Gitara - elektryczny rezofonik.

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Gitara - elektryczny rezofonik.

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

Jak można jednym frezem (bez cnc) nawet eliptycznym czy jakimkolwiek ale jednym - zrobię zmienny przekrój szyjki gryfu? Może się da - ale jak? Przecież w każdym przekroju jest inna obwiednia. Rozumiem, że to jakił kompromis. Jig z krzywkami rozwięzuje ten problem ale - Darek wie co mówi ;)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
molu

Nieprzeczytany post autor: molu »

No to kto zakłada wętek? Może Piotr? :)
Jakieł zdjęcia jiga, gryfów?

Tak, frezowanie gryfu jednym frezem zaokręglajęcym to kompromis.

T.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nie zakładam wętku - ale jełli ktoł się waha pomiędzy metodę to tak na szybko:

W internecie znalazłem badania przeprowadzone włród lutników. Z badał jednoznacznie wynika, że poziom zadowolenia z metody okrełla rozkład Weibulla dla metody tarnika i jiga, natomiast przy metodzie cnc rozkład jednostajny. Tak przynajmniej powiedziało 1000 losowo wybranych lutników.

Zatem dla kilku gryfów najwięcej szczęłcia przynoszęca metoda to tarnik, poziom szczęłcia drastycznie spada przy przekroczeniu 5 gryfów w cięgu dnia.

Dla jiga jest ciut inaczej, poziom szczęłcia wzrasta do ok 5 gryfów, ale wolniej niż przy tarniku. Co jest zbieżne z obserwację Darka, że dużo ustawiania itp. Ale po przekroczeniu pięciu gryfów znów poziom szczęłcia spada, bo rołnie liczba gryfów do poprawek po frezie i pojawia się myłl o cnc. Więc przy 10 gryfach już lutnik jest raczej wkurzony niż obojętny.

Dla cnc natomiast poziom szczęłcia na takim sobie poziomie mamy od 1-20gryfów, ot maszynka chodzi, czas leci,... ale przy 50 gryfach już czuję satysfakcję, która utrzymuje się do momentu, aż zdadzę sobie sprawę, że tracę czas majęc tylko jednę maszynę cnc.

Wszystko widaę jak na dłoni na załęczonym wykresie;)

Ja wybieram tarnik i pilniki;)
Załączniki
gęstość prawdopodobieństwa poziomu zadowolenia z wybranej metody  obróbki szyjki gryfu
gęstość prawdopodobieństwa poziomu zadowolenia z wybranej metody obróbki szyjki gryfu
pozdrowienia
Piotr
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Popłakałem się :-D
Jak zrobię do 50 gryfów dziennie to będę szczęłliwy :lol:
Matko... tylko gdzie ja to zmieszczę :shock:
Awatar użytkownika
PiotrCh

hehe:) to jak to jest z tę cnc - ktoł napisał, że 11 godzin jeden korpus robi, a tu 20 gryfów to minimum, a przy 50 połechtanie :) :D
pozdrowienia
Piotr
popik10

Nieprzeczytany post autor: popik10 »

Ano sam nie wiem, moja maszyna pracuje szybko, ale to garażówka.
Profesjonalna łmiga 50h na korpusie. łwiat stoi na głowie :lol:
Awatar użytkownika
PiotrCh

50h na korpusie? :P To ja już nic nie rozumiem:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
molu

Urwałem się ze smyczy, więc bardzo krótka wizyta w pieczarze...

Trochę smyrania tyłu główki. Jeszcze nie do kołca jestem przekonany..

Obrazek

Przejłcie z chwytni (zęby bolę od tego słowa) w binding (o przepraszam.. żyłkowanie?)
Nakleiłem tałmę papierowę na binding - jak zaczyna się zdzieraę to znaczy, że czas przestaę szlifowaę. Wiem, że to zbędne, ale cóż.. tak mam. Każdy ma swoje podejłcie.

Obrazek

i druga strona

Obrazek

T.
Awatar użytkownika
molu

coś tam poskrobałem przy stopie gryfu. Kształt krawędzi odgapiony z lp.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Reszta dopieszczania gryfu dopiero po montażu w korpusie.

