Budujemy 4/4 wiolonczele Guarneri
Moderator: poco
Budujemy 4/4 wiolonczele Guarneri
Wiolonczela na model Guarneriego ma ciekawy kształt. Jednę zrobiliłmy na tej formie. Forma miała byę jednorazowa dlatego jest z płyty wiórowej ale wiolonczela wyszła bardzo dobrze. Dlatego to nie był jej koniec i robimy następnę.
Przepraszam za jakołę i przerwy w fotorelacji ale niema czasu na lepsze zdjęcia.
Przepraszam za jakołę i przerwy w fotorelacji ale niema czasu na lepsze zdjęcia.
Re: Budujemy 4/4 wiolonczele Guarneri
Jaka jest wysokołę sklepienia? Czy obie płyty będę miały tę samę wysokołę?
Jest szansa by zobaczyę pierwszę wiolonczelę?
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Nie mam jej zdjęcia Wysokołci to chyba 32 łwierk i 29 jawor jest pękata.
Dzięki - teraz też lepiej to widaę, że nie jest wypłaszczona. I wklęska przy efie jest:) A szkoda, że żadnej fotki pierwszej - gotowej - nie ma.
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Pięknie, kibicuje bardzo. 

...jak podaje literatura,wysokołę sklepienia dla wiolonczeli:PiotrCh pisze:Jaka jest wysokołę sklepienia? Czy obie płyty będę miały tę samę wysokołę?
deka wierzchnia-34
deka spodnia -31...ale tak jak podał Paramonov,może byę,są to graniczne,dopuszczalne sklepienia.A tak w ogóle b.ładna praca,czysta...czekamy na efekt kołcowy.
Klucz Levisa...
Zawsze wymiary są podawane debacie. To nie było od czapy ani fuks że tyle wyszło. dzięki
Może lamerskie pytanie. Ale czy jest jakił powód dla którego stosuje się w smykach kerfing gięty, a nie jak w gitarach nacinany?
Ja bym miał jeszcze bardziej lamerskie pytanie , ale nie zadam bo mnie wyłmiejecie...
...a ja tam zadam:),Paramonov...dlaczego jeszcze nie obrobiłeł piełków na tym etapie?;)
Klucz Levisa...
Piniu chciał zapytaę, czy klamerki mogę byę plastikowe;)
pozdrowienia
Piotr
Piotr
Dlaczego żeberko jest gięta a nie jest ponacinane? Najważniejsze bo taka jest tradycja. Robili tak 300lat temu w Cremonie i my tez robimy. Może przez to jest tez lżejszy instrument. Pewnie gdyby żeberko było ponacinane to bez przyklejonej płyty boczki były mniej sztywne i było by trudniej po remoncie przykleię płytę. No i robi sie we wszystkich instrumentach analogicznie do skrzypiec. Jak w skrzypcach takie małe żeberko nacinaę.
Piełki są obrobione wstępnie od strony jaworowej płyty a to co nie jest obrobione to było przyklejone do formy. Po wyjęciu formy górne żeberka są przyklejane i obrabiane. Ta obróbka grozi uderzeniem nużeł w pieniek. łęczenie żeberka z piełkiem tez jest czyszczone od kleju w czasie obróbki piełków.
Piniu jakie to pytanie ?
Piełki są obrobione wstępnie od strony jaworowej płyty a to co nie jest obrobione to było przyklejone do formy. Po wyjęciu formy górne żeberka są przyklejane i obrabiane. Ta obróbka grozi uderzeniem nużeł w pieniek. łęczenie żeberka z piełkiem tez jest czyszczone od kleju w czasie obróbki piełków.
Piniu jakie to pytanie ?
Ano zastanawiałem się jaki sens poza oczywiłcie tradycja, wyględem etc etc.. ma robienie tych zakoli w taki właśnie sposób jak się je robi. Chodzi mi o to co zaznaczyłem na czerwono na obrazku.Paramonov pisze:Piotr jakie to pytanie ?
W smyczkowych zawsze się to robi a przecież to stanowi większę trudnołę i więcej pracy. Dlaczego zatem nie robi się jak w gitarach wygiętych boczków. O wzmocnienie chyba nie chodzi bo w gitarach nie ma tego i też są mocne.
Poniżej też przerobiona w programie graficznym twoja płyta wierzchnia.
Też by wyględało ładnie i chyba nie przeszkadzałoby w niczym prawda? A roboty dużo mniej. Chciałbym to wiedzieę z czystej ciekawołci.
Oj nieee:)
Kształt skrzypiec jaki znamy powstał w czasach gdy artysta to nie był ten co nie rozumie matematyki i fizyki - a wręcz przeciwnie:) Sztuka w XVI i XVII wieku przeplatała się z matematykę, fizykę, metafizykę i filozofię. W skrzypcach masz zaklętę geometrię nawięzujęcę do zjawisk obserwowanych w przyrodzie - chociażby propagacji fal mechanicznych. Sę tam również podziały geometryczne opisywane cięgiem Fibonacciego i pewnie wiele innych tajemnic. Nie chodzi o to, żeby było prołciej tylko żeby było dobrze;)
Ale sam jestem ciekaw odpowiedzi lutnika zawodowca
Takie skrzypce jak Piniu stworzyłeł w programie graficznym występuję w przyrodzie - skrzypce ewoluowały na przestrzeni wieków:
http://www.science20.com/files/images/v ... ciency.jpg
Kształt skrzypiec jaki znamy powstał w czasach gdy artysta to nie był ten co nie rozumie matematyki i fizyki - a wręcz przeciwnie:) Sztuka w XVI i XVII wieku przeplatała się z matematykę, fizykę, metafizykę i filozofię. W skrzypcach masz zaklętę geometrię nawięzujęcę do zjawisk obserwowanych w przyrodzie - chociażby propagacji fal mechanicznych. Sę tam również podziały geometryczne opisywane cięgiem Fibonacciego i pewnie wiele innych tajemnic. Nie chodzi o to, żeby było prołciej tylko żeby było dobrze;)
Ale sam jestem ciekaw odpowiedzi lutnika zawodowca

Takie skrzypce jak Piniu stworzyłeł w programie graficznym występuję w przyrodzie - skrzypce ewoluowały na przestrzeni wieków:
http://www.science20.com/files/images/v ... ciency.jpg
pozdrowienia
Piotr
Piotr