Budową UKULELE czas zacząą.

Dyskusje i prezentacje projektów i planów

Moderator: poco

Awatar użytkownika
Jan

Budowę UKULELE czas zaczęę.

Nieprzeczytany post autor: Jan »

Nastała ta chwila kiedy pierwszy krok prowadzi mnie na nowę drogę. Zaczynam od ukulele concerto dla tego by się przygotowaę do budowy klasyka tak naprawdę ale będzie to mój osobisty poligon dołwiadczalny i studia nad moję niewiedzę. Wiem, że nie da się zbudowaę instrumentu za pierwszym razem dlatego wybór padł na nieco bardziej budżetowy instrument jakim ma byę ukulele. Zaczynam od solery i kształtu jaki sobie narysowałem i demokratycznie komisja w składzie żona, córcia i ja go zatwierdziła. Liczę na waszę konstruktywnę krytykę.
Załączniki
solera1.jpg
solera1.jpg (4.25 KiB) Przejrzano 9752 razy
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Re: Budowę UKULELE czas zaczęę.

Nieprzeczytany post autor: PiotrCh »

:) Miałem identyczne motywacje na starcie:) I to jest prawda, lepiej psuę na małym gabarycie. Będzie dobrze, skoro rodzina jest w to zamieszana to nie wypada zaczęę i nie skołczyę:)
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Już czuję presję 😂 córka w roli eksperta (gra na ukulele) a żona - komisja budżetowo nadzorcza.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

No to jest was dwoje po jednej stronie liny :D
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Dociski solery się kleję a kerfing mozolnie rodzi się z każdym cięciem brzeszczotem, najpierw mały rzaz japołskę piłę a póęšłniej szerszy brzeszczotem do metalu.
Załączniki
img20170523_203950.jpg
Pozdrawiam Janek
wojtek

Nieprzeczytany post autor: wojtek »

Napisz jakie drewienka w planie na instrument.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jan

Drewienka jak najtałsze, top łwierk a tył i boczki jeszcze nie wiem zobaczę co uda mi się kupię. ęšłĽebrowanie i kerfing łwierk. Muszę jeszcze skonstruowaę jakęł nieskomplikowanę maszynkę ręcznę do kerfingu. Mam już pomysł na usprawnienie tego procesu.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Mam pytanie do osób znajęcych zagadnienie. Czy są jakieł kanony jeżeli chodzi o dobór drewna na kerfing i żebra?? Czy np powinny one byę takie jak materiał płyty lub boczków czy też całkiem inne? A może tylko maję byę z materiału uznawanego za akustyczny będęšłteż maję byę bardziej wytrzymałe niż pozostałe elementy? Może mi ktoł ułwiadomię jak to jest? W necie nie znalazłem wystarczajęcych wiadomołci.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Beleczki tylko łwierkowe, kerfing z czego Ci wygodniej, byle nie za pancerny. Płyta wierzchnia składa się z płyty włałciwej i belek - materiał musi byę jak najlepszy, lekki, sprężysty, wytrzymały - łwierk, belki dokleię należy klejem skórnym/kostnym na goręco, nie za gęstym.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Piotrze dzięki za pomoc. Kupiłem klej Titebond czy on też może byę do klejenia żeber do topu?
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
PiotrCh

Nie - wiem, że się narażę co niektórym - ale nie. Robisz instrument akustyczny, z cienkich elementów. Byę może będziesz musiał coś poprawiaę, naprawiaę, wymieniaę. W instrumentach akustycznych liczy się tylko klej kostny na goręco, zapomnij o innych. Klej kostny to klej:

- łatwo odwracalny (wilgoę+temperatura),
- twardniejęcy (doskonale przenosi drgania)
- łatwo regulowaę jego moc poprzez konsystencję i wielokrotne podgrzewanie (im więcej tym słabszy)

potrzeba jest trochę wprawy bo dosyę szybko żeluje.
pozdrowienia
Piotr
michqq

Nieprzeczytany post autor: michqq »

Niełmiało, jako że poczętkujęcy, podpowiem że w XXI wieku istnieje (apage satanas!) alternatywa... polegajęca na klejach kostnych i skórnych na zimno.