Ponieważ w piwnicy nie za bardzo mogę frezowaę, szczególnie wieczorami to musiałem sobie znaleźć jakieł ciche dłubanie. No i wykluły się dwa mostki. Sę wykonane w całołci z klonu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Co prawda mam stewmacowy mostek, ale w ferworze regulacji intonacji różnie może byę. A te będę w sam raz na testy.
Chociaż rozważam też wykonanie mostka z jakęł regulację.

T.
Awatar użytkownika
molu

I słusznie :). Ale postępy tak niewielkie, że nie ma co pokazywaę. Nie mam czasu ostatnio. Na emeryturze będzie lepiej..

T.
Awatar użytkownika
molu

coś tam popchnięte do przodu.

Montaż nakrętek rampowych w gryfie.

Obrazek

Obrazek

Dziury pod podkładki łrub mocujęcych gryf. Tutaj miałem dwie opcje - 15 lub 16mm łrednicy wiertło. Poszło 16, zawsze to trochę miejsca na lakier zostanie. W króliku tak na styk weszło po lakierowaniu, chyba nawet musiałem delikatnie przeszlifowaę.

Obrazek

I skręcone ...

Obrazek

Kolejny etap to nabijanie progów. Przygotowałem sobie łcięgawkę z promieniami. Podstrunnica ma 12", będę gięę na ok 10". Dzięki temu kołcówki progów będę dociłnięte. Dodatkowo (ponoę) ma to powodowaę pewniejsze blokowanie się drutu w szczelinie - podczas rozprostowywania drutu, zadzior na trzpieniu "przesuwa" dodatkowo w bok. Czy to prawda - nie wiem.. tak przeczytałem na kilku forumach.

Obrazek

Drut przeczyszczony benzynę do zapalniczek, odtłuszczony i przepuszczony przez kręciołka.

Obrazek

Pocięty na zapałki.

Obrazek

Trzeba jeszcze podcięę kołcówki trzpienia i zeszlifowaę ogryzki.

Obrazek

Obrazek

Gotowy do wciskania.

Obrazek

I tak 21 razy..

Obrazek

Listkiem 0.05mm sprawdzam każdy próg czy jest dobrze osadzony.

Obrazek

Ciachaczkami pozbywam się kołcówek progów.

Obrazek

Obrazek

Pomimo delikatnie szerszej szczeliny niż trzpieł, gryf delikatnie się wygł był w tył, czyli można było szerzej nacięę. Trzeba o tym pamiętaę przy hebanowej podstrunnicy.
Zobaczę rano czy jeszcze mu nie przybyło.

T.
poco
Moderator

Nieprzeczytany post autor: poco »

Po Twoich uwagach n/t deformacji po wbiciu progów proponuję zapoznaę się z takim "narzędziem" http://www.stewmac.com/Luthier_Tools/To ... arber.html.
Ten przyrzęd pozwala na kalibrowanie "cycków" blokujęcych drut w kanale i takie zeszlifowanie, że nie spowoduje "wygnienia" podstrunnicy.
Ustrojstwo łatwe w wykonaniu w domowych warunkach bez problemu.
Pozdrawiam, Ryszard
via vita curva est
Awatar użytkownika
molu

Tak, widziałem już ten dynks do golenia drutu. Liczyłem, że wystarczajęco szerokie sloty są. Po setnej podstrunnicy hebanowej będę wiedział jak nacinaę, albo kupię/zrobię szpeja ;)

T.
Victor

Nieprzeczytany post autor: Victor »

Molu fajnie Ci to idzie. Czas połwięcony na zorganizowanie zaplecza (chociażby nowa maszynka do gięcia progów) owocuje. Widaę działanie zgodne z planem, dbałołę o szczegóły, po prostu pełen profesjonalizm. Wiem, że ta gitara to coś nowego dla Ciebie, ale już chyba sam nie masz wętpliwołci odnołnie rezultatu kołcowego. Czekamy na fajnę gitarę w dziale "nasze Dzieła". Pozdrowienia.
venn

Nieprzeczytany post autor: venn »

Jak czegoś człowiek nie wie to wystarczy przejrzeę mola fotorelacje i już wie jak zrobię. O nic nie trzeba pytaę :-)
ODPOWIEDZ