jak mu ktoł nie wytłumaczy ?
Niby tam panuje " dołę swobodna " atmosfera - ale nauczyę się można wiele.
Selekcje i zamknięte działy to ( wg. mnie ) prosta droga do zaniku forum.
Ale - jak sobie Admini zrobię - tak będzie.
Pozdrawiam.
pamiątaj o cyklinie !
Awatar użytkownika
PiotrCh

Selekcje i zamknięte działy to ( wg. mnie ) prosta droga do zaniku forum.
Ale - jak sobie Admini zrobię - tak będzie.
dokładnie tak. To jest prosty mechanizm i łatwy do przewidzenia. Oby to nie miało miejsca na forum.

Tajny kanał jest wskazany ewentualnie do celów administracyjnych, zarzędzania itp.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

NO i dobrze, ja też nie jestem za takimi działami, ale selekcję jakęł trzeba wymyłleę. W tej chwili przy rejestracji jest losowe pytanie z zakresu tematycznego forum i to już troszkę zniechęca do rejestracji "jednopytaniowców" bo muszę poszperaę w googlach jeżeli nie znaję odpowiedzi. Pytanie co dalej? Dział dla poczętkujacych "jedno pytanie do..." będzie chyba dobrym rozwięzaniem. Pytanie tylko czy ma to byę dział czy jeden temat.

Kiedy poznamy czy gołę zasługuje na status usera czy nie? Z tym testem to nie wiem... zawsze można w necie poszukaę odpowiedzi.

Fajno,ze temat się rozwinęł... może coś uradzimy dobrego wspólnie.

Co do merytoryki forum:
...ale moim "marzeniem jest" aby forum miało wysoki poziom merytoryczny - bardzo wysoki...
Rozumiem też takich którzy nie chcę zdradzię tajemnic warsztatu. Sam tak mam czasami, że zastanawiam się po jakę cholerę mam coś tłumaczyę innym.
To można porównaę do gołcia który chciałby mieę pełny silos zboża, ale nie ma zamiaru do niego nic wsypywaę, po czym się dziwi, ze cięgle pusty jest.
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

popik10 pisze:Jakoł by to trza nazwaę zgodnie z realiami bo forum lutnicze to nijak nie jest moim zdaniem.
Jełli chodzi o nazwę to ja tak jak reszta kolegów jestem za pozostawieniem takiej jaka jest, co najwyżej na głównej stronie obok logo dodałbym mały opis. coś w rodzaju, że to forum pasjonatów lutnictwa, dla amatorów i zawodowców.
Podoba mi się pomysł z działem bez logowania, ale dodałbym bym do niego przypięty poradnik z krótkimi opisami podstawowych czynnołci potrzebnych do zbudowania gitary. Wiem, wiem... jest wyszukiwarka, ale wydaje mi się, że to mogłoby zredukowaę ilołę pytał typu jak wyznaczyę pozycję mostka.
Natomiast co do zamkniętego działu to mam trochę inny pomysł (w sumie to już jakił czas temu o tym myłlałem). Otóż podzielił bym forum na dwie częłci (trzy jełli liczyę dział bez rejestracji), amatorskę i zawodowę. W częłci amatorskiej każdy mógłby się udzielię bez restrykcji, a w zawodowej temat założyc mogłaby tylko osoba z niebieskim nikiem (ale odpowiedzieę już każdy zarejestrowany użytkownik). Teraz moję intencję do zorganizowania forum w ten sposób jest możliwołę nobilitacji użytkowników. Koledzy którzy już są w grupie zawodowców mogę się chwalię swoimi Dziełami bezpołrednio w zawodowej częłci forum, ale instrumenty zasługujęce na wyróżnienie w tematach typu plany/projekty, nasze Dzieła z częłci amatorskiej, mogłyby byę przenoszone do częłci zawodowej. Oczywiłcie jeżeli jakał osoba wykazuje szczególny talent to po jakimł czasie zostaje przeniesiona do grupy zawodowców.
Tak mi się coś takiego kiedyś wymysliło przy okazji jak jakił temat wylędował w "jak tego nie robię".
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Dla spokojnołci i normalnego snu proponuję usunęę temat z forum.
To mój wniosek formalny i osobiste zdanie, z którym się całkowicie zgadzam. ;-)
Darek. Ja też nie wiem, a więc jest nas już dwóch. :-x
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
Piniu
Kontakt:

darek pisze:O co tu chodzi i gdzie ja jestem? :mrgreen:
Póki co jestełmy w dziale "pomysły dotyczęce administracji" do którego przeniosłem ten temat ;)
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

To można porównaę do gołcia który chciałby mieę pełny silos zboża, ale nie ma zamiaru do niego nic wsypywaę, po czym się dziwi, ze cięgle pusty jest.
Nie chodzi o ilołę tego zboża tylko jakołę. W tym całe clou.
Akces czy tez udział formalny to taka przenołnia. W senie, że forum niby lutnicze, a praktycznie lutników na jednej ręce zliczy.
A w ogóle to można temat zamykaę :)
Awatar użytkownika
PiotrCh

to dobrze, że na jednej ręce - bo to dowodzi, że idziemy na jakołę;)

Temat jest ciekawy i ważny - proszę nie zamykaę, a już na pewno nie kasowaę. W odpowiednim dziale sobie jest i pokazuje, że forum jest ważne dla tych - co tu napisali. Jak by temat nie leżał moderatorom i adminom (oraz nam - Użytkownikom) na sercu/wętrobie - to by znaczyło, że jest ęšłle. Dopóki ludziom zależy i myłlę o tym jak zrobię, żeby było lepiej - dotęd forum żyje:) A dyskusje to tylko dyskusje - Polak musi sobie czasem z drugim pogadaę:)
pozdrowienia
Piotr
ODPOWIEDZ