Idea jest taka, że zamiast rozpuszczaę klej kostny/skórny temperaturę, można zastosowaę jakęł formę chemii zmiękczajęcej żelatynę czyli kolagen, chemii która przy wysychaniu się ulatnia. No bo tym sa kleje kostne i skórne - brudnę żelatynę.

Generalnie to na forach anglojęzycznych ludzie mówię o dwu - pierwszy to "Titebond Liquid Hide Glue" a drugi to "Old Brown Glue".

Ten drugi zawiera prostszę chemię - to "brudny kolegen" doprowadzony do płynnołci samym tylko mocznikiem. Natomiast Titebond Liquid Hide Glue zawiera chemię bardziej skomplikowanę.

Niektórzy uważaję że jak już ktoł koniecznie nie chce stosowaę niewygodnego ale jedyniesłusznego kleju skórnego na goręco, no to zachowuje pewne minimum przyzwoitołci stosujęc klej skórny/kolagenowy na zimno.
Wolniej żeluje i nie wymaga goręca.
(Aczkolwiek na Old Brown Glue jednak mi napisali że najlepiej stosowaę w temperaturze 49-60 Celsjusza. A na zimno niby... Toteż włożyłem butelkę do ceramicznego kubka i zalałem wodę z czajnika)

Taktylkowtręcam.

Ponadto z klejów kolagenowych na zimno chyba jeszcze są kleje oparte na kolagenie rybnym, też wymyłlone po to żeby zachowaę zalety kleju kolagenowego ale uniknęę wady grzana, no ale o nich to nic nie wiem.

Wadę klejów kolagenowych na zimno jest ograniczona trwałołę - chemia się ulatnia i to nie może wiecznie staę na półce. Natomiast klej na goręco może staę na półce dziesięciolecia, aż robactwo zje. Zaletę klejów skórnych na zimno jest brak grzania i dłuższy czas do zżelowania, stęd (niełmiało zapodaję) na forach angielskojęzycznych polecaję je poczętkujęcym
Ukłony.
Skrzypce â?? przyrzęd do łaskotania wnątrza ucha za pomocę tarcia kołskiego ogona o wnątrznołci barana.
Awatar użytkownika
PiotrCh

Te kleje na zimno to są fajne w miejscach, gdzie rzeczywiłcie trudno jest przyłapaę w kilka-kilkanałcie sekund. Ale bez przesady. Klejenie belek do płyty nie wymaga ucieczki od grzania kleju. Kilka osób tu na forum ma doświadczenia z Titebondem Liquid Hide Glue (mam i ja). Długo twardnieje (o ile w ogóle - w porównaniu do tradycyjnych klejów kolagenowych). Producent nie daje gwarancji trwałołci (napisał to na butelce), zwłaszcza w spoinie poddanej naprężeniom - a belki są naprężonę.

Tym na zimno można płytę kleię do boczków i podstrunnicę do szyjki, może jakieł naklejki na główce czy stopie gryfu, rozetki itp. Ale nie belki, nie gryf w łęczeniu z pudłem.

Grzanie kleju to żaden dyskomfort. Wystarczy zwykły podgrzewacz do buteleczek dla dzidziułków (ma termostat). ęšłĽeby opóęšłnię proces żelowania - suszarkę do włosów nagrzaę elementy klejone i już.
pozdrowienia
Piotr
Awatar użytkownika
Jan

Też pomyłlałem o podgrzewaczu do butelek dla dzieci, jak widaę więcej osób wpada na proste i skuteczne pomysły.
Pozdrawiam Janek
Awatar użytkownika
Jan

Piotrze znalazłem na necie klej skórny PEREłKA - jest też klej skórny TOPAZ o jasniejszych granulkach - nada się takie cudo do klejenia?
Ostatnio zmieniony 2017-05-25, 10:02 przez Jan, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Janek
ODPOWIEDZ