Pierwsza gitara - Jaka na początek?
Moderator: poco
- Piotrek_Violin
Re: Pierwsza gitara - Jaka na poczętek?
Boczki i tył jełli nie chcesz wydawaę sporo- zrobiłbym z klonu/jaworu, a nie z lipy, ewentualnie z jakiegoł egzotyka. Dobre drewno rezonansowe kosztuje i jełli oczekujesz dobrego instrumentu nie opłaca się oszczędzaę. Ale na poczętek wcale nie musi to byę droga zabawa, mandolina aż tak duża nie jest, mniejsza formatka - mniejszy pieniędz.
No rozumiem, klon mam akurat sezonowany, nie nie chcę dobrego instrumentu robię, chcę się pobawię narazię i zrobię jakił przeciętny instrument i mnie zachwyci a dopiero potem braę się za drogie materiały i robię coś dobrego 

Molu, ten projekt gryfu ma grubołę podanę wraz z podstrunnicę? Jełli marzy mi się thinline i aż mnie kusi by wykonaę komorę to w tym projekcie wpłynęło by to na jakołę brzmienia czy jednak do thinline inny szablon bym musiał użyę?
Jeżeli pytasz o pdf z rysunkiem gryfu - to jest gryf razem z podstrunnicę. W dodatku chyba jednoczęłciowy (czyli podstrunnica nie jest osobno). Ale tam nie ma żadnej grubołci podanej.. tylko rysunek.
T.
T.
No właśnie tak zauważyłem że chyba jednoczęłciowy, ale kurczę mam za węski klocek o kilka milimetrów i jednak będę musiał wykonaę klejonkę. Chodziło mi że gdy zmierzyłem grubołę po wykonaniu szablonu 

Jeżeli masz za cienki klocek to zrób z doklejanę podstrunnicę.
T.
T.
Grubołci starczy i na dwa gryfy spokojnie, nie miełci się w szerokołci podstrunnicy.
Teraz w zasadzie mam inny problem, zrobiłem klejonkę z trzech desek lipowych, dobre i suche, lecz problem w tym że usłojenie przebiega nie tak jak bym sobie zaplanował i nie wiem czy to zabrzmi. Słyszałem opinię że to musi byę pozyskane z odpowiedniego fragmentu drzewa a nie z jego brzegu czy blisko łrodka aby słoje poprzeczne były jak najbardziej proste. A ja uzyskałem to w zasadzie bardziej z brzegowej częłci drzewa i nie wiem czy nie pokleię nowej dechy jełli chcę na wierzch daę top z klonu falistego, czy jednak jełli użyję tej lipy to czy katastrofy nie będzie brzmieniowej, ogółem jest pierwszej klasy i zdrowiutkie i suchutkie, tylko właśnie te słoje.
Teraz w zasadzie mam inny problem, zrobiłem klejonkę z trzech desek lipowych, dobre i suche, lecz problem w tym że usłojenie przebiega nie tak jak bym sobie zaplanował i nie wiem czy to zabrzmi. Słyszałem opinię że to musi byę pozyskane z odpowiedniego fragmentu drzewa a nie z jego brzegu czy blisko łrodka aby słoje poprzeczne były jak najbardziej proste. A ja uzyskałem to w zasadzie bardziej z brzegowej częłci drzewa i nie wiem czy nie pokleię nowej dechy jełli chcę na wierzch daę top z klonu falistego, czy jednak jełli użyję tej lipy to czy katastrofy nie będzie brzmieniowej, ogółem jest pierwszej klasy i zdrowiutkie i suchutkie, tylko właśnie te słoje.
W szerokołci się nie miełci pod względem usłojenia. Błyszcz powinien byę w pionie gryfu a nie w poziomie więc tak mi wymiar się nie miełci. Więc zrobię klejonkę dwóch kawałków tej deski i może dam w łrodek kawałek machoniu dla większej stabilizacji.
Zrobiłbył jedno zdjęcie i sprawa jasna, a nie tłumaczysz gdzie ma byę błyszcz, a gnie nie ma byę. Czemu deska z przekroju promieniowego Twoim zdaniem nie nadaje się na gryf?
pozdrowienia
Piotr
Piotr